Riscul de boli cardiovasculare și afecțiuni cronice renale este mai mare la pacienții cu prediabet

©

Autor:

Riscul de boli cardiovasculare și afecțiuni cronice renale este mai mare la pacienții cu prediabet
Cercetătorii din cadrul Emory Rollins School of Public Health și U.S. Centers for Disease Control and Prevention au remarcat că un număr foarte mare de pacienți cu prediabet prezintă un risc semnificativ de a dezvolta boli cardiovasculare și afecțiuni cronice renale.

La cercetare a luat parte o cohortă a studiului american U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys monitorizată între 1988-2014, pentru a identifica o posibilă asociere între patologiile cardiovasculare și renale cronice respectiv, și prediabet.

Rezultatele studiului au fost publicate în prestigiosul jurnal The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Prediabetul nu constituie un diagnostic de boală, ci o condiție medicală ce presupune valori mai mari ale glicemiei decât limita normală, dar sub valoarea diagnostică pentru diabetul zahart tip 2. Această condiție nu este lipsită de riscuri, asociind frecvent hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, factori ce majorează dramatic riscul de evenimente cardio și cerebro-vasculare în decursul a 10 ani de evoluție.

Potrivit studiului PREDATORR (Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi) desfășurat în România în 2013  există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4% din acea perioadă. (1)

Citește pe larg articolele noastre pe această temă:
Factorii de risc pentru diabet 
Diabetul zaharat și bolile cardiovasculare 

Conform studiului de față, 11% dintre persoanele identificate cu prediabet au prezentat la un momentdat disfuncții ale aparatului renal, acestea fiind predispuse ca în următorii 10-15 ani de la diagnostic să necesite dializă și transplant renal inclusiv.

Rezultatele cercetării subliniază că atenția nu trebuie concentrată doar asupra tratamentului intensiv al diabetului tip 2 pentru a preveni apariția complicațiilor și a co-morbidităților caracteristice, ci mai ales identificării precoce a pacienților cu diabet tip 2 nediagnosticați și elaborării unor planuri de prevenție eficiente pentru persoanele cu prediabet aflate de asemenea la risc să dezvolte afecițuni cardiovasculare și boli cronice renale.

Sursa: EurekAlert! (2)

Data actualizare: 06-09-2020 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 1232
Bibliografie
(1) Studiul PREDATORR: aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat, link: https://www.societate-diabet.ro/comunicat%20rezultate%20PREDATORR%20-%2021%20mai%202014.php
(2) Prediabetes patients at heightened risk for cardiovascular and chronic kidney diseses, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/ehs-ppa030118.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  •