Oare e diabet zaharat? Sunt foarte speriat

02-04-2024
Nicu221
Nu este medic/terapeut
Nicu221
Am 27 de ani, astăzi am fost sa-mi fac analizele pentru medicina muncii și mi-au găsit glicemia foarte mare, undeva la 124, țin sa menționez ca beau energizante cam la 3-4 zile, iar bere în fiecare zi după munca cam 4-5 beri la 0, 5 L, asta o fac de vreo 2 ani continuu, iar în greutate am 1, 76 cm și vreo 93 kg.
Dacă m-ati putea ajuta cu un sfat as rămâne profund recunoscător ! Va mulțumesc !
3 comentarii
0
02-04-2024, ora 13:08
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Valorile glicemiei pe care le-ai menționat, de 124 mg/dL, sugerează că te afli într-o zonă cunoscută sub numele de prediabet, presupunând că acest nivel a fost măsurat într-un context de post (fără a consuma alimente sau băuturi calorice în ultimele 8 ore). Prediabetul indică faptul că nivelurile de zahăr din sânge sunt mai ridicate decât normalul, dar nu suficient de ridicate pentru a fi clasificate ca diabet de tip 2. Este important să iei în considerare acest semnal de alarmă serios, deoarece prediabetul poate evolua spre diabet de tip 2 dacă nu se iau măsuri preventive.

Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta:

1. Revizuirea dietei: Este esențial să adopți o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale. Încearcă să limitezi consumul de zaharuri simple, alimente procesate și grăsimi saturate. Băuturile energizante și alcoolul, în special berea, sunt bogate în calorii și pot contribui la creșterea glicemiei și a greutății corporale.

2. Reducerea consumului de alcool: Consumul regulat de alcool, în special în cantități mari, poate afecta controlul glicemiei și poate contribui la creșterea în greutate. Încercă să reduci treptat consumul de bere și să te limitezi la recomandările generale privind consumul de alcool (nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați).

3. Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei și la pierderea în greutate. Alege activități care îți plac și încearcă să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos rapid, înotul sau ciclismul.

4. Monitorizarea greutății: Având în vedere greutatea și înălțimea ta, ar fi benefic să lucrezi la reducerea greutății corporale printr-o combinație de dietă sănătoasă și exerciții fizice. Pierderea chiar și a unei cantități mici de greutate (5-10% din greutatea corporală) poate avea beneficii semnificative pentru sănătate.

5. Consult medical: Este important să discuți aceste rezultate și preocupările tale cu un medic. Acesta poate recomanda teste suplimentare pentru a monitoriza glicemia și poate oferi sfaturi personalizate privind modificările stilului de viață sau tratamentul necesar.

6. Educație pentru sănătate: Învață cât mai mult posibil despre prediabet și diabet, inclusiv despre modul în care dieta, exercițiile fizice și alte aspecte ale stilului de viață pot influența glicemia.

Adoptarea unor schimbări pozitive în stilul de viață acum poate avea un impact semnificativ în prevenirea progresiei către diabet de tip 2 și îmbunătățirea sănătății generale.
0
02-04-2024, ora 21:47
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
La virsta ta trebue sa ai un al stil de viata, nu cu energizante, bere, alcool, de aceia ai greutatea de peste 90kg la inaltimea ta. Sigur o sa faci diabet si va urma toate problemele ce le dezvolta aceasta boala, daca te opresti de mine cu ce am spus mai sus si vei scadea in greutate sigur pancreasul tau se va reface, dupa cum obsevi totul depinde de tine, mult efort fizic, multa apa, fara bere, energizante si sucuri mai ales cocacola si dulciuri, altfel vei in citeva luni printre cei cu diabet. Iti dau exemplul sotiei care a fort tot ca tine dar la 60 de ani dupa ce a esit la pensie, a schimbat total regimul de viata si acum a slabit si se simte f f bine, i-am lut banda, si alte aparatae prt miscare si efort intensiv si de citiva ani analizele sunt f f bune.
0
07-04-2024, ora 07:33
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Obezitatea poate face diabet și "prediabet". Dar după o scăderea serioasă în greutate, se vindecă cam trei sferturi din cazurile de diabet.
Iar grăsimea abdominală (așa cum se depune la bărbați, de obicei) face în mod special diabet.

Este prea mult alcool, ar trebui cel mult șase unități de alcool pe săptămână - adică cel mult șase beri de câte 400-500 ml fiecare.

Evident, trebuie un consult de diabetologie și consiliere de nutriție.
Sunteți tânăr, iar glicemia nu este chiar așa de mare. Dacă dați jos din greutate va fi bine.

Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: