Mindfulness: este sau nu o soluție accesibilă oricui?

©

Autor:

Mindfulness: este sau nu o soluție accesibilă oricui?
Deși a fost dovedit că reduce nivelul de stres, depresie, anxietate și îmbunătățește sănătatea mentală, un grup de cercetători din cadrul University of Cambridge susține că mindfulness-ul nu ar aduce mai multe beneficii comparativ cu alte metode de relaxare.
Mindfulness, definit drept starea de conștientizare a momentului prezent prin lipsa de judecată asupra experiențelor trăite de individ, a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind o cale de reducere a stresului din viața cotidiană. Promovată fie prin servicii publice de terapie, cursuri universitare sau cursuri private, tehnica mindfulness este adesea considerată universal valabilă și eficientă, accesibilă oricui.

În cadrul unei meta-analize publicate în PLOS Medicine, cercetătorii Departamentului de Psihiatrie de la University of Cambridge au prezentat și analizat 136 de studii clinice randomizate despre efectele tehnicii mindfulness asupra sănătății mentale. Acest studiu a fost finanțat de National Institute for Health Research (NIHR) și susținut de numeroase centre medicale și culturale. Au fost incluse date de la un total de 11.605 participanți, cu vârste cuprinse între 18 si 73 de ani, majoritatea dintre aceștia fiind de sex feminin. Un aspect important, menționat de cercetători, este că, deși mindfulness s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea anxietății și depresiei, multe dintre studiile existente nu oferă date corecte, de încredere. Selectând doar studiile de calitate, cercetătorii au descoperit că tehnica mindfulness ar avea un efect pozitiv doar în cazul stresului.

De asemenea, prin comparație cu alte terapii, mindfulness-ul nu s-a dovedit a avea mai multe beneficii. Profesorul Peter Jones susține: „Deși este mai bun decât nimic, mindfulness nu este neapărat cea mai potrivită metodă de relaxare. Alte metode, cum ar fi activitatea fizică, s-au dovedit în unele situații mai bune și mai eficiente, fezabile. Vestea bună este că există multe opțiuni.”

Odată cu pandemia COVID-19, au apărut, de asemenea, numeroase căi pentru ședințele online de mindfulness, însă oamenii de știință se tem de lipsa interacțiunii dintre profesor și participanți. Dr. Julieta Galante, unul dintre autorii studiului, afirmă: „Lipsa interacțiunii umane ar putea reprezenta o posibilă problemă. Este nevoie de mai multă muncă de cercetare înainte să fim siguri de eficiența și siguranța metodei online.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-01-2021 | creare: 19-01-2021 | Vizite: 518
Bibliografie
Mindfulness can improve mental health and wellbeing -- but unlikely to work for everyone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210111143422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum