Mirosul și vederea unei mese poate declanșa un răspuns inflamator în creier, conform unui studiu

©

Autor:

Mirosul și vederea unei mese poate declanșa un răspuns inflamator în creier, conform unui studiu
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Basel, chiar și mirosul alimentelor poate declanșa un răspuns inflamator pe termen scurt, cu eliberare de insulină.
A fost constatat faptul că răspunsul inflamator la persoanele supraponderale este în exces, afectând secreției insulinei. Eliberarea hormonului depinde de declanșarea răspunsului inflamator chiar înainte de a ajunge carbohidrații din alimente în sânge.

Așadar, stimularea simțurilor prin vedere, dar mai ales olfacție declanșează eliberarea hormonului responsabil cu reglarea glicemiei, declanșând o serie de răspunsuri în organism.

Studiul publicat recent în revista Cell Metabolism descrie cheia răspunsului inflamator, un factor cunoscut sub numele de interleukină-1-beta (IL-1β), implicată și în răspunsul imun. Totodată, aceasta este implicată în dezvoltarea diabetului de tip 2, unde țesuturile periferice dezvoltă rezistență la insulină. Inflamația cronică dăunează celulelor pancreatice, iar IL-1β în exces joacă un rol cheie. Inhibitorii acestui factor inflamator ar putea fi utilizați ca agenți terapeutici în diabet.

Conform studiului, mirosul și vederea unei potențiale mese stimulează microgiliile sistemului nervos, declanșând secreția de factori inflamatori, cu semnale spre celulele pancreatice, pentru a declanșa secreția insulinei. În cazul pacienților obezi, faza mediată neuronal de secreție insulinică este perturbată.

Conexiunea stimul olfactiv-inflamație sistem nervos-stimul spre pancreas este esențială pentru înțelegerea mecanismelor de declanșare și control a diabetului.

sursa: Science Daily
foto: Carles Rabada, unsplash

Data actualizare: 06-07-2022 | creare: 06-07-2022 | Vizite: 190
Bibliografie
The mere sight of a meal triggers an inflammatory response in the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220630083255.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Administrarea insulinei prin intermediul unei pastile
  • O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
  • FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum