MIT: Ciocolata este afrodisiac

©

Autor:

MIT: Ciocolata este afrodisiac

PARȚIAL ADEVĂRAT

Afrodisiacele sunt acele alimente despre care se spune că ar crește romantismul și dorința sexuală. Ciocolata este unul dintre cele mai populare afrodisiace, dar funcționează cu adevărat în acest sens?

Încă din cele mai vechi timpuri produsele din cacao au fost înconjurate de un soi de „aură magică”,  la azteci, de exemplu, ciocolata lichidă era considerată „băutura zeilor”. Mai târziu, ciocolata a devenit un produs de lux, destinat doar persoanelor nobile și bogate, care își permiteau acest produs exotic. Odată cu dezvoltarea producție de masă a ciocolatei, ea a devenit mult mai accesibilă, însă nu și-a pierdut din simbolurile care i-au fost asociate. Exotismul, inaccesibilitatea, la care se adaugă calitățile senzoriale (gustul, textura, mirosul) sunt cele care i-au creat ciocolatei reputația de afrodisiac. 

Dacă ciocolata are într-adevăr efecte asupra stimulării dorinței sexuale, atunci ele sunt strict de natură psihologică, nu fiziologică, este concluzia unor studii realizate în privința ciocolatei. În compoziția ei nu există niciun element care să ducă la creșterea apetitului sexual.

Ciocolata conține într-adevăr o substanță care la persoanele îndrăgostite se găsește într-o cantitate mai mare în creier. Este vorba despre feniletiamină, însă nu s-a demonstrat că în urma consumului de ciocolată crește automat și nivelul acesteia în creier. Indirect, nici libidoul nu este influențat.

În plus, nu s-au identificat la nivel biologic efectele afrodisiace ale ciocolatei. Există în schimb corelații între consumul de ciocolată zilnic și creșterea apetitului sexual la femei. Un astfel de studiu, realizat în 2006 pe 163 de participante, a arătat că cele care au mâncat zilnic ciocolată au observat o intensificate a dorinței sexuale, comparativ cu cele care nu au consumat deloc. Însă atunci când a fost a fost luată în calcul vârsta participantelor (compararea celor de aceeași vârstă în funcție de consumul sau lipsa consumului de ciocolată) nu a mai existat nicio diferență semnificativă între ele. Chiar dacă aceste corelații ar fi reale, ele nu sunt suficiente pentru a indica și o relație de tip cauză-efect între ciocolată și libidou.

Ciocolata poate acționa indirect asupra dorinței prin faptul că la scurt timp după consum, are efect de îmbunătățire a stării de spirit. Nu trebuie omis nici rolul efectului placebo al ciocolatei asupra comportamentului uman. Citiți mai multe despre impactul ciocolatei asupra fericirii și efectul placebo.

În concluzie, consumul de ciocolată poate avea efecte benefice asupra dorinței sexuale doar indirect (prin creșterea bunei-dispoziții) și prin conotațiile ei senzoriale și psihologice, nu însă prin modificări de natură fiziologică.

Data actualizare: 16-05-2021 | creare: 16-01-2015 | Vizite: 6440
Bibliografie
Do Aphrodisiacs Really Work?, link: http://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-02-2011/myth_buster_do_aphrodisiacs__work.html
Chocolate and women's sexual health: An intriguing correlation, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681473
Monday’s medical myth: chocolate is an aphrodisiac, link: http://theconversation.com/mondays-medical-myth-chocolate-is-an-aphrodisiac-4980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creșterea fetală
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Consumul de ciocolată poate îmbunătăți funcția cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum