MIT: Ciocolata este afrodisiac

MIT: Ciocolata este afrodisiac

©

Autor:

MIT: Ciocolata este afrodisiac

PARÈšIAL ADEVÄ‚RAT

Afrodisiacele sunt acele alimente despre care se spune că ar creÈ™te romantismul È™i dorinÈ›a sexuală. Ciocolata este unul dintre cele mai populare afrodisiace, dar funcÈ›ionează cu adevărat în acest sens?

Încă din cele mai vechi timpuri produsele din cacao au fost înconjurate de un soi de „aură magică”,  la azteci, de exemplu, ciocolata lichidă era considerată „băutura zeilor”. Mai târziu, ciocolata a devenit un produs de lux, destinat doar persoanelor nobile È™i bogate, care îÈ™i permiteau acest produs exotic. Odată cu dezvoltarea producÈ›ie de masă a ciocolatei, ea a devenit mult mai accesibilă, însă nu È™i-a pierdut din simbolurile care i-au fost asociate. Exotismul, inaccesibilitatea, la care se adaugă calitățile senzoriale (gustul, textura, mirosul) sunt cele care i-au creat ciocolatei reputaÈ›ia de afrodisiac. 

Dacă ciocolata are într-adevăr efecte asupra stimulării dorinÈ›ei sexuale, atunci ele sunt strict de natură psihologică, nu fiziologică, este concluzia unor studii realizate în privinÈ›a ciocolatei. În compoziÈ›ia ei nu există niciun element care să ducă la creÈ™terea apetitului sexual.

Ciocolata conÈ›ine într-adevăr o substanță care la persoanele îndrăgostite se găseÈ™te într-o cantitate mai mare în creier. Este vorba despre feniletiamină, însă nu s-a demonstrat că în urma consumului de ciocolată creÈ™te automat È™i nivelul acesteia în creier. Indirect, nici libidoul nu este influenÈ›at.

În plus, nu s-au identificat la nivel biologic efectele afrodisiace ale ciocolatei. Există în schimb corelaÈ›ii între consumul de ciocolată zilnic È™i creÈ™terea apetitului sexual la femei. Un astfel de studiu, realizat în 2006 pe 163 de participante, a arătat că cele care au mâncat zilnic ciocolată au observat o intensificate a dorinÈ›ei sexuale, comparativ cu cele care nu au consumat deloc. Însă atunci când a fost a fost luată în calcul vârsta participantelor (compararea celor de aceeaÈ™i vârstă în funcÈ›ie de consumul sau lipsa consumului de ciocolată) nu a mai existat nicio diferență semnificativă între ele. Chiar dacă aceste corelaÈ›ii ar fi reale, ele nu sunt suficiente pentru a indica È™i o relaÈ›ie de tip cauză-efect între ciocolată È™i libidou.

Ciocolata poate acÈ›iona indirect asupra dorinÈ›ei prin faptul că la scurt timp după consum, are efect de îmbunătățire a stării de spirit. Nu trebuie omis nici rolul efectului placebo al ciocolatei asupra comportamentului uman. CitiÈ›i mai multe despre impactul ciocolatei asupra fericirii È™i efectul placebo.

În concluzie, consumul de ciocolată poate avea efecte benefice asupra dorinÈ›ei sexuale doar indirect (prin creÈ™terea bunei-dispoziÈ›ii) È™i prin conotaÈ›iile ei senzoriale È™i psihologice, nu însă prin modificări de natură fiziologică.

Data actualizare: 16-05-2021 | creare: 16-01-2015 | Vizite: 6676
Bibliografie
Do Aphrodisiacs Really Work?, link: http://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-02-2011/myth_buster_do_aphrodisiacs__work.html
Chocolate and women's sexual health: An intriguing correlation, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681473
Monday’s medical myth: chocolate is an aphrodisiac, link: http://theconversation.com/mondays-medical-myth-chocolate-is-an-aphrodisiac-4980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creÈ™terea fetală
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcÈ›iile cognitive
  • Consumul de ciocolată poate îmbunătăți funcÈ›ia cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum