Moartea instantanee cauzată de infarct este mai frecventă la persoanele care nu fac mișcare
Autor: Anghelescu Ariana Andreea

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar prevenirea acestora este o prioritate majoră. Impactul benefic al activității fizice în prevenirea bolilor de inimă și a morții subite la nivel de populație este bine documentat. Studiul de față s-a concentrat pe analiza efectului unui stil de viață activ, comparativ cu unul sedentar, asupra perioadei imediate după producerea unui atac de cord- domeniu puțin studiat.
Cercetătorii au analizat informații de la 10 cohorte de observație europene, incluzând participanți sănătoși, cărora le-a fost monitorizată inițial activitatea fizică și care au suferit un infarct miocardic pe parcursul monitorizării. Studiul a cuprins un total de 28.140 de persoane.
Participanții au fost împărțiți în diferite categorii, în funcție de nivelul de activitate fizică săptămânală: sedentar, scăzut, moderat sau ridicat.
Asocierea dintre nivelul de activitate și riscul de deces din cauza unui atac de cord (instantaneu și în termen de 28 de zile) a fost analizată în fiecare cohortă separat, iar rezultatele au fost ulterior unite. Analizele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, diabet, tensiune arterială, istoric familial de boli de inimă, fumat, indice de masă corporală, colesterol din sânge, consumul de alcool și statutul socio-economic.
17,7% dintre participanții la studiu au murit în termen de 28 de zile de la infarct, dintre aceștia 62,3 % murind instantaneu. Un nivel mai ridicat de activitate fizică a fost asociat cu un risc scăzut de atac de cord fatal, instantaneu sau în termen de 28 de zile. Pacienții care practicau un nivel moderat și ridicat de activitate fizică au prezentat un risc cu 33% și, respectiv 45% mai mic, comparativ cu persoanele sedentare. Relația dintre nivelul scăzut de activitate fizică și fatalitatea infarctului nu a atins semnificație statistică.
Dr. Kim Wadt Hansen, autorul studiului a declarat că apoximativ 18% dintre pacienții care au suferit un infarct miocardic au murit în decurs de 28 de zile, confirmând astfel severitatea acestei afecțiuni. El a remarcat, de asemenea, că, pe baza analizelor realizate, chiar și un nivel redus de activitate fizică, desfășurată în timpul liber poate fi benefică âmpotriva atacurilor de cord fatale, însă incertitudinea statistică îî impiedică să tragă concluzii ferme asupra acestui punct.
Se recomandă ca adulții sănătoși, de toate vârstele, să efectueze săptămânal cel puțin 150 de minute de ativitate fizică moderată sau 75 de minute cu intensitate ridicată.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sindromul de oboseală cronică ar putea fi dat de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni
- Desfășurarea activităților zilnice are o importanță vitală pentru femeile vârstnice
- 5 metode pentru un somn odihnitor
- Majoritatea produselor pentru uscăciunea vaginală cauzată de menopauză sunt la fel de eficiente (Studiu)
- Durere partea dreapta sub coasta
- Obezitate declansata pe fond psihic?
- Junghi in dreptul inimii de 3 ori pana acum..
- Trebuie sa slabesc 9 kg.. ce imi recomandati?
- Tensiunea arteriala si sedentarismul
- Am 17 ani si vreau sa slabesc
- Cum sa slabesc?
- Posibil infarct
- Infarct bunica 81 de ani