Efortul fizic poate obosi şi ochii - remediul ar putea fi cafeaua

©

Autor:

Efortul fizic poate obosi şi ochii - remediul ar putea fi cafeaua
O echipă de cercetători din patru ţări condusă de Nicholas Gant, expert în neurometabolism şi nutriţie în cadrul Universităţii din Auckland, a arătat, în cadrul unor experimente, că mişcarea rapidă a ochilor este încetinită atunci când intervine oboseala fizică.

Mişcarea oculară este foarte importantă pentru captarea informaţiilor vizuale din mediu, ori încetinirea acesteia poate să împiedice informaţii vizuale vitale să ajungă la creier (cum ar fi o maşină care se apropie cu viteză).

Participanţii la studiu (ciclişti) au pedalat timp de 3 ore, după care, cu ajutorul unor camere speciale care monitoriza mişcările ochilor, s-a măsurat nivelul de control al creierului asupra sistemului vizual. S-a observat că un dezechilibru la nivel neurochimic cauzat de exerciţiul fizic intens ajunge până la nivelul sistemului vizual.

Însă cercetătorii au găsit o modalitate de a contracara acest efect: la participanţii care au primit o doză de cafea (echivalentul a două ceşti) în timpul exerciţiului, echilibrul chimic din creier a fost restabilit. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în cazul administrării unei cafele decofeinizate (băutura placebo).

Concluzia cercetătorilor este că în timp ce zonele cerebrale care procesează informaţiile vizuale nu sunt afectate de oboseală, calea care controlează mişcările oculare poate fi afectată.

În prezent, echipa de cercetători investighează efectele pe care le-ar putea avea medicamentele psihiatrice asupra acestui fenomen.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 21-02-2020 | creare: 27-05-2016 | Vizite: 1568
Bibliografie
Tiring the legs also tires the eyes – the remedy is caffeine, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-legs-eyes-remedy-caffeine.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum