Modificările stilului de viață și medicamentele pentru prevenirea diabetului de tip 2 nu oferă nicio modificare a incidenței bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Modificările stilului de viață și medicamentele pentru prevenirea diabetului de tip 2 nu oferă nicio modificare a incidenței bolilor cardiovasculare
Într-un nou studiu, bazat pe programul de prevenire a diabetului Diabetes Prevention Program (DPP), s-a realizat o analiză a stării de sănătate a celor 3.234 de persoane care au participat inițial la acesta, în decursul celor 21 de ani care au trecut de la finalizarea programului. Cercetarea curentă s-a axat pe determinarea posibilității ca medicamentul metformin sau schimbarea stilului de viață să reducă riscul de apariție a bolilor cardiovasculare sau a evenimentelor acute grave, precum infarctul și accidentul vascular cerebral.
Ronald B. Goldberg, doctor și președintele grupului de redactare al DPPOS, afirmă că persoanele ce suferă de diabet prezintă automat un risc de apariția a afecțiunilor cardiovasculare, care crește odată cu instalarea și avansarea afecțiunii endocrine. Conform acestuia, oamenii de știință s-au concentrat, în cadrul studiului, pe evaluarea impactului pe care stilul de viață și medicația cu metformin îl are asupra prevenirii apariției diabetului de tip 2 la persoanele cu prediabet și, în consecință, asupra reducerii incidenței bolilor cardiovasculare la aceștia.

Eșantionul de studiu a fost compus din persoane cu vârsta medie de 51 de ani, 70% dintre acestea fiind de sex feminin. Rezultatele studiului au certificat, în cazul persoanelor care au fost îndrumate să își schimbe stilul de viață astfel încât să obțină o reducere a greutății corporale de 7%, o scădere a incidenței diabetului de tip 2 de 58%. În schimb, persoanele care au urmat medicație cu metformin în două prize pe zi au înregistrat o reducere a incidenței acestuia cu 31%. Diferențele au fost obținute prin compararea valorilor statistice a participanților care au beneficiat de una din cele două opțiuni terapeutice cu ale celor care au primit placebo sub formă de îngrijiri standard.

Cu toate acestea, după analiza situației participanților în cadrul celor 21 de ani de urmărire, oamenii de știință nu au descoperit diferențe semnificative în incidența atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale între persoanele care au primit metformin, cele care și-au schimbat stilul de viață sau cele care au primit placebo. Mai exact, numărul de astfel de patologii cardiovasculare a fost de 46, 35 și, respectiv, 43 de atacuri de cord. În plus, în cazul accidentelor vasculare cerebrale acesta a fost de 16, 39 și, respectiv, 28.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-06-2022 | creare: 02-06-2022 | Vizite: 185
Bibliografie
Lifestyle changes, meds effective to prevent or delay Type 2 diabetes; no change in CVD, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220523093353.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum