Murăturile - beneficii, riscuri, contraindicații

©

Autor:

Murăturile - beneficii, riscuri, contraindicații

Murăturile sunt printre cele mai consumate alimente. Acestea se obțin prin fermentarea unor legume precum castraveții, varza, conopida sau roșiile verzi. În continuare poți citi mai multe despre beneficiile fiecărui tip de murături precum și riscurile și contraindicațiile asociate consumului acestora. (1)

Beneficii ale castraveților murați

Castraveții sunt printre murăturile preferate ale românilor. Se pregătesc relativ ușor acasă sau pot fi achiziționați din comerț. Sunt sărați și acrișori putând fi consumați alături de mai multe tipuri de preparate. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile castraveților murați.

Conținut nutritiv bogat

Deși o porție are doar 4 calorii, reprezintă o bună sursă de vitamina A, vitamina K, acid folic, fosfor și potasiu. (2)

De asemenea conține antioxidanți din familia beta-carotenului. Acesta ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2 și degenerare maculară. (3)

Un risc mai mic de boli de inimă

Beta-carotenul prezent în castraveții murați este asociat și cu un risc mai mic de afecțiuni cardiace. Consumul de alimente bogate în carotenoizi susține sănătatea inimii. (4)

Reduce deteriorarea celulară

Antioxidanții din castraveții murați reduc din deteriorarea produsă de radicalii liberi. Studiile arată că este mai benefic să consumi alimente bogate în antioxidanți decât să iei un supliment alimentar. (5, 6)

Ajută la pierderea în greutate

Castraveții murați au un conținut caloric redus. Mai mult, au un conținut ridicat de apă iar consumul lor oferă sațietate. (7)

Beneficii ale verzei murate

Varza murată este consumată de mii de ani. La început leguma era conservată din dorința de a prelungi cât mai mult durata sa de viață. (8)

Datorită procesului de fermentare, varza murată oferă și alte beneficii decât ale legumii în stare naturală. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile verzei murate.

Are un conținut nutritiv bogat

Varza conține mai multe substanțe nutritive necesare pentru sănătate. O porție de varză murată, aproximativ 150 grame, conțin 5 g de fibre, 23% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din DZR (doza zilnică recomandată) de cupru, 15% din DZR de vitamina K1, 12% din necesarul zilnic de fier, 11% din DZR de vitamina B6, 9% din DZR de mangan și acid folic. (9)

Ajută digestia

Varza murată conține probiotice, o serie de compuși benefici pentru flora intestinală și care te protejează împotriva toxinelor și a altor bacterii dăunătoare. Mai mult, contribuie la îmbunătățirea digestiei. (10, 11)

Poate ajuta la pierderea în greutate

Consumul regulat de varză murată te poate ajuta să slăbești. Acest lucru se datorează faptului că varza murată are un conținut caloric redus și este bogată în fibre. Acestea din urmă oferă sațietate și chiar contribuie la reducerea consumului zilnic de calorii. (12, 13)

De asemenea, se crede că prin consumul de alimente bogate în probiotice se previne îngrășarea. (14)

Poate ajuta la menținerea sănătății creierului

Studiile recente au descoperit o legătură între sănătatea intestinală și creier. Pe scurt, starea de sănătate a intestinului afectează starea de spirit și invers.

Varza murată, prin conținutul de probiotice poate ajuta la restabilirea echilibrului bacterian al florei intestinale. O floră intestinală sănătoasă ajută la menținerea sănătății creierului și chiar ajută la reducerea stresului. (15, 16, 17, 18)

Poate susține sănătatea inimii

Conținutul de probiotice și de fibre ajută la menținerea sănătății inimii reducând nivelul colesterolului. (19, 20)

De asemenea, probioticele din varza murată contribuie la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive. Experimentele au arătat că este necesar să consumi produse cu probiotice timp de minimum opt săptămâni pentru a vedea efectele. (21)

În plus, varza murată este unul dintre puținele alimente care conține menachinonă (vitamina K2). Aceasta previne formările de depozite de calciu pe artere și prin aceasta reduce riscul de boli de inimă. (22)

Susține sănătatea oaselor

Vitamina K2 activează proteinele care se leagă de calciu astfel fiind utilă în sănătatea oaselor. Cercetătorii cred că vitamina K te ajută să ai oase mai puternice. (23)

Studiile existente arată că vitamina K este utilă în cazul femeilor la postmenopauză. Potrivit experimentului, femeile care au luat un supliment cu vitamina K2 timp de trei ani au avut un ritm mai încet de pierdere osoasă ca urmare a degradării care are loc odată cu înaintarea în vârstă. (24)

Alte studii asemănătoare au arătat că suplimentarea cu vitamina K2 reduce riscul de fracturi osoase ale șoldului, coloanei și altor oase cu până la 80%. (25)

Beneficii ale conopidei murate

Conopida este bogată în vitamina C, vitamina B6, potasiu și antioxidanți, în special sulfonamide. Prin murare, conopida se îmbogățește cu probiotice, esențiale pentru sănătatea intestinală. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile conopidei murate: (26)

  • Reduce riscul de boli neurodegenerative – nutrienții din varza murată sunt esențiali pentru sănătatea sistemului nervos. Consumată ca parte a unei diete variate și echilibrate, conopida murată reduce riscul de boli neurodegenerative (27, 28)
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare – datorită conținutului de potasiu, conopida murată contribuie la echilibrarea ritmului inimii și a tensiunii arteriale. De asemenea, previne oxidarea grăsimilor și a colesterolului din artere și reduce riscul de probleme cardiovasculare la nivelul creierului (29, 30)


Beneficii ale gogonelelor

Consumate în stare naturală, roșiile verzi sunt toxice pentru organism, afectează ficatul și sistemul nervos. Însă prin murare substanțele toxice sunt inactivate. (31)

Pot fi utile dacă suferi de forme virale de hepatită – un studiu a arătat că anumite substanțe prezente în gogonele, alcaloizii, previn înmulțirea virusurilor care cauzează hepatita, blocând mai ales proliferarea virusului hepatic C. (32)

Murăturile - riscuri și contraindicații

Deoarece murăturile au cantități mari de sare, este indicat să le consumi cu moderație. De asemenea, dacă suferi de anumite afecțiuni cronice ar trebui să vorbești cu medicul Înainte de a consuma cu regularitate murături. (7)

Un consum excesiv de murături crește riscul de hipertensiune arterială. Persoanele hipertensive care iau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale ar trebui să reducă consumul de murături.

Mai mult, consumul excesiv de murături poate afecta rinichii și ficatul iar hipertensiunea arterială poate pune și mai multă presiune pe aceste organe. (33, 34)

Murăturile sunt un deliciu consumate cu alte preparate și ocazional. În cantități mari și mai ales persoanelor cu afecțiuni cronice le poate cauza anumite probleme de sănătate și complicații. Pe scurt, murăturile ar trebui consumate cu moderație.


Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 1200
Bibliografie
1. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723656/
2. Are There Health Benefits to Eating Pickles, link: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pickles
3. Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523787/
4. Beta-carotene and risk of coronary heart disease. A review of observational and intervention studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10554676/
5. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
6. Antioxidant Compounds in Traditional Indian Pickles May Prevent the Process-Induced Formation of Benzene, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26735038/
7. Pickle Consumption is Associated with Body Mass Index and Blood Pressure among Iranian Female College Students: a Cross-Sectional Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209736/
8. Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25568828/
9. Sauerkraut, canned, solids and liquids, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169279/nutrients
10. Fermented Fruits and Vegetables of Asia: A Potential Source of Probiotics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
11. Prebiotics and Probiotics in Digestive Health, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30267869/.
12. Optimising foods for satiety, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
13. The development of probiotic treatment in obesity: a review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23886977/
14. Probiotic supplementation attenuates increases in body mass and fat mass during high-fat diet in healthy young adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26466123/
15. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/
16. Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Revie, link:. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27413138/
17. Intestinal microbiota, probiotics and mental health: from Metchnikoff to modern advances: part III - convergence toward clinical trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497650/
18. The role of gut microbiota in the gut-brain axis: current challenges and perspectives, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23686721/
19. Mechanisms underlying the cholesterol-lowering properties of soluble dietary fibre polysaccharides, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21776465/
20. Evaluation of probiotic properties of Lactobacillus plantarum strains isolated from Chinese sauerkraut, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23117677/
21. Effect of probiotics on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25047574/
22. Vitamin K Dependent Proteins and the Role of Vitamin K2 in the Modulation of Vascular Calcification: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/
23. Vitamin K nutrition, metabolism, and requirements: current concepts and future research, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22516726/
24. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23525894/
25. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16801507/
26. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Fresh and Processed White Cauliflower, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/
27. Preventive and therapeutic potential of ascorbic acid in neurodegenerative diseases, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cns.12767
28. The Role of Vitamins in Neurodegenerative Disease: An Update, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533313/
29. Serum Potassium and Risk of Cardiovascular Disease, link: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/211415
30. Can potassium help your heart? , link: https://magazine.medlineplus.gov/article/can-potassium-help-your-heart
31. Green Tomatoes: Edible Or Poisonous? , link: https://www.mygarden.com/garden-practice/kitchen-gardens/green-tomatoes-edible-or-poisonous-30526
32. Potential Antiviral Action of Alkaloids, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839337/
33. High Blood Pressure & Kidney Disease, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/high-blood-pressure
34. Association between serum liver enzymes and hypertension: a cross-sectional study in Bangladeshi adults, link: https://bmccardiovascdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12872-020-01411-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele fermentate pot îmbunătăți tratamentul cancerului prin modularea microbiomului intestinal și stimularea sistemului imunitar
  • Conservarea fructelor și legumelor
  • Un consum moderat de kimchi poate fi de ajutor în evitarea obezității
  •