Noi dovezi ale modului în care exercițiile fizice pot contracara daunele diabetului zaharat

©

Autor:

Noi dovezi ale modului în care exercițiile fizice pot contracara daunele diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezintă o problemă importantă de sănătate pe plan mondial. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 1 din 10 americani suferă de diabet zaharat, prezentând frecvent complicații ireversibile ale bolii. Pentru a limita impactul afecțiunii asupra populațiilor și pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților pe termen lung, o echipă de cercetători din cadrul Medical College of Georgia de la Augusta University a evaluat efectele benefice ale sportului asupra sistemului cardiovascular în diabet. Lucrarea a fost publicată recent în The FASEB Journal.


Diabetul zaharat prezintă un efect negativ asupra modului în care se regenerează sau se repară vasele de sânge din cadrul sistemului cardiovascular, motiv pentru care apar numeroase complicații, precum retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, etc. Acest mecanism de formare de vase sangvine noi, cunoscut drept angiogeneză, este blocat în cadrul diabetului zaharat, activitatea celulelor endoteliale ce căptușesc vasele de sânge fiind sistată.


Pentru a contracara această complicație, oamenii de știință au evaluat efectele unei sesiuni de 45 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, rezultatele fiind promițătoare: sportul, se pare, pune în funcțiune numeroase „pachete” microscopice de încărcătură biologic activă de origine necunoscută, denumite exozomi, facilitând transportul proteinei ATP7A către celulele endoteliale. Drept consecință, angiogeneza este intens stimulată, exercițiile fizice având un efect clar de contracarare a daunelor apărute în cadrul diabetului zaharat.


În cadrul experimentului, au existat mai multe grupuri de studiu: un grup a fost alcătuit din șoareci de laborator ce prezentau diabet zaharat tip 2, în timp ce alt studiu a fost reprezentat de persoane cu o medie de vârsta de 50 de ani, aparent sănătoase. Participanții studiului au realizat zilnic, timp de două săptămâni, sesiuni de exerciții cardio, atât prin mersul sau alergatul pe bandă pentru persoanele de 50 de ani, cât și prin alergarea pe roată pentru șoarecii de laborator. În ambele cazuri, nivelurile proteinei ATP7A și nivelurile de exozomi transportori au crescut semnificativ. Acest fenomen apare datorită contracturii mușchilor din timpul exercițiilor fizice, care determină eliberarea exozomilor în sânge.


Referitor la modificările serologice apărute în urma activității fizice susținute, este important de menționat și faptul că s-a înregistrat atât o creștere a markerilor funcției endoteliale și a factorilor de creștere endotelială, cât și a superoxid-dismutazei extracelulare, moleculă antioxidantă naturală, prescurtată drept SOD3. Activitatea acestei molecule antioxidante este în strânsă legătura cu nivelul de ATP7A transportat către celule, întrucât proteina ATP7A transportă cuprul mineral, un element cheie în activarea SOD3. SOD3 este produs de către celulele musculare netede vasculare din pereții vaselor de sânge, precum și de către celulele musculare scheletice. Acest mecanism ne ajută să menținem niveluri sănătoase de specii reactive de oxigen, prescurtate drept ROS. ACestea reprezintă un produs natural al utilizării oxigenului, dar care, în cantități crescute, așa cum se observă în diabetul zaharat, împiedică funcțiile normale importante și lezează țesuturile.


Această lucrarea este extrem de importantă pentru industria de medicamente pentru diabetul zaharat, întrucât exozomii sintetici reprezintă deja subiectul a numeroase studii în desfășurare. Acest produc farmaceutic poate deveni noul mecanism de tratare a complicațiilor bolii și de stimulare a activității musculare chiar și pentru persoanele care nu pot realiza un efort fizic susținut din diverse motive medicale. Acest „mimetic al exercițiului” ar putea îmbunătăți capacitatea pacienților de a crește noi vase de sânge.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-07-2022 | creare: 15-07-2022 | Vizite: 333
Bibliografie
New evidence of how exercise can counter diabetes damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220426101747.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum