Obiceiurile alimentare sănătoase pot fi „învățate”, cred cercetătorii
©
Autor: Redacția ROmedic

Folosindu-se de imagini obținute prin rezonanță magnetică, cercetătorii au observat că apetența pentru hrana săracă nutritiv, însă bogată în calorii poate fi redusă la nivel cerebral.
Participanții la studiu care urmaseră un program de slăbire cu durata de 6 luni, prin care își schimbaseră obiceiurile alimentare, aveau o activitate cerebrală modificată la nivelul centrilor pentru recompensă, la contactul vizual cu alimente sănătoase și alimente nocive.
Din cei 13 subiecți (supraponderali sau obezi), 8 au fost implicați într-un program de slăbire creat de Universitatea Tufts, iar ceilalți 5 au constituit un grup de control.
Imaginile RMN arătau la începutul studiului o activitate intensă la nivelul centrilor cerebrali responsabili cu dependența, în momentul în care participanții priveau imagini cu alimente nesănătoase.
La finalul programului, rezultatele s-au dovedit a fi inversate.
Practic, după cele 6 luni în care mâncaseră sănătos, deveneau mai preocupați de felurile de mâncare sărace în calorii, decât erau la început.
Susan B. Roberts, autorul principal al studiului a declarat că „nu ne naștem cu o pasiune pentru cartofi prăjiți și cu o <<ură>> pentru pastele integrale. Aceste atitudini apar de-a lungul timpului, în urma consumului regulat a alimentelor nocive”.
Oamenii de știință sugerează astfel că preferințele alimentare pentru mâncăruri nesănătoase pot fi anulate. Aceștia cred că această descoperire ar putea sprijini pe viitor modificarea obiceiurilor alimentare nesănătoase.
Trebuie menționat că studiul a fost efectuat pe un eșantion restrâns și că subiectul necesită cercetări de lungă durată pentru a putea fi confirmată ipoteza.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 16-09-2014 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 4509
Bibliografie
People can learn to like healthy foods, brain scans suggest, link:https://www.medicalnewstoday.com/articles/281872.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Impactul alimentației asupra sănătății englezilor (UK Biobank)
- Consumul zilnic de mango proaspăt îmbunătățește controlul glicemic și compoziția corporală la persoanele cu prediabet
- Cele mai populare diete: cercetătorii au stabilit amprenta de carbon și calitatea alimentației fiecăreia
- Este posibil ca băuturile pe bază de plante să nu fie la fel de hrănitoare ca laptele de vacă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Vesnica problema: celulita
- Regimul alimentar pentru noi.. asupra sanatatii mentale
- Cuptorul cu microunde este daunator?
- Hepatita in copilarie si alimentatia in prezent
- Pot sa ma ingras de la dieta aceasta?
- Intrebari despre alergare jogging si alimentatie
- Recomandare alimentație
- Ce este bine sa mancam?