Obiceiurile alimentare sănătoase pot fi „învățate”, cred cercetătorii

©

Autor: Redacția ROmedic

Obiceiurile alimentare sănătoase pot fi „învățate”, cred cercetătorii
Un studiu restrâns realizat de Harvard Medical School arată că poftele alimentare nesănătoase pot fi surclasate de alegerile benefice organismului.

Folosindu-se de imagini obținute prin rezonanță magnetică, cercetătorii au observat că apetența pentru hrana săracă nutritiv, însă bogată în calorii poate fi redusă la nivel cerebral.

Participanții la studiu care urmaseră un program de slăbire cu durata de 6 luni, prin care își schimbaseră obiceiurile alimentare, aveau o activitate cerebrală modificată la nivelul centrilor pentru recompensă, la contactul vizual cu alimente sănătoase și alimente nocive.

Din cei 13 subiecți (supraponderali sau obezi), 8 au fost implicați într-un program de slăbire creat de Universitatea Tufts, iar ceilalți 5 au constituit un grup de control.

Imaginile RMN arătau la începutul studiului o activitate intensă la nivelul centrilor cerebrali responsabili cu dependența, în momentul în care participanții priveau imagini cu alimente nesănătoase.
La finalul programului, rezultatele s-au dovedit a fi inversate.
Practic, după cele 6 luni în care mâncaseră sănătos, deveneau mai preocupați de felurile de mâncare sărace în calorii, decât erau la început.

Susan B. Roberts, autorul principal al studiului a declarat că „nu ne naștem cu o pasiune pentru cartofi prăjiți și cu o <<ură>> pentru pastele integrale. Aceste atitudini apar de-a lungul timpului, în urma consumului regulat a alimentelor nocive”.

Oamenii de știință sugerează astfel că preferințele alimentare pentru mâncăruri nesănătoase pot fi anulate. Aceștia cred că această descoperire ar putea sprijini pe viitor modificarea obiceiurilor alimentare nesănătoase.

Trebuie menționat că studiul a fost efectuat pe un eșantion restrâns și că subiectul necesită cercetări de lungă durată pentru a putea fi confirmată ipoteza.


Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 16-09-2014 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 4190
Bibliografie
People can learn to like healthy foods, brain scans suggest, link:https://www.medicalnewstoday.com/articles/281872.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă
  • Testul de urină care îți confirmă dacă ai o alimentație sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum