Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității

©

Autor:

Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
Cercetătorii de la Colegiul Farmaceutic al Universității Georgia au descoperit că alternarea unei diete echilibrate cu o dietă bogată în grăsimi la intervale regulate de timp poate fi de ajutor în prevenirea sau tratarea obezității și a tulburărilor metabolice asociate. Descoperirile au fost publicate recent, în revista Scientific Reports.

Pentru studiu s-au folosit cobai care au fost hrăniți timp de cinci zile cu o dietă bogată în grăsimi, apoi una, două sau cinci zile au primit hrană echilibrată din punct de vedere nutritiv. Acest ciclu a fost repetat timp de câteva săptămâni. S-a observat că trecerea la o dietă echilibrată timp de două sau cinci zile în cadrul unei alimentații bogate în grăsimi a ajutat nu doar la controlul greutății corporale, ci și la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la prevenirea acumulării grăsimii în ficat, două dintre cele mai întâlnite efecte ale obezității.

Cobaii au putut mânca atât cât au dorit. Au mai existat și doua grupe de control, una cu cobai hrăniți doar cu alimente grase și una cu cobai având o dietă obișnuită. Previzibil, cobaii din prima grupă s-au îngrășat, iar cei din a doua grupă au avut aproximativ aceleași rezultate ca cei hrăniți cu o dietă alternantă. Totodată, cobaii la care s-a alternat alimentația au prezentat nivele mai scăzute de inflamație, fenomen ce contribuie la dezvoltarea tulburărilor metabolice, cum este diabetul.

„Păstrarea unei diete sănătoase necesită multă voință, una dintre cele mai întâlnite probleme la programele de slăbit fiind tocmai faptul că oamenii nu se pot ține de o dietă pe o perioadă lungă de timp. Tentația de a mânca devine copleșitoare și mulți sfârșesc cu kilogramele pierdute recâștigate. Rezultatele studiului nostru sugerează că poți mânca cu plăcere, alimentele preferate, atâta timp cât obiceiul acesta este temperat de perioade de pauză”, afirmă Dexi Liu, profesor la Universitatea din Georgia.

Totodată, profesorul Liu și colegii săi au observat că dieta alternantă poate chiar ajuta la slăbire. La cobaii obezi hrăniți timp de cinci săptămâni în acest mod s-a observat o reducere a masei corporale grase cu 12%, comparativ cu grupul de control.

Cercetătorii susțin însă că rezultatele pe animale nu se pot transpune direct la oameni, dar studiul ar putea fi folosit la noi ghiduri dietetice. „În cele din urmă, ne dorim să descoperim modalități de a-i ajuta pe oameni să trăiască sănătos, iar alternarea dietelor ar putea fi o metodă practică de a obține acest lucru”, spune Liu.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 26-05-2016 | creare: 26-05-2016 | Vizite: 1892
Bibliografie
Alternating diet between high fat, balanced may help control obesity, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-alternating-diet-high-fat-obesity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă
  • Testul de urină care îți confirmă dacă ai o alimentație sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum