O combinație de bacterii este responsabilă pentru mirosul foarte urât al respirației

©

Autor:

O combinație de bacterii este responsabilă pentru mirosul foarte urât al respirației
Studiul publicat în mSystems investighează modul în care transferul de metaboliți între specii stimulează metabolismul metioninei în Fusobacterium nucleatum, ducând la producția crescută de metil mercaptan volatil (CH3SH), un compus asociat cu halitoza și boala parodontală.
Utilizând un sistem de cocultură anaerobă de volum mare, cercetarea evidențiază că F. nucleatum, un producător puternic de CH3SH, își intensifică producția în prezența Streptococcus gordonii. Această interacțiune este mediată de ornitină, secretată de S. gordonii, care stimulează cererea de metionină în F. nucleatum prin sinteza crescută de poliamine, ducând la un metabolism intensificat al metioninei și, prin urmare, la producția de CH3SH.

Studiul utilizează o varietate de metode, inclusiv analiza fluxului metabolic și cuantificarea transcripției ARNm, pentru a explora dinamica metabolică internă a F. nucleatum în cocultură. Rezultatele indică faptul că metionina este în mare parte direcționată către ciclul metioninei și calea biosintezei poliaminelor în celulele F. nucleatum atunci când sunt cocultivate cu S. gordonii. Mai mult, se observă că ornitina din S. gordonii promovează biosinteza poliaminelor în F. nucleatum, rezultând într-o creștere compensatorie a cererii de metionină, ceea ce duce la un metabolism intensificat al metioninei și producția de CH3SH.

Această cercetare subliniază importanța interacțiunilor metabolice în comunitățile microbiene orale și impactul lor asupra generării de compuși volatili asociati cu mirosul neplăcut al gurii. Descoperirile sugerează că înțelegerea detaliată a acestor interacțiuni metabolice poate oferi noi perspective pentru dezvoltarea de strategii terapeutice împotriva halitozei și bolilor parodontale, prin țintirea căilor metabolice specifice implicate în producția de CH3SH.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-02-2024 | creare: 27-02-2024 | Vizite: 340
Bibliografie
When it comes to bad breath, some bacterial interactions really stink, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240215113707.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Miroși urât deși ai o igienă corectă? Câteva motive surprinzatoare
  • Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare
  • Combaterea respirației urât mirositoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum