Halena

©

Autor:

Halena
Fie că o numești halenă sau respirație urât mirositoare, este o afecțiune neplacută și jenantă. Unul dintre cele mai negative aspecte ale acestei afecțiuni este că nu iți poți da întotdeauna seama dacă îți miroase respirația urât. Ai observat vreodată că oamenii se dau la o parte atunci când începi să vorbești? Sau ca îți întorc obrazul atunci când îi saluți cu un sărut? Sunt mai multe semne subtile care indică prezența acestei probleme. Dacă nu există o persoană de încredere care să te asigure de prospețimea respirației, există câteva teste simple: se șterge zona de mijloc a limbii cu o dischetă de vată sau cu un bețisor igienic și se miroase, sau se șterge încheietura mâinii cu limba, apoi se miroase încheietura. Există și un dispozitiv medical ce măsoară cantitatea de compuși sulfuroși volatili din respirație. Aceștia sunt vinovații pentru mirosul neplăcut.

Simptomele respirației urât mirositoare sunt limba încărcată, gura și dinții uscați, scurgeri post nazale, respirație urât mirositoare și limba arzandă dimineața la trezire, saliva vâscoasă și nevoia constantă de a drege vocea, gustul metalic amar-acrișor din gură.

Cauzele halenei

O cauză a halenei este alimentația. Alimente precum usturoiul sau ceapa sunt absorbite în sânge, apoi în plămâni, de unde aerul este expirat. În acest caz, periajul elimină mirosul doar temporar, acesta încetând odată cu eliminarea completă a alimentelor din organism. Doar o mică parte a cazurilor de halenă se datoreaza stomacului și problemelor gastrice. În cea mai mare parte, respirația urât mirositoare este localizată în spatele gurii, unde bacteriile se hrănesc cu mucus și particule alimentare, producând compuși sulfuroși urât mirositori. În cazul igienei orale deficitare, resturile alimentare de pe limbă și dintre dinți și gingie atrag bacterii ce produc toxine.

Această afecțiune este cauzată și de uscarea excesivă a gurii (xerostomie), atunci când fluxul de salivă scade. Saliva este responsabilă de curățarea gurii și îndepărtarea particuleleor ce pot produce miros. Uscarea gurii poate fi cauzată de diverse medicamente, probleme ale glandelor salivare, alcool sau vorbitul pentru timp îndelungat.

Fumatul produce halenă din cauza acumulării de nicotină, gudron și alte substanțe urât mirositoare în cavitatea bucală.

Halena și gustul rău în gură persistent pot avertiza asupra prezenței unei boli gingivale sau a parodontitei. Gingivita este cauzată de placa bacteriană formată pe dinți. Aceasta produce toxine ce irită gingia, iar în stadii avansate afectează grav gingiile, osul și alte structuri ce susțin dinții. Nu uitați de carii - bacteriile ce produc carii au o acțiune de putrefacție asupra dintelui, ducând la demineralizarea sa și la apariția respirației urât mirositoare.

Alte boli ce pot cauza halena sunt infecții ale căilor respiratoare, diabet, boli de ficat, probleme gastrointestinale și disfuncții renale.

Există și o fobie de această boală, afectând aproximativ 25% din persoanele care caută remediu pentru halenă. Aceste persoane se prezintă la medic doar din teama de a nu avea respirația urât mirositoare.

Tratamentul halenei

Nu există tratament unic pentru halenă; acesta depinde de cauzele problemei. Este importantă o igienă orală corectă (folosiți ața dentară și apa de gură), precum și controalele regulate la medicul stomatolog - cel puțin de două ori pe an, pentru a putea preveni sau trata eventualele probleme dentare ce cauzează halena.

Persoanele ce suferă de sinuzită cronică pot utiliza un spray cu soluție salină pentru a-și curăța caile nazale. Antibioticele pot lupta eficient împotriva bacteriilor care produc gaze sulfuroase.

Pentru uscarea excesivă a gurii, ajută să beți foarte multă apă și să mestecați gumă fără zahăr.

Data actualizare: 09-04-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 40665
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare
  • Combaterea respirației urât mirositoare
  • O combinație de bacterii este responsabilă pentru mirosul foarte urât al respirației
  •