Miroși urât deși ai o igienă corectă? Câteva motive surprinzatoare

©

Autor:

Miroși urât deși ai o igienă corectă? Câteva motive surprinzatoare

Mirosul neplăcut al corpului ce poate proveni din orice regiune în care există glande sudoripare nu reprezintă în sine o problemă de ordin medical, însă poate fi un indicator al stării de sănătate.

Mirosul corporal neplăcut apare atunci când bacteriile se înmulțesc la nivelul zonelor umede și descompun proteinele din transpirație în acizi. În mod normal, persoanele cu o igienă corectă nu se confruntă cu această problemă. Există, însă, câteva motive surprinzătoare pentru care mirosul emanat de către corp poate să fie unul neplăcut, chiar și atunci când nevoia de a fi curat este îndeplinită. (1) (2)

Nivel crescut al stresului

Stresul determină glandele sudoripare, inclusiv pe cele apocrine, să producă sudoare. În comparație cu glandele ecrine, care există pe întreaga suprafață corporală și al căror rol este acela de a menține temperatura corporală în limitele normale, cele apocrine se găsesc doar în anumite zone (axilar, inghinal sau la nivelul picioarelor), transpirația produsă de aceste glande conținând lipide și proteine în cantități mari, dar și multe bacterii. Glandele apocrine sunt responsabile pentru mirosul corporal, acesta fiind și motivul pentru care transpirațiile de pe frunte (regiune în care sunt prezente doar glande ecrine) nu pot să emane mirosuri neplăcute. (1) (3)

Hiperhidroză (transpirații excesive)

Asociată adesea cu diverse afecțiuni cronice, hiperhidroza primară nu este legată în mod obligatoriu de starea psihologică, însă poate să reprezinte un factor favorizant în apariția unor probleme de ordin psihic. Conform cercetărilor, hiperhidroza poate să fie moștenită sau poate să apară în urma consumului unor medicamente. Abuzul de substanțe, leziunile măduvei spinării, anumite afecțiuni cronice sau infecții cât și unele boli psihiatrice pot să reprezinte, de asemenea, cauza transpirațiilor excesive. Palmele, tălpile, zona axilară cât și cea inghinală sunt cele mai predispuse transpirației excesive, din cauza existenței la acest nivel al glandelor apocrine. (4)

Sindromul mirosului de pește (trimetilaminuria)

Considerată una dintre cele mai rare tulburări genetice, cu o prevalență greu de estimat la momentul actual, trimetilaminuria poate fi responsabilă de mirosul extrem de urât emanat de corpul unui om cu o igienă corectă. Mirosul apare din cauza faptului că organismul persoanelor care suferă de această tulburare nu poate descompune trimetilamina (compus chimic produs de către intestin, în urma descompunerii alimentelor), compusul fiind eliminat inclusiv prin transpirație. Adesea moștenită, trimetilaminuria nu poate fi tratată, însă există multiple modalități pentru a menține sub control principalul simptom, mirosul de pește. (5) (6)

Picioare urât mirositoare (bromodoza)

Picioarele conțin cel mai mare număr de glande sudoripare, astfel că acestea sunt cele mai perspirative părți ale corpului. Mirosul rău al picioarelor poate să apară în situația în care bacteriile din această regiune se răspândesc. Anumite infecții fungice, precum piciorul atletului, pot declanșa un miros neplăcut. (5) (8)

Consumul de alcool în cantități mari

La fel ca orice alte lichide ingerate, alcoolul este eliminat din organism prin excreție. Din cauza faptului că organismul percepe alcoolul ca pe o toxină, procesul de metabolizare se desfășoară mult mai greu. De asemenea, consumul de alcool provoacă o creștere a temperaturii corporale. Tocmai din aceste motive, persoanele care consumă alcool în cantități mari pot transpira și pot resimți o căldură puternică în corp. Transpirația poate avea un miros asemănător cu cel al oțetului. (5) (7)

Anumite condiții medicale

Afecțiunile ranale sau hepatice, o tiroidă hiperactivă sau diabetul pot să determine schimbarea mirosului corpului sau a lichidelor eliminate. O urină urât mirositoare sau cu un aspect anormal poate semnala o problemă a rinichilor sau a ficatului. Cetoacidoza diabetică, una dintre complicațiile diabetului, poate să determine, de asemenea, schimbări ale mirosului corporal, din cauza acumulării de cetone în organism. Persoanele care suferă de diabet se pot confrunta și cu o respirație cu un miros neplăcut, din cauza faptului că dieta acestora este una săracă în carbohidrați. (1) (5)

Consumul anumitor alimente

Alimentele picante sau cele cu un miros puternic (curry, usturoi, ardei picant, ceapă), cât și legumele din familia cruciferă (broccoli, varza de Bruxelles, rucola, ridichi) pot modifica nu doar mirosul gurii, ci și al corpului. Compușii chimici cu un miros puternic, conținuți de către alimentele menționate (în mod obișnuit sulful), sunt eliminați prin respirație, dar și prin urină sau transpirație. (1) (5)


Data actualizare: 09-01-2020 | creare: 04-03-2019 | Vizite: 23332
Bibliografie
(1) Why Do I Have Body Odor? link: https://www.verywellhealth.com/what-causes-body-odor-4154534
(2) What's to know about body odor? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173478.php
(3) Stress Sweat Stinks! link: https://www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/antiperspirants/antiperspirant-basics/170-media-contacts/305-stress-sweat-stinks.html
(4) What is hyperhidrosis? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130.php
(5) 7 Surprising Reasons You Stink, link: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/seven-surprising-reasons-you-stink.aspx
(6) Trimethylaminuria ('fish odour syndrome') link: https://www.nhs.uk/conditions/trimethylaminuria
(7) Yup, booze can totally change your body odor, link: https://www.wellandgood.com/good-sweat/alcohol-body-odor-sweating
(8) Bromodosis: How to Treat Sweaty Smelly Feet and Foot Odor, link: https://www.disabled-world.com/health/dermatology/skin/smelly-feet.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transpirație urât mirositoare - cauze și tratament
  • De ce îmi miros picioarele și ce să fac?
  • Studiul enzimei care produce sindromul mirosului de pește (trimetilaminurie)
  •