O nouă peptidă poate reda sensibilitatea bacteriilor la antibiotice

O nouă peptidă poate reda sensibilitatea bacteriilor la antibiotice

©

Autor:

O nouă peptidă poate reda sensibilitatea bacteriilor la antibiotice
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea deveni din nou sensibile prin utilizarea unei peptide sintetice.
Având în vedere că pandemia COVID-19 este produsă de un nou virus È™i cunoscând faptul că o infecÈ›ie virală creÈ™te È™ansele pătrunderii unor bacterii în organism care vor genera infecÈ›ii secundare, cercetătorii din Singapore au încercat să găsească o soluÈ›ie pentru infecÈ›iile bacteriene rezistente la antibioticele uzuale.

Un grup È™tiinÈ›ific din Singapore a reuÈ™it să creeze o peptidă sintetică care ar putea schimba rezistenÈ›a la antibiotice. Bacteriile sunt capabile să dezvolte rezistență la anumite medicamente, inhibând reacÈ›ia medicamentoasă È™i peretele lor celular.

Anual, aproximativ 700.000 de oameni pierd lupta împotriva unor infecÈ›ii care nu răspund la antibiotice. Astfel, fără un tratament eficient È™i noi scheme terapeutice, numărul deceselor ar putea creÈ™te considerabil până în 2050.

Actuala pandemie aduce o creÈ™tere a numărului de bacterii rezistente la tratament întrucât pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu infecÈ›ie SARS-CoV-2 primesc tratament antibiotic pentru infecÈ›iile asociate.

Noua peptidă sintetizată poartă numele de CSM-K5 È™i are o structură similară cu peretele celular bacterian. Această similitudine favorizează interacÈ›iunea acestei peptide È™i distrug peretele bacterian, reuÈ™ind în cele din urmă să ucidă bacteria.

Având sarcină electrică pozitivă, această peptidă se poate lega de peretele bacterian care este încărcat negativ reuÈ™ind să pătrundă în interiorul bacteriei È™i să o distrugă. Autorii menÈ›ionează că sarcina electrică pozitivă se corelează direct proporÈ›ional cu eficienÈ›a, dar în acelaÈ™i timp, cu cât sarcina electrică pozitivă este mai mare, cu atât toxicitatea pentru celulele sănătoase ale organismului este mai mare, fapt pentru care utilizarea ei este limitată.

Studiul acestei peptide a fost realizat în primele stadii pe biofilme, acestea fiind structuri foarte subÈ›iri asemănătoare bacteriilor care prezintă rezistență la anumite grupe medicamentoase. Peptida utilizată È™i-a dovedit eficienÈ›a distrugând până la 90% dintre bacterii în aproximativ 4-5 ore.

Un alt aspect important este faptul că nu s-au identificat noi reacții de rezistență față de această peptidă.

Concluzia autorilor a fost că această peptidă, utilizată singură sau împreună cu alte medicamente este capabilă să distrugă bacteriile care au dezvoltat rezistență la antibiotice. Cu toate acestea, atunci când este folosită împreună cu alte antibiotice, aceasta poate restabili sensibilitatea bacteriilor pentru anumite antibiotice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-08-2020 | creare: 15-08-2020 | Vizite: 612
Bibliografie
Peptide makes drug-resistant bacteria sensitive to antibiotics again, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806101806.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Prevenirea rezistenÈ›ei la antibiotice – Ghid pentru pacienÈ›i!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum