O nouă peptidă poate reda sensibilitatea bacteriilor la antibiotice

©

Autor:

O nouă peptidă poate reda sensibilitatea bacteriilor la antibiotice
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea deveni din nou sensibile prin utilizarea unei peptide sintetice.
Având în vedere că pandemia COVID-19 este produsă de un nou virus și cunoscând faptul că o infecție virală crește șansele pătrunderii unor bacterii în organism care vor genera infecții secundare, cercetătorii din Singapore au încercat să găsească o soluție pentru infecțiile bacteriene rezistente la antibioticele uzuale.

Un grup științific din Singapore a reușit să creeze o peptidă sintetică care ar putea schimba rezistența la antibiotice. Bacteriile sunt capabile să dezvolte rezistență la anumite medicamente, inhibând reacția medicamentoasă și peretele lor celular.

Anual, aproximativ 700.000 de oameni pierd lupta împotriva unor infecții care nu răspund la antibiotice. Astfel, fără un tratament eficient și noi scheme terapeutice, numărul deceselor ar putea crește considerabil până în 2050.

Actuala pandemie aduce o creștere a numărului de bacterii rezistente la tratament întrucât pacienții diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2 primesc tratament antibiotic pentru infecțiile asociate.

Noua peptidă sintetizată poartă numele de CSM-K5 și are o structură similară cu peretele celular bacterian. Această similitudine favorizează interacțiunea acestei peptide și distrug peretele bacterian, reușind în cele din urmă să ucidă bacteria.

Având sarcină electrică pozitivă, această peptidă se poate lega de peretele bacterian care este încărcat negativ reușind să pătrundă în interiorul bacteriei și să o distrugă. Autorii menționează că sarcina electrică pozitivă se corelează direct proporțional cu eficiența, dar în același timp, cu cât sarcina electrică pozitivă este mai mare, cu atât toxicitatea pentru celulele sănătoase ale organismului este mai mare, fapt pentru care utilizarea ei este limitată.

Studiul acestei peptide a fost realizat în primele stadii pe biofilme, acestea fiind structuri foarte subțiri asemănătoare bacteriilor care prezintă rezistență la anumite grupe medicamentoase. Peptida utilizată și-a dovedit eficiența distrugând până la 90% dintre bacterii în aproximativ 4-5 ore.

Un alt aspect important este faptul că nu s-au identificat noi reacții de rezistență față de această peptidă.

Concluzia autorilor a fost că această peptidă, utilizată singură sau împreună cu alte medicamente este capabilă să distrugă bacteriile care au dezvoltat rezistență la antibiotice. Cu toate acestea, atunci când este folosită împreună cu alte antibiotice, aceasta poate restabili sensibilitatea bacteriilor pentru anumite antibiotice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-08-2020 | creare: 15-08-2020 | Vizite: 545
Bibliografie
Peptide makes drug-resistant bacteria sensitive to antibiotics again, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806101806.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum