O nouă strategie potențială de combatere a infecțiilor tractului urinar, descoperită de cercetători

©

Autor:

O nouă strategie potențială de combatere a infecțiilor tractului urinar, descoperită de cercetători
Identificarea evenimentelor care au loc în timpul infecțiilor tractului urinar (ITU) a scos la iveală o nouă strategie potențială de combatere a acestei afecțiuni, considerată cel mai frecvent tip de infecție. Cercetătorii americani au descoperit că succesiunea evenimentelor care au loc în timpul ITU menține un echilibru delicat între răspunsurile îndreptate către eliminarea bacteriilor și cele care reduc la minimum daunele tisulare care pot apărea.
Peste 85% dintre infecțiile tractului urinar sunt cauzate de E. coli uropatogenă (UPEC), bacterii care se pot atașa la suprafața celulelor epiteliale care căptușesc interiorul vezicii urinare, numite celule uroteliale și în care, ulterior, se pot reproduce. În studiul actual, cercetătorii și-au concentrat atenția asupra modului în care celulele uroteliale luptă împotriva invaziei și proliferării UPEC, păstrând în același timp integritatea acestora, ceea ce este esențial pentru funcționarea corectă a vezicii urinare.

Lucrând cu celule uroteliale cultivate în laborator, cercetătorii au descoperit că o secvență precisă de evenimente a urmat invazia UPEC a celulelor uroteliale. În primul rând, în primele ore după infecție, celulele uroteliale s-au apărat producând specii reactive de oxigen (ROS), compuși foarte activi care ucid bacteriile. Cu toate acestea, dacă este susținută, ROS poate deteriora și celulele uroteliale, ceea ce ar fi dăunător pentru vezica urinară. „Am descoperit că acumularea de ROS a activat un răspuns anti-ROS în celulele uroteliale, numită calea NRF2, care a minimizat daunele pe care excesul de ROS le-ar putea cauza celulelor uroteliale”, a spus primul autor al studiului, Chetanchandra S. Joshi.

Înțelegerea procesului care urmează unei infecții UPEC a dezvăluit o nouă strategie potențială de combatere a afecțiunii. „Am aflat că NRF2 activ a fost implicat atât în ​​neutralizarea ROS, care a ajutat la protejarea celulelor uroteliale, cât și la eliminarea UPEC”, a spus Joshi. „Aceste descoperiri au sugerat că un medicament care a activat NRF2, cum ar fi dimetil fumaratul (DMF), un medicament antiinflamator aprobat de FDA, ar putea ajuta la eliminarea infecțiilor UPEC”.

Lucrând cu un model animal cu infecție a tractului urinar, cercetătorii au arătat că tratamentul cu DMF a activat NRF2, a atenuat răspunsul imunitar, a limitat nivelul de deteriorare cauzat de bacterii celulelor uroteliale și a promovat activarea unei proteine care a îndepărtat bacteriile din vezică.

sursa: Science Daily
foto: Baylor College of Medicine

Data actualizare: 28-10-2021 | creare: 28-10-2021 | Vizite: 349
Bibliografie
Research reveals potential new strategy to combat urinary tract infections, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211019120103.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Otita poate fi declanșată de infecțiile virale nazale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum