Informațiile furnizate de polisomnografie ar putea fi utilizate pentru a evalua severitatea apneei obstructive în somn

©

Autor:

Informațiile furnizate de polisomnografie ar putea fi utilizate pentru a evalua severitatea apneei obstructive în somn
Diferențele dintre excitațiile cauzate de diferite evenimente respiratorii, care ar putea evidenția severitatea apneei obstructive în somn, au fost investigate recent de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est. Descoperirile oamenilor de știință pot aduce mai multe informații despre fragmentarea somnului legată de evenimentele respiratorii.
Apneea obstructivă în somn este o tulburare de respirație comună care provoacă somnolență excesivă în timpul zilei și crește riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Tulburarea se caracterizează prin obstrucții repetitive complete (apnee) sau parțiale (hipopnee) ale căilor respiratorii superioare în timpul somnului, care duc adesea la desaturarea oxigenului din sânge și la trezirea din somn. Trezirile întrerup în mod constant modelul normal de somn, ceea ce duce apoi la somn inadecvat și timpi de somn scurtați.

Calitatea somnului poate fi evaluată pe baza semnalului electroencefalogramei (EEG) înregistrat în timpul unei polisomnograme. Chiar dacă excitațiile din somn sunt identificate din înregistrările peste noapte pentru a caracteriza gradul de întrerupere a somnului, această informație este rareori utilizată atunci când se evaluează severitatea apneei obstructive.

În studiul actual, peste 860 de pacienți cu suspiciune clinică de apnee obstructivă au fost investigați pentru diferențele în conținutul de înaltă frecvență al semnalelor electroencefalogramei (EEG) în timpul excitațiilor respiratorii. Diferențele au fost studiate în banda de frecvență gamma (30-40 Hz) între excitațiile cauzate de diferite evenimente respiratorii (apnee obstructivă și hipopnee cu și fără o desaturare a oxigenului din sânge ≥3%) și în funcție de durata evenimentului respirator

Spre deosebire de somnul stabil, unde puterea gamma a scăzut spre stadii mai profunde, puterea gamma de excitare a crescut pe măsură ce somnul se adâncea. În plus, puterea gamma de excitare a fost mai mare legată de apneele obstructive în comparație cu hipopnee și a crescut în legătură cu apneele obstructive mai lungi, comparativ cu cele mai scurte. Deoarece activitatea gamma EEG crescută a fost asociată anterior cu starea de veghe în timpul nopții, rezultatele demonstrează că intensitatea excitării și, prin urmare, magnitudinea întreruperii somnului și a instabilității respiratorii pot varia în funcție de tipul și severitatea evenimentului respirator precedent.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-01-2022 | creare: 06-01-2022 | Vizite: 354
Bibliografie
Study offers more insight into respiratory event-related sleep fragmentation and OSA severity, link: https://www.news-medical.net/news/20220104/Study-offers-more-insight-into-respiratory-event-related-sleep-fragmentation-and-OSA-severity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Studiu: apneea în somn ar putea cauza pierderi de memorie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum