O nouă tehnică pentru tratarea infecţiilor urechii medii

©

Autor:

O nouă tehnică pentru tratarea infecţiilor urechii medii
Infecţia urechii medii, cunoscută şi sub denumirea de otită medie afectează mai mult de 80% dintre copiii din SUA. Recent, oamenii de ştiinţă au dezvoltat prin tehnica printării 3D un dispozitiv în miniatură ce inactivează Pseudomonas aeruginosa, bacterie implicată în această infecţie. Acesta conţine un jet cu microplasmă, amestec de particule încărcate şi molecule reactive ce s-au dovedit a inactiva diverşi patogeni.

„Este pentru prima dată când cineva a încercat să trateze otite medii prin tehonologie cu plasmă. De regulă tratamentul presupune antibiotice sau intervenţie chirurgicală.” afirmă Jungeon Won din laboratorul Boppart. Problema antibioticelor are de fapt două aspecte. În primul rând ele sunt ineficiente la peste 30% dintre pacienţii cu infecţii acute. Secundar, utilizarea lor poate creşte rezistenţa bacteriilor, deoarece acestea formează un biofilm. ”Biofilmul este foarte dens, iar antibioticele pătrund cu greu. Dacă am putea întrerupe continuitatea acestuia, am creşte gradul de penetrare pentru antibiotice.” adaugă Helen Nguyen, profesor de inginerie civilă şi a mediului.

Echipa de cercetători a creat un model de ureche medie cu ajutorul unui timpan de şoarece şi a testat efectele antimicrobiale ale microplasmei faţă de bacteriile din spatele timpanului. „Am folosit diferite durate de tratament şi am observat că au fost suficiente minim 15 minute pentru inactivarea bacteriilor. Am verificat şi dacă au apărut rupturi tisulare, ţinând sub observaţie ţesutul urechii medii. Nu am găsit astfel de daune.” spune Won. Microplasma dezvoltată de această echipă pare să producă discontinuităţi în biofilm prin ţintirea membranei celulare bacteriene. În prezent, în sprijinul acestei idei sunt doar măsurători indirecte, dar va fi cercetată în detaliu în viitor. Deşi timpanul de şoarece este cu 30% mai subţire decât al omului, rezultatele arată că tehnica ar putea fi folosită şi pentru oameni.

Acum se lucrează la un dispozitiv mai mic cu jet, de forma unei căşti, pentru un tratament ce presupune prize mai îndelungate. Dispozitivele se vor mai testa şi pe animale cu biofilme formate din alte bacterii precum Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae şi Moraxella catarrhalis. De asemenea, se vor cerceta cu atenţie structurile urechii medii pentru a se afirma cu certitudine că tehnologia cu plasmă nu produce alterări structurale sau funcţionale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-07-2021 | creare: 05-07-2021 | Vizite: 1002
Bibliografie
New technique to treat middle ear infections, link : https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210628170509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Otita poate fi declanșată de infecțiile virale nazale
  •