Obezitatea este o boală, nu o alegere!

Obezitatea este o boală, nu o alegere!

©

Autor:

Obezitatea este o boală, nu o alegere!
În cadrul întâlnirii din 2018 a Societății Academice de Pediatrie, s-a dezbătut acerb subiecul obezității È™i a statutului acesteia de boală cronică, cu potenÈ›ial recidivant, care trebuie tratată ca atare de specialiÈ™ti.

Mai mult decât atât, obezitatea este o boală incurabilă, asemenea diabetului tip 2, de exemplu. Dacă un pacient atinge sub terapie antidiabetică valorile glicemice È™i alÈ›i biomarkeri de control în limite normale, acest lucru nu înseamnă că este vindecat, el urmând toată viaÈ›a tratamentul dietetic È™i/sau farmacologic cu sau fără insulină. La fel È™i pacienÈ›ii cu obezitate care ajung prin tratament dietetic È™i/sau medicamentos È™i/sau chirurgical la parametri normali ai indicelui de masă corporală.

Paradigma obezității

Obezitatea este un factor important de risc pentru diabetul tip 2, hipertensiune, dislipidemie, apnee de somn È™i steatoză hepatică non-alcoolică. În toate cazurile de co-morbidități optimizarea alimentaÈ›iei È™i a stilului de viață în vederea scăderii în greutate sunt mandatorii. Însă, această strategie terapeutică „mănâncă mai puÈ›in, consumă mai mult prin sport” are la bază ipoteza conform căreia supraalimentaÈ›ia este cauza obezității, iar obezitatea reprezintă o opÈ›iune personală de a adopta un stil de viață obezogen È™i de a-l păstra indiferent de consecinÈ›e.

SpecialiÈ™tii care tratează obezitatea atrag însă atenÈ›ia că „supraalimentaÈ›ia nu este o cauză a obezității, ci obezitatea cauzează supraalimentaÈ›ia”. AceÈ™tia în mod intuitiv tind să identifice factorii declanÈ™atori ai obezității dincolo de tiparele alimentare È™i de activitate fizică, inclusiv nivelul de stres, orarul de somn È™i tulburările asociate ritmului circadian, respectiv medicaÈ›ia care favorizează obezitatea prin creÈ™terea compartimentului adipos.

De fapt, în ultimii 40 de ani nicio È›ară nu a prezentat o reducere semnificativă a ratelor de obezitate, în ciuda industriei dietelor pentru slăbit È™i a sportului care au „înflorit” în aceste ultime decenii.

Prin analogie, înfometarea promovată de dietele drastice, dezechilibrate de slăbit nu este un „leac” pentru obezitate, ci tratamentul eficient al obezității ajută la reducerea aportului alimentar, fie că vorbim de strategii dietetice, farmacologice sau bariatrice.

Cum trebuie abordată obezitatea?

Atunci când mecanismul obezității este unul patofiziologic, multicauzal, È™i nu unul predominant voluntar, cum este controlul voluntar al aportului energetic, tratamentul constă în restabilirea echilibrului fiziologic care previne în mod natural supraalimentarea.

Arsenalul terapeutic al obezității trebuie să corecteze țintit disfuncțiile ce au condus la creșterea ponderală și include aderarea la o dietă sănătoasă, creșterea gradului de activitate fizică, reducerea stresului, normalizarea programului de somn și a ritmului circadian, utilizarea la nevoie a medicației antiobezitate (precum metforminul și liraglutida) și a chirurgiei bariatrice.

Intervențiile care eșuează frecvent pe termen lung sunt restricția calorică fără a modifica compoziția chimică a dietei asociate creșterii ponderale, medicația malabsorptivă (Xenical sau Orlistat) și dispozitivele pentru restricția aportului alimentar sau care cauzează malabsorbția, precum balonul intragastric.

De asemenea, creÈ™terea gradului de activitate fizică la un pacient care deja se antrenează regulat este puÈ›in probabil să contribuie pe termen lung la scăderea în greutate.

Fiecare intervenÈ›ie antiobezitate este eficientă, dar pentru un număr foarte restrâns de persoane, constatându-se o variabilitate enormă a răspunsului la astfel de intervenÈ›ii. De aceea nu există o dietă/soluÈ›ie universală care să rezolve această problemă, iar tratamentul trebuie să fie foarte puternic individualizat, inclusiv pe subtipul de obezitate, care ar putea prezice răspunsul particular la o anumită intervenÈ›ie antiobezitate.

În acest scop se explorează beneficiile pe care le poate aduce calcularea unui scor de risc genetic, util pentru determinarea probabilității ca un individ să răspundă la o terapie antiobezitate particulară. Individualizarea în funcÈ›ie de profilul genetic este însă abia la început.

Dieta persoanelor cu predispoziție genetică pentru obezitate
Între timp, intervenÈ›iile nutriÈ›ionale È™i de activitate fizică moderate, dar sustenabile, livrate È™i aplicate atât la nivel individual, de grup È™i obligatoriu la nivelul întregii familii în cazul copiilor, sunt mult mai importante decât impunerea unor obiective ponderale ambiÈ›ioase, nerealiste, nesustenabile pe termen lung. IntervenÈ›iile agresive pentru scăderea în greutate se stabilesc în funcÈ›ie de riscurile individuale impuse de surplusul ponderal È™i co-morbiditățile asociate, acestea nefiind lipsite de reacÈ›ii adverse.

De exemplu, la copiii în perioada de creÈ™tere, scăderea în greutate nu este întotdeauna obiectivul intervenÈ›iei antiobezitate, ci stabilizarea indicelui de masă corporală prin încetinirea acumulării de È›esut adipos în paralel cu creÈ™terea în înălÈ›ime È™i dezvoltarea organismului.

Astfel, identificarea corectă a factorilor cauzali și individualizarea obiectivelor terapeutice sunt esențiale pentru a crește eficiența tratamentului antiobezitate. Pacienții trebuie abordați cu mult tact și sinceritate cu privire la rezultate și așteptări. Dacă unui pacient i se va promite că o anumită dietă și regim de exerciții fizice vor rezolva problema obezității, iar obiectivul nu este atins, pacientul dezamăgit va fi mult mai puțin dispus să caute soluții pe viitor pentru boala sa.

Sursa: Medscape Medical New

Data actualizare: 14-05-2018 | creare: 14-05-2018 | Vizite: 1588
Bibliografie
Obesity Is a Disease, Not a Choice, Experts Advise, link: https://www.medscape.com/viewarticle/896444
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum