Obezitatea la copii, moștenită în proporție de 35-40% de la părinți

©

Autor:

Obezitatea la copii, moștenită în proporție de 35-40% de la părinți

Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Economics and Human Biology, variațiile indicelui de masă corporală la copii sunt influețate în proporție de 35-40% de „moștenirea” de la părinți.

Pentru mulți dintre copiii cu obezitate infantilă aceste procente cresc în jurul a 55-60%, fapt care sugerează că mai mult de jumătate dintre factorii implicați în apariția obezității sunt reprezentați de particularitățile genetice și de mediul familial.

Studiul s-a realizat în cadrul Universității din Sussex și a utilizat date antropometrice de la 100,000 de copii și părinții lor ce provin din 6 țări din întreaga lume: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Indonesia, Spania și Mexic.

S-a observat că transmiterea intergenerațională a indicelui de masă corporală este aproximativ constantă, provenind în medie 20% de la mamă și alte 20 de procente de la tată, tipar care persistă în toate țările implicate în studiu, independent de tipul de economie sau gradul de dezvoltare economică sau de industrializare al acestora. „Aceste concluzii au rezultat în urma analizei unor tipare nutriționale și de obezitate foarte variate, începând cu Statele Unite ale Americii – cele mai multe cazuri de obezitate la nivelul populației, având la polul opus China și Indonezia, țările cu cele mai puține cazuri.”

Transmiterea intergenerațională a caracteristicilor indicelui de masă corporală are valorile cele mai mici la copiii cu IMC cel mai aproape de limita inferioară - 10% de la mamă și 10% de la tată, în timp ce gradul de transmitere al obezității de la părinți la copiii cu probleme de greutate este de 30% din partea fiecărui părinte.

Rezultatele acestui studiu subliniază încă o dată rolul cheie pe care familia, dincolo de „moștenirea” genetică, îl poate juca în apariția obezității și consecințele asupra sănătății copiilor crescuți în special în familiile cu părinți supraponderali sau obezi.

Astfel, atitudinea față de obezitate ar trebui regândită în funcție de particularitățile familiale și nu doar de deciziile individuale ale copilului cu privire la stilul de viață:

  • cum este alimentația familiei,
  • cât de activi fizic sunt membrii,
  • dacă mijlocul de transport predominant este sau nu mașina,
  • cât de mult timp petrec membrii familiei în fața televizorului sau a altor dispozitive electronice etc.


Sursa: EurekAlert!


Data actualizare: 26-06-2022 | creare: 12-07-2017 | Vizite: 939
Bibliografie
Child obesity '35-40 percent' inherited from parents, study finds, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/uos-co021717.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum