O fibră alimentară găsită în plante și legume ar putea fi dăunătoare anumitor persoane

©

Autor:

O fibră alimentară găsită în plante și legume ar putea fi dăunătoare anumitor persoane
Inulina, un tip de fibră alimentară găsită în fructe și legume, cât și în multiple tipuri de suplimente alimentare, cunoscută datorită proprietăților sale antiinflamatorii și imunostimulatoare, poate promova, de asemenea, un tip de inflamație asemănătoare alergiei în special în plămâni și intestine, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Nature.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat efectele asupra șoarecilor a unei diete pe bază de inulină, desfășurată pe parcursul a doua săptămâni. La finalul perioadei de urmărire, comparația între șoarecii cu o dietă bogată în inulină și cei cu o dietă fără a evidențiat o creștere semnificativă a nivelurilor de eozinofilie, un marker al inflamației sistemice, în intestinul și plămânii șoarecilor care au consumat inulină.

Potrivit rezultatelor, inulina modifică metabolismul anumitor bacterii intestinale, declanșând o inflamație de tip 2 (n.r tip specific de inflamație care protejează împotriva infecțiilor cu viermi paraziți, o parte normală a vindecării rănilor) în intestin și plămâni. Deși necesară pentru vindecarea rănilor, inflamația de tip 2 poate duce la apariția bolilor inflamatorii, inclusiv a alergiilor și a astmului, atunci când activarea sa are loc într-un mod necorespunzător.

Faptul că inulina promovează inflamația de tip 2 nu înseamnă în mod obligatoriu faptul că acest tip de fibre sunt întotdeauna „rele”, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, la anumiți pacienți, în special la cei cu afecțiuni respiratorii sau cu alergii, inulina ar putea agrava simptomele.

sursa: Science Daily
foto: Celule caliciforme îmbunătățite cu culoare (violet închis) în epiteliul pulmonar. Credit: Dr. Mohammad Arifuzzaman and Dr. David Artis.

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 224
Bibliografie
A common dietary fiber promotes allergy-like immune responses in preclinical studies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221102164137.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  •