Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate

©

Autor:

Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
Într-un studiu recent cercetătorii au evaluat compușii fenolici din mâncarea mexicană, precum și efectul acestora asupra stării de sănătate.
Mâncarea mexicană cuprinde ingrediente bogate în compuși fenolici, precum cereale, fasole, cartofi, diverse condimente și legume. De-a lungul timpului însă, bucătăria tradițională a fost treptat înlocuită cu alimente ultraprocesate și bogate în calorii, care afectează cantitatea, calitatea și biodisponibilitatea compușilor fenolici.

Se cunoaște din diverse studii că ingestia acestor compuși ar avea un rol în controlul și ameliorarea diabetului zaharat de tip 2. Astfel, cercetătorii au decis să evalueze efectele compușilor fenolici ce provin dintr-o dietă mexicană tradițională.

973 de persoane cu vârste între 18 și 79 de ani au participat în studiul de față, iar informațiile legate de tipul de alimente pe care le consumă de obicei au fost obținute cu ajutorul unui chestionar. În plus, au fost incluse informații medicale detaliate despre fiecare individ. Persoanele incluse în studiu au fost distribuite în 2 grupuri, în funcție de frecvența redusă sau crescută a afecțiunilor de orice natură.

La finalul studiului s-au constatat următoarele aspecte:
  • un procent semnificativ mai mare de persoane din grupul cu puține boli a absolvit un nivel mai înalt de educație și a avut un index de masă corporală mai mic față de grupul cu multe boli
  • cele două grupuri nu au prezentat diferențe în ceea ce privește frecvența simptomelor și afecțiunilor gastrointestinale
  • cele mai frecvent consumate alimente au fost: mere, portocale, roșii, ceapă albă, ardei chili, morcovi, salată, nopal (cactus opuntia), cartofi, porumb, orez, ovăz și fasole boabe

Concluzia cea mai importantă a studiului a fost că indivizii cu un nivel mai înalt de educație și cei care consumă alimente bogate în compuși fenolici (roșii, usturoi, salată, porumb, struguri, orez, fasole) au aparținut grupului cu mai puține boli, deci au prezentat în general o stare mai bună de sănătate. Sunt necesare mai multe studii însă, pentru ca diverși factori precum vârsta sau obiceiurile alimentare locale să fie controlate, iar rezultatele obținute să fie mai precise.

sursa: News Medical
foto: lunamarina / Shutterstock.com

Data actualizare: 23-03-2023 | creare: 23-03-2023 | Vizite: 309
Bibliografie
The high phenolic content of traditional Mexican food contributes to better health, link: https://www.news-medical.net/news/20230320/The-high-phenolic-content-of-traditional-Mexican-food-contributes-to-better-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  • Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare
  • Polifenolii (compuși naturali prezenți în plante) au un rol esențial asupra îmbătrânirii creierului
  •