Paracetamolul poate crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral

©

Autor:

Paracetamolul poate crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral

Utilizarea pe termen lung a paracetamolului, un analgezic folosit de obicei în tratamentul durerilor, ar putea crește riscul de boli cardiovasculare, precum și accident vascular cerebral la persoanele cu hipertensiune arterială, sugerează un studiu clinic randomizat de amploare. Autorii menționează că pacienții cărora le-a fost prescris un tratament pe termen lung cu paracetamol ar trebui să opteze pentru cea mai mică doză eficientă, pe cel mai scurt timp posibil.
Paracetamolul, sugerat ca o alternativă mai sigură la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), o clasă de analgezice despre care se știe că determină creșterea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, ar putea avea de asemenea, efecte negative asupra sănătății cardiovasculare. În cel mai recent studiu care investighează efectul consumului cronic de paracetamol asupra sănătății cardiovasculare, 110 pacienți cu antecedente de hipertensiune arterială au primit câte un gram de paracetamol de patru ori pe zi, o doză prescrisă în mod obișnuit la pacienții cu durere cronică, sau un placebo egal, timp de două săptămâni. Toți pacienții au primit ambele tratamente, cu ordinea randomizată.

Cei care au primit paracetamol au observat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, în comparație cu cei care au luat placebo. Creșterea observată a fost similară cu AINS și ar putea fi de așteptat să crească riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%, spun experții. Echipa de cercetare spune faptul că descoperirile ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți, în special la cei cu hipertensiune arterială sau la cei cu risc deosebit de boli de inimă ori accident vascular cerebral.

„Le-am recomanda medicilor să înceapă cu o doză mică de paracetamol și să mărească doza în etape, nu mai mult decât este necesar pentru a controla durerea. Având în vedere creșterile substanțiale ale tensiunii arteriale observate la unii dintre pacienții noștri, ar putea exista un beneficiu pentru clinicieni să supravegheze mai îndeaproape tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială care au început un nou tratament cu paracetamol pentru durerea cronică”, a declarat autorul principal, profesorul David Webb de la Universitatea din Edinburgh.

sursa: News Medical


Data actualizare: 10-02-2022 | creare: 10-02-2022 | Vizite: 709
Bibliografie
Paracetamol use increases blood pressure, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220207/Paracetamol-use-increases-blood-pressure-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Concentrațiile crescute de paracetamol din urină la bărbați au fost asociate cu infertilitatea
  • Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
  • Medicamentele analgezice ar putea reduce nivelul de empatie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum