Statinele au avut rezultate promițătoare pentru reducerea incidenței bolilor gingivale

©

Autor:

Statinele au avut rezultate promițătoare pentru reducerea incidenței bolilor gingivale
Un studiu recent arată că statinele, medicamentele frecvent prescrise pentru scăderea colesterolului, ar putea avea beneficii neașteptate asupra sănătății orale, în special în combaterea inflamației asociate cu boala parodontală. Prin modificarea comportamentului macrofagelor, un tip de celulă imunitară, statinele ajută la atenuarea răspunsului inflamator caracteristic acestei afecțiuni.
Conducătorul studiului, Subramanya Pandruvada, profesor asistent la Colegiul de Medicină Dentară al Universității Medicale din Carolina de Sud, a observat că introducerea statinelor într-un model in vitro a modificat răspunsul macrofagelor, oferind o nouă perspectivă asupra modului în care medicamentele pot trata condiții inflamatorii precum boala parodontală.

Boala parodontală, care afectează aproape jumătate dintre adulții cu vârsta de peste 30 de ani în Statele Unite, se caracterizează prin răspunsul inflamator al sistemului imunitar la acumularea bacteriilor în gingii, ducând la simptome precum umflarea, sângerarea și degradarea osoasă. Tratamentele actuale includ antibiotice, curățări profunde și diverse proceduri chirurgicale, însă cercetările recente caută metode mai puțin invazive de a ameliora simptomele bolii.

Studiul actual este primul care explică căile biochimice prin care statinele par să reducă inflamația parodontală, bazându-se pe observații anterioare conform cărora persoanele care iau statine prezintă semne mai puține de parodontită. Cercetătorii au crescut macrofage și celule gingivale împreună, expunându-le la diferite condiții și au descoperit că expunerea la simvastatină, un medicament statin comun, a suprimat răspunsul inflamator al macrofagelor.

Această descoperire deschide calea pentru studii suplimentare pe modele animale, cu scopul de a determina dacă utilizarea statinelor ar putea reprezenta o abordare sigură și eficientă pentru terapiile parodontale viitoare. Rezultatele inițiale ale grupului, publicate anul trecut în revista Cells, pun bazele pentru o înțelegere mai profundă a potențialului statinelor în tratamentul bolilor parodontale și, posibil, în reducerea riscului de boli de inimă asociate cu sănătatea orală precară.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 264
Bibliografie
Statins show promise in reducing gum disease inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20240325/Statins-show-promise-in-reducing-gum-disease-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statinele au un risc scăzut de efecte secundare
  • Terapia cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, indiferent de varsta
  • Obezitatea influențează sănătatea gingiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum