Persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a se percepe negativ din cauza „îmbătrânirii auto-dirijate”

©

Autor:

Persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a se percepe negativ din cauza „îmbătrânirii auto-dirijate”
Un studiu recent, publicat în revista științifică Trends in Cognitive Sciences, indică existența unei creșteri semnificative a riscului ca persoanele în vârstă să se perceapă negativ și să se vadă îmbătrânite, din cauza schimbărilor normale legate de vârstă în modul de gândire, percepție și raționare. Fenomenul, numit „îmbătrânire auto-dirijată”, se referă la tendința persoanelor în vârstă de a se vedea într-un mod negativ și stereotipizat, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate fizică și mentală.
Condus de profesorul Julie Henry de la Facultatea de Psihologie a UQ, studiul sugerează că anumite intervențiile ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării acestor stereotipuri negative. Aceste intervenții ar putea include crearea de oportunități pentru interacțiuni sociale pozitive între persoanele în vârstă și tineri, precum și reducerea semnelor de vârstă din mediul social. Dacă semnele de vârstă nu mai atrag atenția persoanelor în vârstă, acest lucru ar putea reduce riscul de apariție a îmbătrânirii auto-dirijate.

Semnele de vârstă din mediul social se referă la orice indicator sau stereotip care sugerează că o persoană este în vârstă sau că îmbătrânirea este asociată cu un anumit set de trăsături sau comportamente. Aceste semne pot include, de exemplu, utilizarea unui limbaj specific pentru persoanele în vârstă, publicitatea pentru produse pentru persoanele în vârstă sau utilizarea imaginilor cu persoane în vârstă într-un mod negativ sau stereotipizat în media sau publicitate.

Studiul actual ar putea avea implicații semnificative pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în vârstă. Cercetarea sugerează că reducerea stereotipurilor negative legate de îmbătrânire ar putea ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate mentale și fizice a persoanelor în vârstă, precum și la îmbunătățirea relațiilor sociale și a calității vieții în general.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-05-2023 | creare: 08-05-2023 | Vizite: 241
Bibliografie
Understanding self-directed ageism, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230504094936.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •