Posibilitatea depistării cancerelor gastrice asimptomatice prin intermediul biopsiei lichide

©

Autor:

Posibilitatea depistării cancerelor gastrice asimptomatice prin intermediul biopsiei lichide

Cancerul gastric este cu atât mai periculos cu cât rata de diagnosticare a bolii se realizează în momentul apariției manifestărilor clinice. Conform datelor din surse oficiale, majoritatea cazurilor de cancer gastric sunt diagnosticate în stadii avansate de evoluție, odată cu apariția manifestărilor clinice specifice. Însă, conform specialiștilor din domeniul oncologic, faza de depistare a tumorilor gastrice, utilă din punct de vedere terapeutic, este reprezentată de stadiile precoce de evoluție a bolii, lipsite de simptomatologie.

Cancerul gastric este localizat pe locul patru în clasamentul tumorilor maligne, după cancerul pulmonar, mamar și colorectal. Boala este mai frecvent întâlnită în țările aflate în curs de dezvoltare, incidența maximă fiind înregistrată la grupele vârstnice.

Care este însă modalitatea depistării precoce a cancerului gastric, în stadii inițiale de evoluție, asimptomatice de boală și care este motivul care ar determina bolnavul să realizeze o serie de investigații imagistice pentru depistarea tumorilor gastrice, în contextul în care acesta nu prezintă simptomatologie digestivă?

Tehnici inovative de depistare precoce a cancerului gastric

Până în prezent, principalele mijloace de depistare a cancerului gastric au fost reprezentate de endoscopia digestivă superioară, examenul radiologic, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară și biopsia gastrică urmată de examen histopatologic.

Toate aceste investigații sunt în continuare extrem de utile, deoarece permit identificarea tumorii gastrice și confirmarea diagnosticului chiar și în stadii precoce de evoluție a bolii, însă majoritatea bolnavilor nu se prezintă la medic decât în momentul apariției simptomatologiei, aspect care marchează progresia bolii într-un stadiu avansat.

Simptomatologia nespecifică, apărută destul de tardiv, întârzie diagnosticarea și tratarea precoce a cancerului gastric. Pe lângă aceasta, în cazul diferitelor tipuri de cancere gastrointestinale, precum cancerul pancreatic sau cel de vezică biliară, nu beneficiază de programe de screening desfășurate în populație, iar testele de screening utilizate în cazul cancerului gastric sau colo-rectal sunt invazive. Astfel, cancerul gastric este de cele mai multe ori diagnosticat tardiv.

În prezent, au fost elaborate anumite metode de investigare minim-invazive care permit identificarea markerilor specific cancerului gastric din sângele bolnavului. Aceste noi tehnici de investigare permit diagnosticarea cancerului gastric încă din stadii incipiente de evoluție și pot fi utilizate pentru screeningul, monitorizarea evoluției bolii și evaluarea răspunsului tumorii gastrice la tratament.

Una dintre aceste tehnici inovative este biopsia lichidă. Această analiză se bazează pe evaluarea semnalelor de metilare, în urma determinării ADN-ului liber circulant. Analiza presupune utilizarea ADN-ului liber circulant prezent în circulația sangvină și poate avea originea la nivelul celulelor tumorale, în urma degradării și eliberării materialului genetic în sânge.

Recent, utilizatatea și eficiența biopsiei lichide în depistarea precoce a cancerelor gastrice asimptomatice a fost dezbătută la Simpozionul Cancerelor Gastrointestinale, desfășurat anual la San Francisco.

De ce biopsia lichidă?

Celulele tumorale pot ajunge la nivelul circulației sangvine încă din primele stadii de desfășurare al procesului de carcinogeneză, când tumora gastrică se află în primele stadii de evoluție și este lipsită de manifestări clinice.

Biopsia lichidă
asigură analizarea tuturor elementelor componente ale tumorii, ajunse la nivelul circulației sangvine (componente reprezentate de celulele tumorale și ADN-ul liber circulant aflat în componența acestora).

Biopsia lichidă prezintă următoarele recomandări de determinare:

  • Depistarea precoce a cancerului gastric, încă din stadiul inițial de evoluție al bolii
  • Evaluarea prognosticului bolii și a posibilității de metastazare
  • Depistarea tratamentului care duce la un răspuns tumoral satisfăcător
  • Identificarea precoce a rezistenței față de tratamentul administrat
  • Depistarea precoce a recurenței tumorale.


Biopsia lichidă cu rol în depistarea precoce a cancerului gastric, inclusă într-un studiu clinic

În vederea evaluării eficienței în depistarea cancerului gastric, biopsia lichidă a fost inclusă într-un studiu clinic. CCGA (Circulating Cell-free Genome Atlas) este un studiu clinic observațional multipolar și prospectiv desfășurat în rândul a 15.000 de persoane din Canada și Statele Unite ale Americii, cele mai multe dintre ele fiind diagnosticate cu o anumită formă de tumoră gastrică, un număr restrâns de persoane fiind sănătoase.

Principalul obiectiv al acestui studiu este de a preleva probe biologice, atât de la persoanele diagnosticate cu tumori gastrice, cât și de la persoanele sănătoase, pentru definirea eterogenității populației incluse în studiu și pentru dezvoltarea modelelor moleculare în scopul identificării precoce a tumorilor gastrice.

În prima fază a studiului clinic CCGA, s-a realizat secvențierea ADN-ului liber circulant, pentru identificarea markerilor specific tumorilor gastrice în sângele persoanelor testate.

În a doua fază a studiului clinic CCGA, au fost evaluate semnele de metilare pentru elaborarea unui algoritm care să permită identificarea cancerului gastric, localizarea sa și țesutul de origine de la nivelul căruia acesta s-a dezvoltat (precum stomac, esofag, pancreas, colon, ficat, ducte biliare, veziculă biliară, rect).

Procesul de metilare este un procedeu chimic care are capacitatea de a modifica modul de acționare a unei gene în organism, fără schimbarea secvenței de ADN. Procesul de metilare deține un rol extrem de importantă pentru desfășurarea numeroaselor alte procese din organism, inclusiv a procesului de carcinogeneză. În cadrul studiului clinic CCGA s-a realizat secvențierea ADN-ului circulant cu bisulfit, pentru depistarea unui tipar de metilare.

Rezultatele obținute la finele studiului clinic CCGA au demonstrat faptul că biopsia lichidă prezintă o sensibilitate de 81-82% în determinarea precoce a cancerului gastric și o specificitate mai mare de 99%. Acuratețea biopsiei lichide în identificarea țesutului gastrointestinal de origine este de 89-91%.

Alte două studii clinice bazate pe biopsia lichidă aflate în desfășurare

În prezent, au fost demarate alte două studii populaționale în vederea utilizării biopsiei lichide în cadrul programelor de screening non-invaziv al cancerului gastric.

Aceste două studii clinice sunt reprezentate de studiul SUMMIT, desfășurat în rândul a 50.000 de voluntari, bărbați și femei, fără diagnostic de cancer gastric și studiul STRIVE, desfășurat în rândul a 100. 000 de femei incluse în cadrul programelor de screening pentru cancerul mamar.

Concluzii

Biopsia tisulară urmată de examenul histopatologic reprezintă principala metodă de confirmare a cancerului gastric, însă este o tehnică invazivă de diagnosticare, oferă un rezultat limitat în timp și spațiu și nu are capacitatea de a exprima heterogenitatea celulelor tumorale.

Biopsia lichidă însă este eficientă în cazurile în care nu există posibilitatea prelevării fragmentelor tisulare de la nivel gastric, permite identificarea precoce a cancerului gastric, încă din stadii incipiente, asimptomatice ale bolii și permite monitorizarea evoluției acestora.


Data actualizare: 05-05-2020 | creare: 05-05-2020 | Vizite: 1227
Bibliografie
1. Liquid biopsy provides new insights into gastric cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871105/
2. Liquid Biopsy in Gastrointestinal Cancers, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316210/
3. Association Between Liquid Biopsy and Prognosis of Gastric Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2019.01222/full
4. STUDIU. Biopsia lichidă ar putea permite detectarea precoce a cancerelor gastrointestinale, înainte de apariția simptomelor, link: https://raportuldegarda.ro/articol/biopsie-lichida-cancer-gastrointestinal-detectare-precoce/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer 
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide administrate pe termen lung ar putea crește riscul de cancer gastric
  • Cum se manifestă cancerul gastric? - simptome frecvente
  • O moleculă bacteriană poate fi cheia pentru combaterea cancerului de stomac
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum