Pierderea mirosului și a gustului la bolnavii COVID-19

©

Autor:

Pierderea mirosului și a gustului la bolnavii COVID-19
Într-un nou studiu publicat pe data de 12 aprilie 2020 în revista International Forum of Allergy and Rhinology, cercetătorii de la Universitatea din California au raportat primele rezultate empirice care corelează pierderea mirosului și a gustului cu COVID-19. Rezultatele sugerează că medicii ar trebui să în considerare infecția cu noul coronavirus în fața acestei simptomatologii.
Potrivit studiului, o persoană care își pierde mirosul și gustul are de 10 ori mai multe șanse să fie diagnosticată cu COVID-19, în comparație cu alte cauze de infecție. Deși cel mai frecvent întâlnit semn timpuriu al infecției cu noul coronavirus este febra, tabloul clinic inițial poate debuta și cu fatigabilitate și pierderea mirosului și a gustului. Rezultatele avertizează că trebuie să ne gândim la pierderea mirosului și a gustului ca și semne timpurii ale infecției cu noul coronavirus.

Studiul a inclus 1.480 de pacienți cu simptomatologie asemănătoare gripei și suspiciune de COVID-19, care au fost testați la Universitatea din California pe perioada 3 martie 2020-29 martie 2020. Dintre aceștia, 102 bolnavi au ieșit pozitivi pentru SARS-CoV-2 iar 1.378, negativi. În total, au răspuns la studiu 59 de bolnavi pozitivi pentru COVID-19 și 203 pacienți negativi.

Rezultatele indică prevalența crescută a pacienților pozitivi pentru COVID-19 care se prezintă cu tablou de pierdere a simțurilor. La cei cu pierdere a mirosului și a gustului, gradul de afectare era profund, și nu ușor. Totuși, la acești bolnavi, rata de recuperare a simțurilor a fost mare, survenind tipic în decurs de 2 până la 4 săptămâni de infecție. Dintre cei care și-au pierdut simțul mirosului, 70% au raportat o îmbunătățire a simptomatologiei la momentul studiului. Dintre cei care nu au raportat o ameliorare, majoritatea aveau un diagnostic recent de COVID-19.

Recuperarea simțurilor s-a petrecut tipic la momentul vindecării. Un lucru interesant a fost faptul că persoanele care aveau durere în gât au avut mai frecvent teste negative pentru COVID-19.

Alte simptome care pot apărea în infecția cu noul coronavirus sunt febra, fatigabilitatea, tusea și dispneea. Participanții din studiu aveau mai degrabă o simptomatologie ușoară, care nu a necesitat spitalizare sau intubare. Rezultatele subliniază importanța identificării simptomatologiei timpurii sau care poate trece neobservată la persoanele cu posibil risc de transmitere a bolii în comunitate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-04-2020 | creare: 21-04-2020 | Vizite: 1338
Bibliografie
Loss of smell and taste validated as COVID-19 symptoms in patients with high recovery rate: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200413132809.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •