Adulții tineri expuși la poluarea aerului casnic prezintă scăderea funcției pulmonare

©

Autor:

Adulții tineri expuși la poluarea aerului casnic prezintă scăderea funcției pulmonare
În țările cu venituri mici și medii, indivizii sunt frecvent expuși la niveluri ridicate de poluare atât a aerului ambiental, cât și casnic. Circa 2,6 miliarde de oameni utilizează biomase pentru a găti, fiind puține studii care analizează complianța și evoluția funcției pulmonare din timpul copilăriei până la vârstă adultă.
Cercetătorii au evaluat legătura dintre poluarea atmosferică și capacitatea pulmonară a adulților tineri, iar participanți expuși la o poluare ambientală peste limitele normale, au înregistrat rezultate mai slabe la testele spirometrice.

Studiul recent realizat de echipa de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, a analizat calitatea mediului ambiental și casnic, corelând efectele dăunătoare ale gătitului și sănătatea pulmonară a tinerilor.

Concluzia oamenilor de știință a fost că poluarea aerului atmosferic care presupune prezența particulelor fine (PM2.5) și poluarea aerului din interioarele unde se utilizează metode de gătit prin arderea unor combustibili precum biomase, kerosen, cărbune provoacă până la 7 milioane de decese premature anual, mai ales în țările cu venituri medii scăzute.

Studiul a analizat datele a 1.044 de participanți cu vârsta curpinsă între 20 și 26 de ani, măsurând mai mulți indicatori ai capacității pulmonare. Poluarea aerului casnic a fost asociată constant cu scăderea funcției respiratorii, iar reducerea expunerii la poluare ar fi destul de eficientă pentru ameliorarea funcției pulmonare la adulții tineri investigați.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-06-2022 | creare: 30-06-2022 | Vizite: 483
Bibliografie
Young adults with higher exposure to household air pollution show worse lung function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622113153.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •