Poate reduce ceaiul verde riscul de infectare cu COVID-19?

©

Autor:

Poate reduce ceaiul verde riscul de infectare cu COVID-19?
Ceaiul verde, o băutură consumată cu regularitate în regiunea asiatică, a fost asociat în studii anterioare cu un risc diminuat de gripă și infecții ale căilor respiratorii superioare. În plus, galatul de epigalocatechină, care se găsește din abundență în ceaiul verde, s-a dovedit că inhibă infecția și transmiterea SARS-CoV-2.
Un nou studiu, publicat în jurnalul Clinical Nutrition, arată că riscul de infecție cu SARS-CoV-2 nu poate fi diminuat prin consumul de ceai verde. A existat, însă, o asociere nesemnificativă statistic, între consumul a minimum patru căni de ceai verde pe zi și un risc mai mic de infectare.

În prezentul studiu, cercetătorii au investigat asocierea consumului de ceai verde cu infecția cu COVID-19 la un grup de lucrători din domeniul sănătății din Japonia. Participanții la studiu au donat sânge venos, măsurați fiind IgG și anticorpii totali împotriva proteinei nucleocapside SARS-CoV-2. Cantitatea de ceai verde consumată a fost determinată cu ajutorul unui chestionar, în timp ce infecția cu SARS-CoV-2 a fost constatată cu ajutorul înregistrărilor interne ale cazurilor COVID-19 confirmate prin test de anticorpi sau PCR.

Participanții au fost întrebați despre consumul de ceai verde în luna anterioară și au fost împărțiți în patru categorii pe baza răspunsurilor lor, în prima categorie fiind incluși cei care au consumat mai puțin de o cană, în timp ce în ultima cei care au consumat peste patru căni pe zi. Echipa a folosit regresia logistică multiplă pentru a estima raportul de șanse (OR) al infecției cu SARS-CoV-2, în funcție de consumul de ceai verde. Caracteristicile de bază ale participanților au arătat că cei cu un consum mai mare de ceai verde aveau un IMC mai mare și au folosit mai frecvent transportul public, în comparație cu persoanele cu un consum mai mic de ceai verde. Nu au fost observate alte diferențe pe baza consumului de ceai verde.

Aproape 40% dintre participanți au consumat ceai verde zilnic. În general, infecția cu noul SARS-CoV-2 nu a fost asociată semnificativ cu consumul de ceai verde. Studiul arată faptul că nu există nicio dovadă semnificativă statistic a unei asocieri între consumul de ceai verde și riscul de infecție cu SARS-CoV-2 confirmată de testele PCR sau de testele de anticorpi. Cu toate acestea, persoanele care au consumat mai mult de 4 căni de ceai verde pe zi au avut o șansă mai mică de infectare cu SARS-CoV-2, deși această constatare nu a fost semnificativă statistic. Potrivit autorilor, șansele mai mici de infecție în rândul persoanelor cu un consum mare de ceai verde necesită investigații suplimentare.

sursa: News Medical
foto: grafvision/Shutterstock

Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 316
Bibliografie
The association between green tea consumption and SARS-CoV-2 infection among Japanese, link: https://www.news-medical.net/news/20220120/The-association-between-green-tea-consumption-and-SARS-CoV-2-infection-among-Japanese.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Efectele dovedite științific ale ceaiului verde
  • Ceai verde - beneficii conform studiilor
  •