Diferența între sarcină și sindromul premenstrual
Autor: Dr. Purtan Teodora
Sindromul premenstrual și sarcina sunt două condiții fiziologice distincte din viața femeii aflată la vârsta reproductivă.
În prezent, există tot mai frecvent întrebarea referitoare la diferența dintre cele două aspecte, numeroase persoane considerând că cele două sunt foarte asemănătoare sau chiar că sunt unul și același lucru, în contextul lipsei de informare medicală. Acest articol va prezenta pe larg diferența între sarcină și sindromul premenstrual, atât din punct de vedere clinic, cât și din punct de vedere al investigațiilor paraclinice.
- Sindromul premenstrual este reprezentat de totalitatea manifestărilor clinice secundare modificărilor hormonale apărute în mod fiziologic pe parcursul desfășurării ciclului menstrual.
- Sarcina este o condiție fiziologică caracterizată prin dezvoltarea intrauterină a produsului de concepție rezultat în urma fecundării ovulului de către spermatozoid.
Cele două reprezintă două entități sunt diferite deoarece, sindromul premenstrual este, de fapt, expresia clinică a desfășurării ciclului menstrual lunar la femeie, pe când, sarcina este o condiție fiziologică care presupune întreruperea ciclului menstrual și începerea vieții intrauterine a produsului de concepție.
Diferența dintre sarcină și sindromul premenstrual constă atât în manifestăril clinice diferite apărute în cadrul celor două, cât și în investigații paraclinice recomandate distincte și având semnificații diferite. [1], [2], [3], [4], [5]
Aspecte clinice utile pentru diferențierea sarcinii de sindromul premenstrual
Cele două entități sunt total distincte, nu doar prin intermediul manifestări clinice specifice, ci și prin intermediul unor modificări de laborator și imagistice care pot apărea.
Semnele clinice caracteristice sarcinii se împart în două categorii: semne pozitive de sarcină, semne probabile de sarcină și semne prezumptive de sarcină.
- Semnele pozitive de sarcină sunt reprezentate de prezența activității cardiace fetale și de prezența mișcărilor active fetale.
- Semnele clinice de probabilitate a sarcinii sunt reprezentate de creșterea în dimensiuni a abdomenului, modificarea uterului și a colului uterin, apariția contracțiilor uterine (contracții cunoscute sub denumirea de contracții Braxton Hicks) și palparea fătului.
Semnele și simptomele clinice prezumtive sarcinii:
- apariția amenoreei (întreruperea mentrelor lunare)
- modificarea aspectului sânilor (hiperpigmentarea areolei mamare, apariția areolelor mamare secundare, apariția rețelei venoase Haller, apariția tuberculilor Montgomery-Morgagni, apariția vergeturilor cu predominanță la nivelul feselor, a coapselor, a abdomenului și a sânilor, creșterea în dimensiuni a glandei mamare, aceasta devenind dureroasă și turgescentă, infiltrarea edematoasă a areolei mamare, acesta îmbracând un aspect caracteristic de „sticlă de ceasornic”, exteriorizarea colostrului la exprimarea mamelonului)
- congestia mucoasei vulvare și a vaginului (mucoasa vulvei și a vaginului prezintă o colorație specifică, între albastru închis și roșu purpuriu)
- hiperpigmentarea pielii (pigmentarea obrajilor și a liniei albe abdominale)
- apariția polachiuriei
- perceperea mișcărilor fetale
- apariția tulburărilor digestive, gravida acuzând frecvent pirozis, grețuri, vărsături, sialoree, modificări ale gustului și a apetitului, constipație.
- apariția tulburărilor neuropsihice, caracterizate prin emotivitate, iritabilitate, tulburări de somn și labilitate psihică.
Printre manifestările clinice specifice sindromului premenstrual se numără:
- Durere pelvină
- Durere a glandelor mamare
- Creșterea sensibilității glandelor mamare
- Tulburări de dispoziție
- Acnee
- Balonare
- Scăderea capacității de concentrare
- Oboseală
- Tulburărio de somn
- Iritabilitate
- Balonare
- Cefalee
- Constipație sau diaree
- Depresie
- Tristețe
- Anxietate
- Iritabilitate
- Fotofobie
- Sensibilitate la sunete
- Creșterea apetitului pentru anumite alimente, precum creșterea poftei de dulciuri, etc.
Este adevărat că în cadrul sindromului premenstrual poate apărea creșterea în dimensiuni a glandei mamare, însoțită de hipersensibilitate și chiar durere mamară, semne prezent și în sarcină. Însă, în contextul sindromului premenstrual, aceste aspecte clinice dispar în primele două zile după declanșarea menstruației, pe când, durerea mamară și modificarea aspectului glandei mamare din sarcină nu dispar pe parcursul celor nouă luni de gestație.
Majoritatea manifestărilor clinice apărute atât în cadrul sindromului premenstrual, cât și în cadrul sarcinii, sunt datorate schimbărilor hormonale care apar în cadrul acestor perioade.
După cum se observă însă, din punct de vedere al tabloului clinic, cele două entități nu se aseamănă în nici o privință și astfel nu pot fi confundate. [1], [2], [3], [4], [5]
Aspecte paraclinice utile pentru a face diferența între sarcină și sindrom premenstrual
Din punct de vedere paraclinic, în cadrul sarcinii apar o mulțime de modificări imagistice și de laborator.
Testele biochimice efectuate în sarcină pot indica creșterea valorilor gonadotrofinei corionice umane (în mod special ale beta-HCG), creșterea valorilor serice ale hormonului melanocito-stimulant, creșterea nivelului seric de estrogen și progesteron și alte modificări legate de hormonii endocrini (precum cortizolul, hormonul adenocorticotrop, tiroxina, hormonul de stimulare tiroidiană, calcitonina, insulina). De asemenea, nivelurile de prostaglandină și endorfină pot fi și ele modificate în sarcină.
În ce privește investigațiile paraclinice, examinarea ecografică poate oferi informații deosebit de importante cu privire la anatomia și fiziologia fătului, dezvoltarea fătului și vianbilitatea sarcinii, activitatea cardiacă a fătului, localizarea sacului gestațional.
În cadrul sindromului premenstrual, gonadotrofina corionică umană nu crește, hormonii endocrini nu își modifică valorile, dar se observă o creștere a hormonilor luteinizant și foliculostimulant. De asemenea, ecografia pelvină efectuată în cadrul sindromului premenstrual nu oferă date similare sarcinii. [1], [2], [3], [4], [5]
Din aceste două punct de vedere, clinic și paraclinic, considerăm că diferența între sarcină și sindromul premenstrual poate fi observată cu ușurință și astfel, putem înlătura confuzia care s-a creat cu privire la aceste două entități clinice.
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂŢI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, Bucureşti, 2018
3. PMS Symptoms vs. Pregnancy Symptoms, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/pms-symptoms-vs-pregnancy-symptoms
4. How to tell the difference between PMS and pregnancy symptoms, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323122.php
5. PMS vs. Pregnancy, link: https://www.emedicinehealth.com/pms_vs_pregnancy_symptoms_and_signs/article_em.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Virgina insarcinata?
- Exista riscul de a ramane gravida?
- Am ciclul neregulat.. sunt insarcinara?
- Sex neprotejat imediat dupa menstruatie = sarcina?
- Poti ramane insarcinata fara sa fii dezvirginata?
- Sarcina
- Pilula anticonceptionala uitata... pot fi insarcinata sau nu?
- Dureri de burta si stari de voma.. poate sa nu fie cumva insarcinata?
- Contraceptie
- Pot fi insarcinata? iau pastilele Femicur pentru reglarea menstruatiei