Predictorii epigenetici ai duratei de viață maxime a speciilor și a altor trăsături ale istoriei vieții la mamifere

©

Autor:

Predictorii epigenetici ai duratei de viață maxime a speciilor și a altor trăsături ale istoriei vieții la mamifere
Cercetătorii au explorat longevitatea maximă, perioada de gestație și vârsta maturității sexuale la mamifere, folosind datele privind metilarea acidului dezoxiribonucleic (DNAm) colectate de la 348 de specii de mamifere. S-au dezvoltat modele de regresie pentru a estima aceste caracteristici pe baza metilării ADN-ului în 15.000 de probe provenite de la 59 de tipuri de țesuturi.
Predicțiile bazate pe DNAm au evidențiat o longevitate maximă epigenetică, legată de variabilele istoriei vieții, cum ar fi greutatea la maturitate și riscurile de mortalitate specific asociate cancerului.

Rezultatele publicate în jurnalul Science Advances indică o longevitate intrinsecă posibil mai mare pentru femei comparativ cu bărbații în 17 specii biologice, inclusiv la oameni, și nu sunt influențate de reprogramarea parțială sau restricțiile calorice. De asemenea, s-a constatat că perturbările genetice în rețelele somatotrope afectează longevitatea maximă epigenetică în anumite țesuturi. Interesant, modelul nu a detectat variații intra-specie ale longevității, cum ar fi între diferite rase de câini.

Predictorii epigenetici au demonstrat o acuratețe ridicată, cu durate de viață maximă anticipate care corespund aproape cu cele observate la adulții mai în vârstă. De asemenea, timpul real de gestație a arătat o corelație mai puternică cu duratele de viață anticipate decât predicția epigenetică a vârstei la maturitatea sexuală. Studiul a relevat, de asemenea, o asociere pozitivă între longevitatea maximă și greutatea medie la maturitate a speciilor, deși a existat o corelație negativă între greutatea la maturitate și longevitatea maximă în alte specii.

În final, cercetarea subliniază că semnătura epigenetică a unei specii este semnificativ corelată cu longevitatea sa maximă, independent de sex, masă corporală, restricții calorice sau stil de viață, evidențiind robustețea și relevanța predictorilor epigenetici în studiul longevității la mamifere.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 106
Bibliografie
Study unlocks the secrets of mammalian longevity through DNA methylation analysis, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Study-unlocks-the-secrets-of-mammalian-longevity-through-DNA-methylation-analysis.aspx

Image by Pexels on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou medicament promite prelungirea duratei de viață până la 150 de ani
  • 40 de obiceiuri care îți prelungesc viața (conform studiilor)
  • Descoperirea a 25 de mutații genetice poate ajuta la extinderea duratei de viață
  •