Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați

©

Autor:

Primii pași în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizați
Noile descoperiri în domeniul editării genice ar putea tenta sportivii să își modifice ADN-ul pentru a își îmbunătății performanțele sportive, prin realizarea de modificări care favorizează atingerea maximului de creștere a masei musculare, sporirea agilității și creșterea vitezei. Cercetătorii au identificat primii pași ai unei metode care ar putea depista aceste modificări, atât în plasma umană, cât și în șoarecii de laborator.
Metoda editării genice CRISPR/Cas este o tehnică prin care poate fi alterat ADN-ul, iar cercetătorii care au dezvoltat-o au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020. Această tehnologie presupune administrarea unei molecule de ARN și a unei proteine într-o celulă. ARN-ul ghidează proteina către secvența ADN de interes, iar proteina taie ADN-ul, realizând modificări ale materialului genetic.

Atleții ar putea folosi această tehnică pentru a obține un avantaj în competițiile sportive. Agenția Mondială Antidoping consideră aceste modificări o formă de dopaj genic, care este interzis. Pentru a afla dacă un sportiv a utilizat o astfel de tehnică, este necesară o metodă de a detecta prezența modificărilor realizate prin CRISPR/Cas.

Cercetătorii au realizat experimente pentru a testa dacă pot identifica proteina Cas9 (SpCas9)) izolată din Streptococcus pyogenes, cea mai folosită proteină în editarea genică prin CRISPR/Cas. Depistarea proteinei Cas9 în atleți ar indica realizarea unei editări genice. Studiul a presupus introducerea proteinei SpCas9 în plasma umană, care a fost apoi izolată și fragmentată. În urma analizei prin spectrometrie de masă, cercetătorii au descoperit că ar putea identifica cu succes componente unice ale proteinei SpCas9 din matricea plasmatică complexă.

Proteina SpCas9 inactivată poate regla expresia genică fără a modifica ADN-ul. Într-un alt experiment, varianta inactivata a proteinei de interes a fost introdusă în plasmă umană. Proteina a fost purificată și detectată, în urma realizării unei mici modificări a tehnicii. Cercetătorii au injectat apoi șoarecii cu SpCas9. Rezultatele obținute au arătat că vârful concentrațiilor SpCas9 în sângele circulant a fost obținut după 2 ore și proteina poate fi detectată până la 8 ore după administrare.

Este necesară desfășurarea a numeroase investigații pentru a obține un test care poate fi utilizat în practică, însă rezultatele acestui studiu ar putea reprezenta primii pași în realizarea unei metode care identifică sportivii care încalcă regulile prin dopaj genic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2024 | creare: 12-01-2021 | Vizite: 565
Bibliografie
Competitive athletics: Detecting CRISPR/Cas gene doping, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210106115717.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Revoluție în utilizarea CRISPR-Cas9: instrumentul va putea fi folosit pentru a viza celulele adipoase
  • Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
  • Tehnologia de editare a genelor CRISPR-Cas9 poate schimba comportamentul animalelor
  •