Tendințe în fitness pentru anul 2015 (sondaj la nivel global)

©

Autor: Redacția ROmedic

Tendințe în fitness pentru anul 2015 (sondaj la nivel global)
Institutul de Medicină Sportivă din SUA (ACSM) aduce în atenția publicului cele mai noi tendințe în programele de fitness, potrivit unui sondaj realizat pe mii de instructori specializați în domeniu. Rezultatele pot fi consultate în articolul „Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015: What’s Driving the Market”,  publicat în numărul curent al ziarului ACSM: Health & Fitness Journal.

„Nu este deloc surprinzător faptul că programele sportive dedicate pierderii în greutate se află pe primul loc anul acesta”, afirmă profesorul Walter R. Thompson, autorul principal al studiului. „Aceste tipuri de exerciții prezintă avantajul de a necesita un echipament minimalist și au fost incluse în programe de fitness dintre cele mai populare”.

La 9 ani de la demararea studiului, sunt implicați peste 3.400 de antrenori specializați în problemele de sănătate și fitness din întreaga lume, majoritatea acreditați de Institutul de Medicină Sportivă din SUA. Chestionarul pe care l-au completat aceștia cuprindea 39 de variante cu așa-zisele tendințe în domeniu, dar cele care au înregistrat cele mai multe voturi de încredere și par a câștiga din ce în ce mai mulți adepți în 2015 sunt următoarele:

1. Antrenamentul cu greutatea corpului - necesită un echipament minimalist, fapt care îl face foarte accesibil. Acest program le permite practicanților să se întoarcă la exercițiile elementare de fitness. 

2. Antrenamentul cu serii de exerciții cu intensitate ridicată implică programe sportive foarte intense, urmate de perioade scurte de repaus și recuperare. Aceste exerciții se fac, de obicei, în mai puțin de jumătate de oră.

3. Instructori de fitness educați și experimentați. Având în vedere numărul mare de instituții care oferă recunoaștere în domeniul sănătații și programelor de fitness, este important ca practicanții de sport să-și aleagă corect instructorul. Este fundamental să se îndrepte spre persoane acreditate de organizații competente, precum Comisia Națională de Înregistrare a Agențiilor  (NCCA) sau Institutul de Medicină Sportivă din SUA.   

4. Antrenamentelor de forță li se acordă în continuare mare importanță în cadrul cluburilor sportive. Exercițiile de acest tip nu pot lipsi, fiind esențiale într-un program sportiv complet.

5. Antrenamentul personal. Studiile, pregătirea și o diplomă care să le ateste competențele au devenit criterii eliminatorii pentru instituțiile care îi angajează. În plus, în unele state din SUA s-a introdus în legislație posibilitatea de a certifica instructorii personali.

6. Exercițiile fizice și scăderea în greutate. În afară de o nutriție echilibrată, exercițiile de mișcare sunt un element cheie în programul de pierdere în greutate. Instructorii de fitness specializați pe această ramură își îndeamnă clienții să crească numărul de exerciții de acest tip și să evite, pe cât posibil, alimentația bogată în calorii, dacă vor rezultate cât mai bune.  

7. Yoga. Bazându-se pe tradiția antică, yoga utilizează o serie de poziții specifice ale corpului, menite să influențeze starea noastra de sănătate și să inducă o stare de relaxare. Printre acestea se numără: Power Yoga, Yogalates, Bikram, Ashtanga, Vinyasa, Kripalu, Anurara, Kundalini, Sivananda and others.

8. Programe de fitness pentru vârstnici. Tot mai mulți specialiști în domeniul sănătății și programelor de fitness au hotărât să conceapă antrenamente adaptate persoanelor de vârsta a treia. Astfel, acestea ar avea parte de activitate în cursul zilei, iar starea lor generală s-ar putea îmbunătăți datorită efectelor benefice ale sportului.

9. Fitnessul pentru îmbunătățirea funcționalității corpului. Această tendință se referă la îmbunătățirea echilibrului corpului și la recăpătarea forței necesare vieții de zi cu zi. Antrenamentul de acest tip este destinat în special persoanelor vârstnice, dar și în cadrul unor programe de recuperare fizică.

10. Antrenamente de grup. Având în vedere criza financiară resimțită la nivel global în ultimii ani, mulți antrenori personali pun la dispoziția clienților și posibilitatea de a practica sportul în grupuri de câte două-trei persoane. Astfel, nici instructorul nu-și pierde practicanții și nici aceștia nu sunt nevoiți să renunțe la sport din cauza banilor.

Data actualizare: 19-01-2019 | creare: 06-11-2014 | Vizite: 2563
Bibliografie
WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2015: What’s Driving the Market, link: https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2014/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2015_.5.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea masei musculare – influențată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiții?
  • Antrenamentele de grup - mai eficiente decât cele individuale în ceea ce privește calitatea vieții
  • Antrenamentele pentru forță și masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  •