Produsele de îngrijire zilnică și ginecomastia (sânii) la băieți și adolescenți

Studiul condus de National Institute of Envirnomental Health Sciences a contribuit la identificarea a 8 substanțe chimice utilizate în medicina alternativă și produsele de îngrijire personală care sunt potențiali disruptori endocrini. Astfel, spun autorii studiului, expunerea repetată la produse pe bază de ulei ar putea influența apariției ginecomastiei prepubertare – creșterea anormală a sânilor la baieți și adolescenți.
Creșterea numărului de cazuri de ginecomastie a coincis cu expunerea la uleiul extras din arborele de ceai, utilizat frecvent în substanțele „alternative” cu rol antiseptic și cu uleiul esențial de lavandă, utilizat în „aromaterapie” sau ca adjuvant pentru reglarea somnului.
Aceste uleiuri esențiale nu sunt specifice doar medicinei alternative și sunt prezente inclusiv în produsele de larg uz: în săpun, loțiuni, produse de îngrijirea părului, parfumuri, șampon și detergenți de rufe.
Nu a fost identificată o relație de tip cauză efect, însă cercetătorii confirmă prezența în astfel de produse a substanțelor ce pot dezechilibra homeostazia hormonală a organismului, mai exact pot amplifica efectele estrogenice și inhiba acțiunea testosteronului, modificări consistente cu apariția ginecomastiei.
Află mai multe informații despre ginecomastie din articol.
Mai mult decât atât, testele s-au desfășurat în mediul controlat de laborator și pe linii celulare, utilizând doze care nu echivalează expunerea la oameni, prin urmare concluziile nu pot fi generalizate la populația generală și nu sunt aplicabile în viața de zi cu zi. Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma la oameni relația dintre ginecomastie și expunerea la disruptorii endocrini din uleiurile esențiale și produsele care le conțin.
Rezultatele trebuie tratate cu precauție și trebuie avut în vedere faptul că multe dintre cauzele ginecomastiei nu sunt complet elucidate. Deși s-a acceptat drept unul dintre factori pentru ginecomastie dezechilibrul hormonal sau responsivitatea tisulară la hormoni, organismul uman este expus din numeroase surse la astfel de substanțe care pot perturba echilibrul hormonal, și nu doar cele menționate în studiul de față.
Hormonii de creștere din produsele de origine animală
Riscurile disruptorilor endocrini din mediu și alimente
Mesajul de luat acasă al autorilor este acela că uleiurile esențiale sunt considerate sigure de către societate, însă acestea trebuie utilizate cu multă grijă din cauza substanțelor potențial disruptoare ale funcției endocrine. Mai mult decât atât, cel puțin 65 dintre uleiurile esențiale testate de către cercetători nu au fost aprobate de către FDA (U.S. Food and Drug Administration), și totuși sunt disponibile pe piață fără prescripție medicală.
Sursa: IFLScience!
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce efect poate avea permisiunea copilului de a gusta alcool?
- Primul ajutor în caz de arsuri cu lichid fierbinte la copilul mic - părinții reacționează necorespunzător
- Formulele de lapte pentru sugari nu reduc riscul pentru eczemă și alergii (meta-analiză)
- Copiii lăudați sunt mai cuminți și mai fericiți
- Sani mari... la baieti
- Ginecomastie - o parere
- Operatie de ginecomastie
- Ginecomastie?
- Ginecomastia si antiesteogenii
- 2 chestii: acneea si ginecomastia
- Ginecomastie?
- Ginecomastie ?
- Ginecomastie..san drept la barbat.
- Ginecomastie