Hormonii de creștere din produsele de origine animală

Hormonii de creștere din produsele de origine animală

©

Autor:

Hormonii de creștere din produsele de origine animală

Utilizarea hormonilor în industria cărnii È™i a produselor lactate reprezintă în continuare un subiect controversat în privinÈ›a posibilelor efecte asupra sănătății, dintre care cele mai citate sunt debutul precoce al pubertății la fete È™i apariÈ›ia cancerului de sân, constituind teme de elecÈ›ie pentru realizarea a numeroase studii.

Hormonii, prin definiÈ›ie, sunt substanÈ›e chimice prezente în mod natural atât în organismul animalelor dar È™i al oamenilor, iar datorită progreselor È™tiinÈ›ifice, aceÈ™tia pot fi sintetizaÈ›i în laborator. AceÈ™tia deÈ›in funcÈ›ii majore în procesele de creÈ™tere, dezvoltare È™i reproducere, fapt care poate explica utilitatea lor în industria alimentară.

De ce sunt folosiÈ›i hormonii în industria alimentară?

Începutul anilor 1930 a constituit perioada în care s-au identificat efectele profitabile din punct de vedere economic ale utilizării hormonilor pentru obÈ›inerea produselor de origine animală.

   
IniÈ›ial s-a putut observa creÈ™terea producÈ›iei de lapte la bovinele injectate cu È›esut extras din glanda pituitară (hipofiza), organul care secretă somatotropina sau hormonul de creÈ™tere. În anii 1980, când tehnologia recombinării genetice a permis producerea la scară largă a acestui hormon, a fost posibilă utilizarea acestuia la nivel industrial în urma aprobării de către Food and Drug Administration (FDA).
     
Tot în acea perioadă a fost evidenÈ›iată influenÈ›a pozitivă a hormonilor estrogeni asupra accelerării ratelor de creÈ™tere a bovinelor È™i păsărilor, lucru care a luat amploare în anii 1950.

În prezent, hormonii sunt utilizaÈ›i în industria cărnii pentru a accelera procesul de creÈ™tere al animalelor tinere È™i pentru a reduce cantitatea de hrană necesară, dar È™i timpul de aÈ™tepare până la sacrificarea acestora. În industria produselor lactate, aceÈ™ti hormoni sunt folosiÈ›i pentru a creÈ™te producÈ›ia de lapte. În ambele situaÈ›ii, această practică este generatoare de profit (1). Un alt mecanism de acÈ›iune ale acestor substanÈ›e farmacologic active este reprezentat de retenÈ›ia hidrosalină care produce în consecință o creÈ™tere aparentă în greutatea animalelor tratate.

Cei mai utilizaÈ›i hormoni în industria alimentară È™i rolul acestora

În industria alimentară este admisă folosirea a 6 hormoni steroizi, fiecare având o anumită întrebuinÈ›are:
  • estradiolul,
  • progesteronul,
  • testosteronul,
  • zeranolul,
  • trenbolon acetatul, 
  • melengestrol acetatul.


Ultimele trei reprezintă promotori ai creÈ™terii obÈ›inuÈ›i pe cale sintetică. AceÈ™tia sunt utilizaÈ›i pentru a accelera creÈ™terea doar la bovine È™i ovine, dovedindu-se a fi ineficienÈ›i în cazul porcinelor È™i al păsărilor.

Hormonul somatotrop bovin recombinat reprezintă un hormon sintetic utilizat pentru a creÈ™te producÈ›ia de lapte. Acest hormon nu este folosit în industria cărnii.

 

Monitorizarea È™i reglementarea prezenÈ›ei hormonilor în produsele de origine animală

Există diferenÈ›e între Uniunea Europeană È™i Statele Unite ale Americii în privinÈ›a întrebuințării anumitor hormoni în industria alimentară.

Food and Drug Administration reprezintă principala instituÈ›ie care reglementează prezenÈ›a hormonilor de creÈ™tere în produsele de origine animală. Aprobarea pentru utilizarea acestor substanÈ›e se obÈ›ine pe baza studiilor care au demonstrat absenÈ›a riscurilor a alimentelor obÈ›inute în urma procesării produselor animale tratate, atât pentru om pentru a fi consumate în cadrul dietei zilnice, dar È™i pentru animalul tratat È™i mediul înconjurător.

Hormonii aprobaÈ›i în prezent în Statele Unite de către Food and Drug Administration sunt în număr de È™ase È™i anume: estradiolul, progesteronul, testosteronul, zeranolul, trenbolon acetatul È™i melengestrol acetatul. Utilizarea acestora este însă monitorizată cu stricteÈ›e.

Estradiolul, progesteronul È™i testosteronul se regăsesc în mod natural  È™i în organismul animalelor astfel încât monitorizarea acestor substanÈ›e nu se poate realiza, deoarece este imposibil de diferenÈ›iat provenienÈ›a hormonilor. În schimb, pot fi detectate reziduuri de zaranol È™i trenbolon acetat, aceÈ™tia fiind hormoni sintetizaÈ›i în mod artificial, existând È™i un nivel de toleranță pentru aceÈ™ti hormoni, nivel la care se consideră că aceste substanÈ›e nu reprezintă riscuri pentru sănătate.

În schimb, la nivelul Uniunii Europene nu este legală folosirea hormonilor de creÈ™tere în industria alimentară È™i este interzisă comercializarea cărnii È™i produselor din carne exportate din Statele Unite sau Canada, având în vedere excepÈ›iile admise în aceste state. InterdicÈ›ia cu privire la utilizarea stimulatorilor de creÈ™tere la animale (17-beta-estradiolul, testorteronul, progesteronul, zeranolul, acetatul de trenbolon È™i melengestrol) în cadrul Comunității Europene a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 1989.


Hormonul somatotrop bovin este de asemenea interzis în Uniunea Europeană È™i în Canada, utilizarea acestuia fiind acceptată din punct de vedere legal doar în Statele Unite, de către Food and Drug Administration (2,3).

În cazul României, Autoritatea NaÈ›ională Sanitar Veterinară È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor (ANSVSA) este instituÈ›ia responsabilă pentru reglementarea È™i monitorizarea utilizării substanÈ›elor hormonale în procesul de obÈ›inere al produselor de origine animală.

Conform „Normei sanitare veterinare privind interzicerea utilizării în creÈ™terea animalelor de fermă a unor substanÈ›e cu acÈ›iune hormonală sau tireostatică È™i a celor betaantagoniste”, publicată în Monitorul Oficial la data de 24/08/2006  È™i actualizată în 17/02/2009, pe teritoriul României este interzisă utilizarea următoarelor substanÈ›e farmacologic active (6):
  • substanÈ›ele tireostatice (metil-, etil-, dimetil-, propil-, benzil-, feniltiouracil, tapazol, carbimazol, mercaprobenzimidazol), cu rol de inhibare a producÈ›iei de hormoni tiroidieni;
  • stilbenele È™i derivaÈ›ii de stilbene, dintre care cel mai cunoscut hormon de sinteză este dietilstilbestrolul (DES);
  • 17-beta-estradiolul È™i derivaÈ›ii esterici (estrona È™i estriolul);
  • substanÈ›ele betaagoniste (catecolaminele), care prezintă efecte hormonale.

Lista substanÈ›elor interzise provizoriu în procesul de creÈ™tere al produselor de origine animală cuprinde substanÈ›ele care prezintă acÈ›iune estrogenă (estrogenii, cu excepÈ›ia 17-beta-estradiolului È™i a derivaÈ›ilor), androgenă (testosteronul) sau gestagenă (progesteronul). Administrarea acestor substanÈ›e farmacologice din interes economic, cu scopul îngrășării animalelor este ilegală. Utilizarea acestora la animalele de fermă este permisă doar în scop terapeutic, fiind administrate strict de către medicul veterinar, cu precizarea ca animalele È™i produsele rezultate să nu fie disponibile pentru comerÈ› până la eliminarea reziduurilor farmacologice rezultate în urma tratamentului hormonal.

De asemenea, nu este permis importul de carne È™i produse de origine animală provenite din țări terÈ›e a căror legislaÈ›ie autorizează utilizarea substanÈ›elor care figurează în lista celor interzise pe teritoriul României.

Efectele asupra sănătății ale hormonilor prezenÈ›i în alimentele

De-a lungul timpului au fost lansate diferite ipoteze cu privire la posibilele influenÈ›e negative pe care aceste substanÈ›e, prin prezenÈ›a în alimentele consumate, le-ar putea exercita asupra organismului uman.

DeÈ™i nu există dovezi concludente în cazul hormonilor steroizi (estradiol, progesteron, testosteron etc.), aceÈ™tia au fost suspectaÈ›i ca fiind implicaÈ›i în mai multe cazuri de apariÈ›ie a pubertății precoce la fete, care la rândul ei poate creÈ™te riscul de apariÈ›ie a cancerului de sân în perioada adultă.

Îngrijorările privind prezenÈ›a hormonilor în carnea de consum È™i implicaÈ›iile lor în apariÈ›ia acestei tulburări endocrine au prins contur în anii 1980 când s-a înregistrat un număr crescut de cazuri de pubertate È™i menarhă precoce la fete în vârstă de 8 ani sau mai tinere în Puerto Rico. Acest lucru a condus la realizarea unor anchete de către Centers for Disease Control (CDC) È™i United States Department of Agriculture (USDA), însă rezultatele nu au reuÈ™it să confirme teoria conform căreia hormonii steroizi utilizaÈ›i în tratarea animalelor sunt prezenÈ›i în produsul finit de consum, iar în cazul în care reziduurile s-ar fi găsit, nu există dovezi care să ateste concret cauzalitatea dintre consumul de carne provenită de la animale tratate cu hormoni È™i pubertatea precoce la fete (1).

Într-un alt studiu, de această dată realizat în Italia, s-a suspectat implicarea reziduurilor hormonale din carnea de vită È™i pasăre, tratate cu aceste substanÈ›e în mod ilegal, în apariÈ›ia precoce a semnelor pubertare la fete È™i băieÈ›i, printre care telarha (dezvoltarea sânilor) la ambele sexe. În lipsa accesului la probele de carne incriminate nu s-a putut concluziona dacă sursa acestei perturbări endocrine a fost expunerea la niveluri crescute de hormoni steroidieni prin intermediul consumului de carne (5).

De asemenea, expunerea la hormoni steroidieni în cantități excesive a cărnii de pasăre din cauza tratamentului hormonal pentru accelerarea procesului de creÈ™tere a animalului tratat nu a fost documentată.

O altă sursă de îngrijorare o constituie utilizarea hormonului somatotrop bovin recombinat pentru stimularea producÈ›iei lactate prin creÈ™terea concentraÈ›iei a altui hormon numit Insulin-like Growth Factor-1 (IGF-1). Acesta din urmă este implicat în creÈ™terea celulară, inclusiv a celulelor tumorale, iar unele studii sugerează o posibilă influență a concentraÈ›iei sanguine crescute a acestei molecule asupra anumitor tipuri de cancer (de sân, de prostată, de colon etc). Factorul de creÈ™tere de tip insulinic este prezent în produsul de consum, cel mai frecvent în lapte È™i nu este denaturat (inactivat) prin procesul de pasteurizare. 
   
Studiile realizate de Food and Drug Administration care au urmat au estimat însă un aport al factorului de creÈ™tere de tip insulinic prin consumul de lapte de vacă care reprezintă 0,09% din producÈ›ia normală de IGF-1 la adult, un procent infim È™i insuficient de relevant pentru a susÈ›ine o posibilă relaÈ›ie de cauzalitate între apariÈ›ia anumitor tipuri de cancer È™i consumul de lapte È™i produse lactate provenite de la animale aflate sub tratament cu hormon somatotrop bovin recombinat (4).

În continuare, utilizarea hormonilor în procesul de obÈ›inere al produselor alimentare de origine animală rămâne un subiect delicat È™i controversat. DeÈ™i au fost lansate diferite ipoteze cu privire la posibile efecte negative ale acestor substanÈ›e biologic active asupra sănătății organismului uman, nu există suficiente dovezi care să le afirme È™i să le susÈ›ină. De asemenea, nu sunt suficiente date care să ateste siguranÈ›a utilizării acestor substanÈ›e farmacologice, motiv pentru care utilizarea acestora în industria alimentară este interzisă, iar în cazul excepÈ›iilor este atent monitorizată de către autoritățile competente.

Recomandări pentru a reduce expunerea la hormonii de creștere

DeÈ™i nu există dovezi convingătoare care să ateste dacă utilizarea hormonilor de creÈ™tere în industria alimentară poate afecta sau nu sănătatea individului, sunt indicate anumite măsuri din alte considerente prin care se limitează expunerea organismului la aceste substanÈ›e:
  • limitarea consumului de carne roÈ™ie È™i mezeluri pentru reducerea riscului de apariÈ›ie al anumitor tipuri de cancer È™i al patologiilor cardio-vasculare;
  • carnea consumată să provină din surse cunoscute, sigure;
  • creÈ™terea consumului de fructe È™i vegetale È™i a surselor de proteine de origine vegetală;
  • limitarea consumului de lapte È™i produse lactate la 1-2 porÈ›ii pe zi.

Data actualizare: 20-04-2016 | creare: 15-03-2016 | Vizite: 12330
Bibliografie
(1) Consumer Concerns About Hormones in Food, link: https://envirocancer.cornell.edu/factsheet/diet/fs37.hormones.cfm
(2) Hormones in meat: different approaches in the EU and in the USA, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11505585
(3) Steroid Hormone Implants Used for Growth in Food- Producing Animals, link: https://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/ProductSafetyInformation/ucm055436.htm
(4) Recombinant Bovine Growth Hormone, link: https://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/recombinant-bovine-growth-hormone
(5) Canada, US-EU Beef Hormone Dispute, link: https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-94-007-0929-4_358#page-1
(6) Normă sanitară veterinară privind interzicerea utilizării în creșterea animalelor de fermă a unor substanțe cu acțiune hormonală sau tireostatică și a celor betaagoniste, link: https://www.icbmv.ro/ro/component/docman/doc_view/251-anexa-20ordin-20199-2006-20-norma-20-20sv

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o asociere între migrene È™i fluctuaÈ›iile estrogenului?
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Contraceptivele hormonale pot diminua simptomele premenstruale?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum