Provocarea de a fi părintele unui copil cu tulburare din spectrul autist

©

Autor:

Provocarea de a fi părintele unui copil cu tulburare din spectrul autist
Cercetătorii de la Centrul Waisman al universității Wisconsin–Madison au investigat experiențele zilnice ale părinților cu copii care au o tulburare din spectrul autist (TSA) pentru a construi o imagine mai detaliată a punctelor forte și a aspectelor vulnerabile ale acestor cupluri. „Cred că putem folosi aceste informații pentru a dezvolta terapii mai eficiente, care țintesc problemele cu care se confruntă părinții copiilor cu TSA”, a spus Sigan Hartley, principalul autor al studiului publicat în revista Journal of Autism and Developmental Disorders.

Cercetările anterioare au relevat faptul că un cuplu care crește un copil cu TSA are un risc mai mare de divorț și o satisfacție mai scăzută a vieții de cuplu, comparativ cu părinții care cresc copii cu dezvoltare obișnuită. Acum, cercetătorii au dorit să afle detaliile din viața de zi cu zi a acestor familii.

Autorii au examinat experiențele zilnice a 174 de cupluri cu copii cu TSA și a 179 de cupluri cu copii cu dezvoltare normală. Timp de două săptămâni, fiecare soț/soție a ținut un jurnal zilnic în care a notat cât timp a petrecut cu partenerul, cât sprijin a avut din partea acestuia, cât de aproape s-au simțit de partener, precum și interacțiunile pozitive sau negative cu acesta.

Rezultatele au relevat o combinație de puncte forte și aspecte vulnerabile. Părinții copiilor cu TSA au petrecut în medie cu 21 minute mai puțin timp cu partenerul, comparativ cu părinții copiilor obișnuiți. Poate părea puțin, însă pe parcursul unui an se adună 128 de ore mai puțin petrecute împreună.

De asemenea, părinții copiilor cu TSA au raportat mai puține interacțiuni pozitive - glume, conversații semnificative, contacte intime.

Pe de altă parte, părinții copiilor cu TSA nu au raportat mai multe interacțiuni negative - comentarii critice, sau evitarea partenerului - comparativ cu părinții copiilor obișnuiți. De asemenea, sprijinul oferit de partener a fost la un nivel asemănător între cele două tipuri de părinți.

Concluzia cercetătorilor este că terapiile care se adresează familiilor cu copii cu TSA trebuie să includă ajutor pentru întărirea relației de cuplu. „La fel ca orice copil, un copil cu TSA afectează și este afectat de întreaga familie”, a declarat Hartley.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 11-07-2021 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 1091
Bibliografie
Researchers gain insight into day-to-day lives of parents raising children with autism, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-gain-insight-day-to-day-parents-children.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii mici suferind de autism nu evită în mod intenționat contactul vizual
  • Imitația motorie este esențială pentru achiziția limbajului la copiii cu autism
  • Suplimentele și dietele speciale la copiii cu tulburări din spectrul autist. Ce spun studiile?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum