Provocarea de a fi părintele unui copil cu tulburare din spectrul autist
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetările anterioare au relevat faptul că un cuplu care crește un copil cu TSA are un risc mai mare de divorț și o satisfacție mai scăzută a vieții de cuplu, comparativ cu părinții care cresc copii cu dezvoltare obișnuită. Acum, cercetătorii au dorit să afle detaliile din viața de zi cu zi a acestor familii.
Autorii au examinat experienÈ›ele zilnice a 174 de cupluri cu copii cu TSA È™i a 179 de cupluri cu copii cu dezvoltare normală. Timp de două săptămâni, fiecare soÈ›/soÈ›ie a È›inut un jurnal zilnic în care a notat cât timp a petrecut cu partenerul, cât sprijin a avut din partea acestuia, cât de aproape s-au simÈ›it de partener, precum È™i interacÈ›iunile pozitive sau negative cu acesta.
Rezultatele au relevat o combinaÈ›ie de puncte forte È™i aspecte vulnerabile. PărinÈ›ii copiilor cu TSA au petrecut în medie cu 21 minute mai puÈ›in timp cu partenerul, comparativ cu părinÈ›ii copiilor obiÈ™nuiÈ›i. Poate părea puÈ›in, însă pe parcursul unui an se adună 128 de ore mai puÈ›in petrecute împreună.
De asemenea, părinții copiilor cu TSA au raportat mai puține interacțiuni pozitive - glume, conversații semnificative, contacte intime.
Pe de altă parte, părinÈ›ii copiilor cu TSA nu au raportat mai multe interacÈ›iuni negative - comentarii critice, sau evitarea partenerului - comparativ cu părinÈ›ii copiilor obiÈ™nuiÈ›i. De asemenea, sprijinul oferit de partener a fost la un nivel asemănător între cele două tipuri de părinÈ›i.
Concluzia cercetătorilor este că terapiile care se adresează familiilor cu copii cu TSA trebuie să includă ajutor pentru întărirea relaÈ›iei de cuplu. „La fel ca orice copil, un copil cu TSA afectează È™i este afectat de întreaga familie”, a declarat Hartley.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 11-07-2021 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 1091
Bibliografie
Researchers gain insight into day-to-day lives of parents raising children with autism, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-gain-insight-day-to-day-parents-children.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Autism sau intarziere de vorbire la un copil de 2 ani?
- Buna ziua am o fetita de 1.5 ani si de cateva luni o suspectez de autism
- Stratera, efecte adverse
- Fetiță de 4 ani cu trei diagnostice:hiperactivitate autism si hiperkinetic
- Kinetoterapie autism
- Analize TSA