Imitația motorie este esențială pentru achiziția limbajului la copiii cu autism

©

Autor:

Imitația motorie este esențială pentru achiziția limbajului la copiii cu autism
Aproape 30% dintre copiii cu autism nu reușesc să vorbească fluent până la terminarea școlii primare. Pentru cercetători care caută metode să-i ajute pe acești copii, cel mai important lucru este momentul în care să intervină în dezvoltarea limbajului la copil. Ultimele cercetări, aparținând universității din Texas, vizează comportamentul de imitație motorie ca fiind cel mai important factor de predicție a etapei-cheie în dezvoltarea unui limbaj flexibil.

Înainte de a vorbi, bebelușii încep să comunice „cu intenție”, ca atunci când arată spre un obiect și emit un sunet. Comunicarea intenționată este un factor de predicție al achiziției ulterioare a limbajului la copiii cu tulburare din spectrul autist, însă până acum nu s-a știut care este cel mai important dintre toți factorii de predicție.

„Identificarea acestor factori ne ajută să aflăm ce obiective să țintim în intervențiile timpurii, astfel încât să sporim șansele ca copilul cu autism să învețe să comunice cu intenție, apoi să vorbească. Intervenția timpurie poate îmbunătăți semnificativ dezvoltarea pe termen lung a copilului”, spune Micheal Sandbank, profesor la University of Texas at Austin și autorul studiului publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders.

Pentru a descoperi care este cel mai important factor de predicție a comunicării intenționate, cercetătorii au folosit datele unui mare studiu condus de Vanderbilt University și University of North Carolina-Chapel Hill. Copiii care au participat au avut între doi și patru ani, rămânând subiecții studiului timp de 16 luni. Aceștia au fost evaluați la început, apoi din patru în patru luni, urmărindu-se capacitatea de a imita acțiuni, de a se juca cu obiecte și a urmări degetul sau privirea îngrijitorului, dar și răspunsul părintelui la acțiunile copilului.

Astfel, cercetătorii au constatat că imitația motrică a fost cel mai important element de predicție al dezvoltării comunicării intenționate. Mai exact, metodele bazate pe joc prin care îngrijitorul îl ajută pe copil să învețe să imite gesturi de comunicare l-ar putea învăța totodată să urmeze calea spre a reuși să vorbească fluent.

Sursa: MedicalExpress

Data actualizare: 27-01-2019 | creare: 06-04-2017 | Vizite: 1660
Bibliografie
For kids with autism, imitation is key on road to speech, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-kids-autism-imitation-key-road.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluși?
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum