Psoriazisul ar putea fi prevenit cu extractul de vanilie artificial

©

Autor:

Psoriazisul ar putea fi prevenit cu extractul de vanilie artificial

Un studiu publicat recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry a descoperit un compus care ar putea fi un candidat în prevenirea și tratamentul psoriazisului: o formă sintetică a extractului de vanilie, cunoscut sub numele de vanilină.

În urma administrării de doze mari de vanilină la șoareci cu psoriazis timp de o săptămână s-a produs o reducere semnificativă a inflamației pielii, comparativ cu șoarecii psoriazici care nu au primit compusul sau au primit doze mai mici.

psoriazisul este o boală cronică declanșată de un sistem imunitar hiperactiv, care accelerează producerea de celule noi ale pielii și provoacă inflamații. Apar porțiuni de piele groasă, solzoasă care pot fi albe, argintii sau roșii, iar în faza acută provoacă prurit (mâncărime). Aceste plăci se pot dezvolta oriunde pe piele, însă cele mai frecvente zone sunt la nivelul coatelor, genunchiului, scalpului, mâinilor și picioarelor.

Tratamentele locale (unguentele) pot ajuta la reducerea inflamației pielii la persoanele cu psoriazis ușor spre moderat. Pentru persoanele cu o formă mai severă a bolii, poate fi necesară o combinație de tratamente locale și orale, precum și fototerapie (terapie cu lumină). Psoriazisul, indiferent de tipul acestuia, este o boală recidivantă (revine, la un anumit interval de timp).

Noul studiu realizat de Hsiang și echipa sugerează că vanilina nu numai că poate ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului, dar ar putea, de asemenea, ajuta la prevenirea acestuia, prin vizarea proteinelor inflamatorii care declanșează această afecțiune.

Testarea vanilinei pe șoareci psoriazici

Vanilina este un compus artificial bazat pe componenta principală a extractului de fasole de vanilie. Acesta este adesea folosit pentru a da aromă produselor alimentare, în special prăjiturilor și altor produse de panificație. Cu toate acestea, studiile anterioare au indicat că vanilina are proprietăți mai importante decât aceea de a satisface papilele gustative, precum capacitatea de a reduce expresia citokinelor numite interleukine, despre care se știe că stimulează inflamația.

Hsiang și colegii remarcă faptul că interleukina-17 (IL-17) și interleukina-23 (IL-23) au fost identificați ca factori-cheie în psoriazis. Pentru studiul lor, echipa a stabilit să investigheze dacă vanilina poate viza aceste citokine și poate reduce inflamația pielii.

S-a indus inflamația pielii psoriazice la șoareci prin aplicarea unui compus numit imiquimod (IMQ) pe pielea spatelui rozătoarelor. Acesta a dus la o creștere a expresiei IL-17 și IL-23. Apoi, s-au aplicat diferite doze de vanilină (de 1, 5, 10, 50 sau 100 mg/kg greutate corporala) pe spatele șoarecilor o dată pe zi, timp de 7 zile.

Vanilina a redus inflamația pielii

În urma comparării s-a observant că șoarecii care au primit vanilină în doze de 50 mg/kg și 100 mg/kg au prezentat o reducere a inflamației pielii, comparativ cu șoarecii care nu au primit compusul sau care l-au primit în doze mai mici. Interesant însă, toate rozătoarele care au fost tratate cu vanilină au prezentat reduceri ale nivelurilor de IL-17 și IL-23.

Luate împreună, constatările sugerează că un compus folosit pentru a da gust prăjiturilor ar putea într-o zi să ajute la prevenirea sau tratarea psoriazisului.

„Vanilina a scăzut semnificativ atât cantitatea de IL-17A, cât și IL-23 și infiltrarea celulelor imune în țesuturile cutanate ale șoarecilor tratați cu IMQ. În concluzie, descoperirile noastre au sugerat că vanilina este un compus bioactiv eficient împotriva inflamației pielii psoriazice”, declară cercetătorii.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 14-12-2019 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 2350
Bibliografie
Psoriasis could be prevented with artificial vanilla extract, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320238.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum