Puncte sau pete roșii pe față - cauze și tratament

©

Autor:

Puncte sau pete roșii pe față - cauze și tratament
Pielea reprezintă învelișul protector și sensibil al organismului, principalul său rol fiind acela de a proteja corpul uman în fața oricăror amenințări ce pot veni din mediul extern. Datorită impermeabilității sale, agenții patogeni periculoși, precum bacteriile sau anumite tipuri de virusuri, nu pot pătrunde în organism. Pielea mai are, de asemenea, un rol important în reglarea temperaturii corpului, dar și în generarea senzațiilor tactile, vibratorii, de presiune sau de durere.

La fel ca oricare alt organ al corpului uman, pielea poate să fie afectată de anumiți factori, atât interni cât și externi. Atunci când la nivelul pielii sunt semnalate erupții cutanate, modificări de culoare, pete sau descuamări, adesea este incriminată o afecțiune cutanată, deși poate fi vorba inclusiv de o tulburare a sistemului imunitar, de un răspuns al organismului în fața unei infecții sau de o simplă alergie. Afecțiunile dermatologice au o multitudine de posibile cauze: moștenirea genetică, alergiile, infecțiile și stresul sunt cele mai comune dintre acestea. (1) (2)

Punctele sau petele roșii, apărute pe orice porțiune a corpului, reprezintă unul dintre cele mai comune simptome ale unei afecțiuni cutanate. Atunci când punctele sau petele roșii sunt localizate pe o porțiune a corpului care nu poate fi ascunsă, așa cum este fața, posibilitatea de a ajunge la medic crește considerabil, deoarece aspectul estetic poate avea de suferit, situație în care persoana în cauză devine anxioasă. Prezența la medic este esențială pentru corecta diagnosticare a cauzei principale care a determinat apariția petelor. Deși de cele mai multe ori petele dispar de la sine, este necesar să fie cunoscute cauzele care au dus la apariția acestora, pentru a evita eventualele complicații. (3) (4) (5)

Care sunt cele mai comune afecțiuni care determină apariția petelor sau a punctelor roșii pe față și care sunt opțiunile terapeutice?

Acneea

Este una dintre cele mai răspândite condiții de piele și poate afecta persoane de orice vârstă și orice sex. Se caracterizează prin apariția pe piele a coșurilor, cel mai adesea acestea fiind prezente pe pielea de pe față, frunte, spate, umeri sau pe piept. Bacteriile, activitatea excesivă a hormonilor androgeni, excesul de sebum și genetica sunt principalii factori care cauzează acneea și implicit apariția papulelor de culoare roșie. Stresul, dieta și medicamentele care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu pot să agraveze acneea, cicatricile post-acneice fiind consecința cea mai severă din punct de vedere medical, dar și emoțional. (5) (6) (7)

În fazele incipiente, atunci când acneea este una ușoară, în vederea tratării acesteia se pot utiliza produse disponibile fără rețetă, dar care au fost în prealabil recomandate de către medicul dermatolog. În cazul persoanelor cu acnee medie sau severă, antibioticele orale pot fi necesare, împreună cu un tratament local. Atunci când rezultatele nu sunt tocmai cele dorite, se poate apela la alte terapii, precum terapia cu laser, extracția și înlăturarea coșurilor sau injecțiile cu steroizi.

Indiferent de gravitate, măsurile generale de prevenție și de minimalizare a acneei prevăd un regim zilnic de îngrijire a pielii, folosind în mod exclusiv produse sau loțiuni blânde cu pielea. De asemenea, se recomandă evitarea prosoapelor aspre, cât și a produselor cosmetice. (5) (6)

Acneea neonatală

În prima lună de la naștere, bebelușii pot fi afectați de acneea neonatală, o afecțiune cu o cauză necunoscută, dar care la momentul actual afectează 2 din 10 nou-născuți. Denumită și pustuloză benignă cefalică, se manifestă prin leziuni cutanate apărute la nivelul feței.

În cele mai multe situații, acneea la nou-născuți nu necesită îngrijire urgentă. Cu toate acestea, vizita la medicul pediatru este necesară, pentru a putea primi sfaturi referitoare la afecțiune și pentru a putea depista anumite agravări. (22)

Dermatita de contact

Apare atunci când pielea intră în contact cu o substanță dăunătoare, care poate fi un alergen sau o substanță iritantă. Roșeața, urticaria, senzația de ardere și mâncărimile sunt simptomele caracteristici dermatitei de contact. Această condiție de piele poate să apară și la nivelul feței, în urma utilizării unor săpunuri dure sau a coloranților pentru păr.

Tratamentul dermatitei de contact depinde de factorul care a determinat reacția alergică. Atunci când simptomele sunt unele ușoare, poate să nu fie necesar un tratament propriu-zis, ci doar oprită expunerea pielii la substanța care a cauzat reacția alergică. Medicamentele antihistaminice pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor alergiilor. (8) (9)

Dermatita atopică

Este frecventă la copii mici și la sugari și se manifestă prin erupții cutanate și mâncărimi apărute la nivelul feței, gâtului, scalpului, la plica cotului, dar și pe încheieturi, glezne sau picioare. Din cauza mâncărimilor, persoanele care suferă de această condiție tind să se scarpine în mod repetat, agresând astfel pielea, care va deveni roșie la culoare și se va crăpa. În urma scărpinatului excesiv se poate ajunge la infecții de piele, soldate cu apariția veziculelor purulente pe față.

Cauzele dermatitei de contact nu sunt pe deplin cunoscute, însă în majoritatea cazurilor factorul genetic joacă un rol important.

La momentul actual nu există un tratament împotriva dermatitei atopice, însă există opțiuni terapeutice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. (4) (8) (9) (10)

Angioamele

Frecvente la nivelul gâtului și al capului, angioamele sunt anomalii vasculare care nu pun în pericol sănătatea fizică, dar care pot să semnaleze o afecțiune hepatică. Angioamele pot fi de diferite dimensiuni şi pot avea culoarea roșie, albastră sau violet. Aceste pete apărute pe piele sunt considerate inestetice, atunci când sunt localizate în zonele ce nu pot fi ascunse.

Îndepărtarea angioamelor se face prin electrocauterizare, chirurgie cu laser sau criochirurgie, în scop cosmetic. (11)

Foliculita

Apărută sub forma unei erupții cutanate, foliculita este o inflamație sau o infecție a unui folicul de păr, cauzată adesea de un stafilococ. Deși nu poate pune în pericol sănătatea, foliculita poate să reprezinte o problemă majoră din punct de vedere estetic, deoarece fața este una dintre zonele pe care pot să se dezvolte erupțiile. Petele apărute pe piele pot avea culoarea roșie, albă sau galbenă și pot fi însoțite de dureri, puroi, umflături sau mâncărime.

În cele mai multe situații, foliculita este o problemă minoră și dispare de la sine, nefiind necesar un tratament. În caz de foliculită cronică, poate fi necesară îndepărtarea cu laser a firelor de păr afectate. (12)

Rozaceea

Numită și acnee adultă, rozaceea este o afecțiune cutanată ce se caracterizează prin episoade în care pielea devine roșie, uneori fiind constatate și umflături. În cazurile severe, rozaceea se manifestă printr-o mulțime de umflături sau coșuri apărute pe față, o sensibilitate cutanată mult crescută sau prin dureri și arsuri ale feței. De asemenea, vasele de sânge sparte pot fi vizibile în zona centrală a feței. Există patru tipuri de rozaceea, diagnosticul diferențial fiind ușor de realizat de către un medic dermatolog.

Rozaceea este o boală cronică cu o cauză necunoscută, care afectează la momentul actual mai bine de 5% din populația de pe glob. În prezent nu există niciun tratament împotriva bolii. (9) (13) (14)

Zona zoster

Afecțiunea este provoacă de o reactivare a agentul patogen responsabil de apariția varicelei. Zona zoster este o boală contagioasă care se manifestă, la nivel cutanat, prin erupții ce se transformă treptat în vezicule de culoare roșie, dureroase și pline cu lichid. Astfel de vezicule pot să apară inclusiv pe față, astfel că tratamentul este imperios necesar pentru evitarea complicațiilor, cât și pentru ameliorarea simptomelor prezente. În lipsa unui tratament, erupțiile pot să se infecteze și să lase cicatrici.

Vârsta înaintată, stresul, bolile care slăbesc sistemul imunitar și consumul de steroizi reprezintă principalii factori de risc pentru zona zoster. Medicamentele antivirale, precum acyclovir, valacyclovir sau famciclovir sunt de regulă prescrise pentru încetinirea progresului erupțiilor cutanate. (9) (15) (18)

Lupus

Înroșirea și umflarea pielii de pe față sunt simptome relativ frecvente în lupusul eritematos sistemic, o boală autoimună în care pielea, unul dintre cele mai importante organe ale corpului, poate fi atacată de sistemul imunitar. Lupusul poate afecta pielea în diverse alte moduri: apariția pe pielea de pe spate a unor erupții, inflamații în gură sau na,s cât și pete asemănătoare arsurilor solare pe față. (9)

Impetigo

Mult mai frecventă în copilărie decât în viața de adult, impetigo este o infecție contagioasă a pielii cauzată de stafilococul auriu sau de un streptococ din grupul A. De obicei, impetigo provoacă mâncărimi și vezicule cutanate. Veziculele, de forma unor puncte, sunt prezente la nivelul feței, în special în zona gurii. În primele zile, o crustă galbenă acoperă veziculele, urmând ca după uscarea crustei pe piele să rămâne mici pete de culoare roșie. De regulă, aceste semne dispar după cel mult trei săptămâni, fără a lăsa cicatrici.

În lipsa unui tratament, impetigo fie va evolua într-o formă mai gravă a bolii, fie va dispărea de la sine, prelungind însă cu mult perioada necesară recuperării. (4) (17)

Abces

Reprezintă o acumulare a unei colecții cu puroi sub o anumită porțiune a corpului. Infecția este cauzată cel mai frecvent de stafilococi sau de un streptococ. Furunculul și carbunculul sunt cele mai comune abcese cutanate, cu localizare la nivelul unui folicul de păr. Deoarece pe pielea feței apar fire de păr, o infectare a unui folicul de la acest nivel este posibilă. Semnele și simptomele abcesului includ: roșeață, senzație de căldură, durere în zona afectată.

În anumite situații, atunci când abcesul nu este drenat de unul singur, îndepărtarea lichidului acumulat poate fi realizată de către medic, prin efectuarea unei incizii. Atunci când există alte simptome asociate, poate fi necesar un tratament cu antibiotice. (4) (19)

Rujeolă

Cunoscută și sub denumirea de pojar, rujeola este o boală cauzată de un virus, extrem de ușor transmisibilă prin tuse sau strănut. Simptomul principal al pojarului este erupția cutanată de culoare roșie sau maro care apare la început în zona superioară a corpului, urmând ca mai apoi să se extindă și pe restul corpului. Persoanele care contractează virusul pot să prezinte febră, tuse, ochi roșii sau pete în interiorul gurii. (4) (20)

Dermatomiozita

Înscrisă în categoria afecțiunilor autoimune cu o prevalență mică la adulți, dermatomiozita are anumite caracteristici cutanate. Simptomele cutanate includ erupții, de regulă de culoare roșie, care apar pe față, în regiunea obrajilor. Oboseala, durerile și slăbiciunea musculară sunt simptomele sistemice pe care le poate prezenta un copil care suferă de această boală. (4)

Siringom

Comparativ cu carcinomul bazocelular, siringomul este o tumoare epitelială congenitală de natură benignă. Siringomul se dezvoltă de regulă pe obraji și pe pleopele inferioare, din cauza unor supraaglomerări ale celulelor din glandele sudoripare de la acest nivel. Siringomul apare în cele mai multe cazuri după pubertate, cei mai predispuși să se confrunte cu această problemă fiind persoanele cu diabet zaharat, cât și cei cu sindrom Down. (23)

Carcinom bazocelular

Considerat cel mai comun cancer de piele, carcinomul cu celule bazale apare de regulă pe pielea care este afectată de razele soarelui, la persoanele care se expun în mod prelungit la soare. În aproximativ 99% dintre cazuri, persoanele cu acest tip de cancer de piele sunt albi, culoarea pielii reprezentând astfel un factor de risc. Regiunile cele mai afectate de soare, precum fața, gâtul, partea de sus a spatelui sau pieptul sunt cele mai comune părți ale corpului pe care apare carcinomul. În funcție de subtipul carcinomului bazocelular, pot să apară noduli eritematoși pe suprafața feței. (21)

Înțepături de insecte

Înțepăturile produse de țânțari, purici, păduchi, păianjeni sau căpușe pot declanșa reacții alergice, manifestate prin mâncărimi sau erupții cutanate. Pielea poate să devină roșie la locul înțepăturii, inclusiv la nivelul feței. (16)

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 11-04-2019 | Vizite: 147303
Bibliografie
(1) Picture of the Skin, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin
(2) Skin Definition, link: https://biologydictionary.net/skin
(3) Understanding Acne Basics, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/understanding-acne-basics
(4) Common skin diseases and conditions, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316622.php
(5) What Causes Skin Lesion? link: https://www.healthline.com/symptom/skin-lesion
(6) Acne, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne
(7) Types of Acne and How to Treat Them, link: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-acne
(8) 10 Common Causes of Red Spots on the Skin, link: https://www.healthline.com/health/skin/red-spots-on-skin
(9) 10 reasons your face is red, link: https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/facial-redness
(10) Eczema (Atopic Dermatitis), link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/atopic-dermatitis-eczema
(11) Angioma, link: https://www.firstderm.com/angioma
(12) Folliculitis, link: https://www.healthline.com/health/folliculitis
(13) Rosacea: Types, Causes, and Remedies, link: https://www.healthline.com/health/skin/rosacea
(14) Incidence and prevalence of rosacea: a systematic review and meta‐analysis, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16481
(15) Shingles (Zoster), link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/zoster-shingles
(16) Insect Sting vs. Insect Bite: What’s the Difference? link: https://www.webmd.com/first-aid/understanding-insect-bites-spider-bites-basic-information
(17) What Is Impetigo? link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-impetigo-basics
(18) Shingles Health Center, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles
(19) Abscess, link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/abscess
(20) Measles - Signs and Symptoms, link: https://www.cdc.gov/measles/about/signs-symptoms.html
(21) Basal Cell Carcinoma (BCC), link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/basal-cell-carcinoma-bcc
(22) Baby Acne (Neonatal Acne), link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/infant/neonatal-acne-benign-cephalic-pustulosis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum