Reducerea aportului de sare îmbunătățește simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă

©

Autor:

Reducerea aportului de sare îmbunătățește simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă
Un amplu studiu clinic randomizat care a investigat efectele reducerii aportului de sodiu din alimentație asupra sănătății cardiovasculare a constatat că reducerea consumului de sare nu reduce numărul vizitelor la spital sau pe cel al deceselor pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, însă poate îmbunătății calitatea vieții pacienților. Cercetătorii au descoperit o îmbunătățire a simptomelor, cum ar fi umflarea membrelor inferioare, oboseala cronică și dispneea.
Pentru studiu, cercetătorii au recrutat peste 800 de pacienți din 36 de centre medicale din șase țări, majoritatea din America de Nord. Toți participanții la studiu sufereau de insuficiență cardiacă, un sindrom clinic caracterizat prin pierderea capacității inimii de a pompa corespunzător sângele. Participanții au fost grupați aleatoriu să primească fie îngrijire obișnuită, fie consiliere nutrițională cu privire la modul de reducere a aportului de sare din dietă.

Pacienților din grupul secund, care au primit consiliere nutrițională, li s-au oferit sugestii de meniu concepute de dieteticieni folosind alimente din propria lor regiune. Participanții au fost încurajați să evite ingredientele bogate în sare, să gătească acasă și să nu folosească sare în alimente. Aportul de sodiu al celor din grupul secund a fost de 1.500 de miligrame pe zi (echivalentul a aproximativ două treimi de linguriță) care este limita recomandată de sistemul de sănătate din Canada pentru majoritatea canadienilor, indiferent de starea lor de sănătate.

Înainte de studiu, pacienții consumau în medie peste 2.200 de mg de sodiu pe zi. La un an de la începerea studiului, participanții din primul grup de studiu și-au redus aportul zilnic mediu de sodiu cu puțin peste 100 de mg. În schimb, în cazul celor din grupul secund de studiu, consumul a fost redus până la puțin peste 1.650 de mg pe zi.

O comparație a ratelor de deces, a spitalizării și a vizitelor la spital din cauza bolilor cardiovasculare a arătat că nu au existat diferențe semnificative statistic între cele două grupuri de studiu. În schimb, au fost observate îmbunătățiri importante în ceea ce privește calitatea vieții (evaluată folosind trei instrumente diferite) în rândul celor din grupul care a consumat cea mai mică cantitate de sodiu.

sursa: Science Daily
foto. University of Alberta

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 241
Bibliografie
Hold the salt: Study reveals how reducing sodium intake can help patients with heart failure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220402131902.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  •