Reducerea cantității de zahăr din alimentele ambalate poate preveni bolile de inimă

©

Autor:

Reducerea cantității de zahăr din alimentele ambalate poate preveni bolile de inimă
Reducerea cu 20% a cantității de zahăr din alimentele ambalate și cu 40% din băuturi ar putea preveni aproximativ 2, 5 milioane de evenimente de boli cardiovasculare (cum ar fi accident vascular cerebral, atacuri de cord, stopuri cardiace) și aproape jumătate de milion de decese cauzate de afecțiunile cardiovasculare.
Un parteneriat format din peste 100 de organizații locale, naționale și internaționale de sănătate a lansat, la începutul anului 2018, Inițiativa Națională de Reducere a Sării și Zahărului (NSSRI) în SUA, obiectivul fiind acela de reducere a zahărului din alimentele și băuturile ambalate, pentru a simula și cuantifica impactul asupra sănătății și economiei. Cercetătorii au descoperit că politica NSSRI a devenit rentabilă la șase ani de la adoptare.

La zece ani de la intrarea în vigoare a politicii NSSRI, SUA s-ar putea aștepta să economisească 4,28 miliarde de dolari în costurile nete totale ale asistenței medicale și 118,04 miliarde de dolari pe parcursul vieții populației adulte actuale (cu vârste cuprinse între 35 și 79 de ani), conform modelului. Adăugând costurile sociale ale pierderii productivității americanilor care dezvoltă boli din cauza consumului excesiv de zahăr, economiile totale ale costurilor politicii NSSRI se ridică la 160,88 miliarde de dolari pe parcursul vieții populației adulte.

Politica ar putea reduce, de asemenea, disparitățile, cu cele mai mari câștiguri estimate de sănătate în rândul adulților negri și hispanici și al americanilor cu venituri mai mici și cu o educație mai redusă (populații care consumă cel mai mult zahăr). Eforturile de reformulare a produselor s-au dovedit a avea succes în reducerea altor substanțe nutritive dăunătoare, cum ar fi grăsimile trans și sodiul. „Politica NSSRI este de departe cea mai atent proiectată și cuprinzătoare, dar realizabilă, inițiativă de reformulare a zahărului din lume”, spune autorul principal al lucrării, Siyi Shanggua, medic curant la Spitalul din Massachusetts.

Consumul de alimente și băuturi zaharoase este strâns legat de obezitate și boli precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în SUA. Mai mult de doi din cinci adulți americani sunt obezi, unul din doi are diabet sau prediabet și aproape unul din doi au boli cardiovasculare, cei din grupurile cu venituri mai mici fiind afectați în mod disproporționat. Descoperirile actuale sugerează că un program național cu obiective voluntare de reducere a zahărului poate genera îmbunătățiri majore în sănătate și cheltuieli cu asistența medicală în mai puțin de un deceniu.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-09-2021 | creare: 01-09-2021 | Vizite: 283
Bibliografie
Reducing sugar in packaged foods can prevent disease in millions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210827082431.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer
  •