Reducerea consumului de zahăr poate îmbunătăți starea de sănătate a copiilor obezi

©

Autor:

Reducerea consumului de zahăr poate îmbunătăți starea de sănătate a copiilor obezi
Consumul crescut de zahăr și produse zaharoase prezintă numeroase implicații negative la nivelul sănătății organismului, printre care cea mai semnificativă este obezitatea, uneori însoțită de multiple tulburări asociate sindromului metabolic: hipertensiune arterială, alterarea echilibrului glicemic și a nivelului de grăsimi din sânge.

Îngrijorător este faptul că aceste afecțiuni și bolile asociate (steatoza hepatică non-alcoolică și diabetul zaharat de tip 2) sunt diagnosticate tot mai frecvent la copii și adolescenți, în condițiile în care aceste patologii nu se întâlneau în mod normal la populația pediatrică.

Un studiu realizat în anul 2015 în cadrul Universității din San Francisco și Universitătii Touro (California) a evaluat efectele scăderii consumului de zahăr adăugat la copii obezi, fără a fi modificat aportul caloric zilnic sau nivelul de activitate fizică realizat anterior participării la cercetare, timp de 10 zile. Astfel s-a constatat ameliorarea substanțială a parametrilor metabolici (scăderea tensiunii arteriale și a nivelului lipidelor din sânge).

Rezultatele obținute susțin ipoteza conform căreia obezitatea și sindromul metabolic sunt consecințele modificărilor calitative ale dietei (consumul crescut de dulciuri concentrate, băuturi carbogazoase), nu doar a celor cantitative (dezechilibrul dintre aportul caloric crescut și reducerea cheltuielilor energetice ale organismului prin sedentarism).

În acest studiu au fost incluși 43 de copii cu vârstele cuprinse între 9 și 18 ani care erau obezi și sufereau de cel puțin o tulburare metabolică cronică. Timp de 9 zile, aceștia au urmat o dietă compusă din mese principale și gustări, prin care s-a restricționat aportul de zaharuri simple, acestea fiind înlocuite cu surse de amidon fără a modifica aportul zilnic de grăsimi, proteine, glucide și calorii pe care îl consumau anterior studiului.

Meniurile concepute limitau consumul de zahăr adăugat (prin reducerea aportului de cereale și iaurturi cu adaos crescut de zahăr, băuturi îndulcite din comerț, produse de patiserie și cofetărie; consumul de fructe era permis), caloriile provenite din carbohidrați fiind recuperate prin consumul surselor de glucide complexe.

Aportul de zahăr din alimente a fost redus de la 28% la 10% din totalul energetic, fără a modifica numărul de calorii sau cantitatea totală de carbohidrați consumați într-o zi, iar cel de fructoză a fost limitat de la 12% la 4% din totalul caloric. În cazul persoanelor care au scăzut în greutate în acea perioadă, aportul de zaharuri alimentare devenea tot mai restrictiv.

Cercetătorii au semnalat și o schimbare în privința sațietății la copii. Aceștia au avut nevoie de cantități mai mici de alimente pentru a resimți senzația de sațietate.

La finalul celor 9 zile, rezultatele au indicat îmbunătățirea stării de sănătate și a statusului metabolic  în rândul fiecărui participant, fără a se înregistra în schimb modificări semnificative ale greutății. Presiunea arterială diastolică a scăzut cu 5 mmHg, trigliceridele au scăzut cu 33 de unități, LDL-colesterolul (considerat colesterolul „rău”) a scăzut cu 10 unități, funcția hepatică s-a ameliorat substanțial și glicemia à jeun a prezentat valori reduse cu 5 unități.

Caloriile provenite din zaharurile simple (glucoza și fructoza în principal) pot avea efecte negative când sunt consumate în cantități crescute, pot determina insulino-rezistență și depunerea de țesut gras în ficat, pot crește riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2, a bolilor cardiovasculare și hepatice.

Impactul acestora poate fi limitat prin reducerea consumului de produse procesate care conțin zahăr adăugat:
  • zahăr (sucroză);
  • sirop de glucoză-fructoză;
  • siropuri, concentrate și nectaruri din fructe;
  • miere;
  • melasă.

Concluzia studiului a evidențiat importanța surselor de proveniență a caloriilor în procesul de scădere în greutate și cel de prevenție a complicațiilor metabolice ale obezității.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-04-2016 | creare: 20-01-2016 | Vizite: 911
Bibliografie
Obese children's health rapidly improves with sugar reduction unrelated to calories, link: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151027074759.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.