Riscurile implanturilor mamare

©

Autor:

Riscurile implanturilor mamare

Implanturile mamare reprezintă o augmentare la nivelul sânilor, prin intermediul unor dispozitive medicale, ce sunt inserate sub țesutul mamar, cu scopul de a crește în dimeniuni glanda mamară. (1)

Pentru a se putea decide asupra tipului de material preferat în implant, acestea trec printr-o serie de teste extinse realizate de FDA (Food and Drug Administration), cu scopul de a se putea aprecia cât mai corect eficiența și siguranța utilizării acestor implanturi.

Astfel, în Statele Unite la momentul de față sunt aprobate două tipuri de implanturi mamare:

  • Implanturile saline: umplute cu ser fiziologic sau apă sărată sterilă.
  • Implanturile mamare formate din gel de silicon: umplute cu gel de silicon. (1)


Cu toate că se consideră că ambele tipuri de implanturi pot fi aplicate în siguranță, fiecare dintre ele au puncte pro și contra.

Implanturi cu gel siliconic

Aceste implanturi pot fi mai mult recomandate, comparativ cu cele saline, deoarece:

  • Sunt mai puțin susceptibile de a se încreți și de a suferi modificării de aspect inestetic.
  • Gelul siliconic acoperit cu poliuretan are un risc mai mic de rotație a implantului și de deformare a aspectului final. (4)


Riscurile acestui implant mamar provin din cauza unei posibile rupturi. Astfel, în cazul în care un implant de silicon cu gel moale se rupe, acesta se poate răspândi oriunde în interiorul sânului provocând granuloame siliconice.

Granuloamele siliconice reprezintă un răspuns comun al țesuturilor glandei mamare din cauza prezenței unui material străin, precum implantul mamar. (4)

Cu toate acestea, prezența acestor granuloame reprezintă o complicație relativ rar apărută, pentru care se recomandă o nouă intervenție chirurgicală, precum rezecția acestor granuloame. (4)

Rezecția chirugicală în cazul granuloamelor siliconice se recomandă doar atunci când devin simptomatice sau diagnosticul este unul de certitudine. (4)

Pentru a evita aceste complicații, FDA recomandă efectuarea unui IRM (imagistică prin rezonanță magnetică), la 3 ani după ce s-a pus un implant pentru prima dată, tocmai pentru a se putea evita riscul ruperii și diseminării acestuia. (4)

De asemenea, FDA recomandă control regulat la fiecare 2 ani pentru a verifica dacă implanturile au prezentat modificări în timp. (4)

Atunci când vă gândiți la un posibil implant mamar, trebuie să luați în calcul și vizitele la medic pe care va trebui să le faceți în mod regulat, pe parcursul întregii vieți.


De obicei, această investigație de tip IRM sau RMN, nu este acoperită de asigurare, iar costurile pot fi ridicate. Este important de reținut faptul că un implant are o durată de aproximativ 10-15 ani, după care va trebui înlocuit cel puțin o dată în viață. (4)

Studii efectuate privind siguranța implanturilor mamare cu gel siliconic pe un lot de aproximativ 40.000 de femei, au relatat cele mai frecvente complicații precum:

  • Contractura capsulară
  • Necesitatea realizării unei alte intervenții chirurgicale
  • Îndepărtarea implantului (2)


Implanturile mamare reprezintă o alegere personală ce trebuie cântărită bine de către fiecare persoană ce decide să treacă prin această intervenție chirurgicală. (2)

Implanturi cu soluție salină

Aceste implanturi au în componență o soluție salină cu apă sărată care poate fi absorbită sau ejectată în condiții de siguranță, de către organism, dacă acestea se rup.

În cazul ruperii unui astfel de implant, se vor putea observa modificări din punct de vedere al dimensiunii. Astfel, soluția salină se va scurge din implant, iar sânul afectat va avea brusc dimensiuni mai mici comparativ cu celălalt sân. (4)

Riscul la aceste implanturi mamare provine din cauza faptului că sunt mai puțin ferme, ceea ce poate predispune la încrețirea implanutlui sau la pliere, conducând la modificări inestetice în final. (4)

O serie de simptome precoce care vă pot informa că ceva nu este în regulă, pot fi următoarele:

  • Eritem (roșeață) pe suprafața pielii din jurul sânului
  • Umflătură care nu se remite
  • Senzație de arsură persistentă (4)


Dacă simțiți aceste lucruri, este important să mergeți din nou la clinica unde ați avut intervenția.

Care sunt principalele riscurile la care mă pot aștepta în urma unui implant?

  • Ruptura implantului: din cauza rupturii siliconului, implantul poate potența apariția unor noduli denumiți, „granuloame de silicon”. Acest risc poate să apară indiferent de tipul de implant ales și apare fie din cauza unei erori chirurgicale, fie din cauza unei căderi (cauză rară)
  • Aspect inestetic
  • Diferențe cutanate în urma inciziei chirurgicale
  • Complicații chirurgicale
  • Modificarea aspectului și a felului de a simți implantul/ glanda mamară
  • Posibilitatea de a mai avea nevoie de intervenții chirurgicale viitoare (3)


Printre cele mai frecvente riscuri la nivel local se numără următoarele:

  • Infecția intra operator sau post-chirurgical
  • Încrețirea sau plierea implantului
  • Asimetria celor două implante mamare (sânii au aspect și dimensiuni diferite unul față de celălalt)
  • Cicatrizare cu aspect inestetic post chirurgical: precum cicatrici groase, vizibile care nu se vor estompa în timp
  • Durere
  • Cute sau prezența unor pliuri vizibile
  • Rotația implantului în interiorul sânului cu aspect inestetic
  • Întărirea țesutului mamar din cauza reducerii țesutului cicatricial din jurul implantului
  • Ireversibilitate: un implant mamar vă poate afecta permanent țesutul mamar. Astfel, în cazul luați decizia de a vă îndepărta definitiv implanturile, există riscul ca sânii să nu mai aibă forma pe care o aveau înainte de operație. (1, 4)


În unele cazuri, din cauza nemulțurmirii privind rezultatul final și dorinței de a realiza o nouă intervenție chirurgicală, există riscul afectării nervilor mameloanelor. (4)

Un alt posibil risc la care vă puteți supuneți din cauza intervenției chirurgicale, este afectarea sensibilității sfârcurilor. Astfel, sfârcurile pot deveni mai sensibilie decât de obicei sau chiar își pot pierde complet sensibilitatea.

Există unele femei pentru care aceste daune pot fi doar ceva temporar, sau chiar pot fi permanente, motiv pentru care se recomandă să luați în calcul orice posibil risc înainte de a vă decide. (4)

Printre complicațiile cele mai rar întâlnite se numără:

  • Sângerare excesivă in timpul intervenției
  • Reacție alergică la anestezic, urmată de complicații
  • Prezența unui tromb (cheag de sânge) în vasele profunde (tromboză venoasă profundă) (4)


O altă afecțiune ce este asociată cu implanturile mamare este dezvoltarea unui cancer celular al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de limfom anaplazic cu celule mari sau ALCL. (4)

Acest cancer are o incidență mică, fiind întânit la un număr mic de persoane.

Limfomul anaplazic, apare de obicei, după câțiva ani de la intervenția chirurgicală, fiind deseori decelat din cauza apariției unor tumefieri (umflături) la nivelul sânilor, acolo unde există implant inserat. (4)

Pentru a se putea descoperi etiologia acelor tumefieri la locul de implantare, se poate aspira lichidul existent din acele zone, urmat de teste morfologice. Aceste teste pot conduce la detectarea de celule canceroase.

Se poate recomanda mamografia în aceste cazuri, dar vor necesita mai multe vizualizări deoarece implanturile pot îngreuna vizualizarea structurilor modificate patologic în cancerul de sân. (4)

Trebuie să mă gândesc doar la riscuri atunci când optez pentru implanturi mamare?

Atunci când vă gândiți să vă augmentați dimensiunea sânilor, este foarte important să luați în calcul pe lângă riscuri, ca și afectare din punct de vedere a sănătății, și toate cheltuielile pe care va trebui să le suportați de-a lungul întregii vieți, deoarece un implant după 10-15 ani va trebui schimbat.

Este recomandat să luați în calcul și posibile intervenții chirurgicale, în caz de complicații, deoarece acestea nu vor fi gratuite, iar sănătatea și aspectul sânilor pot depinde de acești bani.

Astfel, dacă doriți să vă păstrați implanturile mamare pentru tot restul vieții, trebuie să vă pregătiți pentru intervenții chirurgicale suplimenatre pentru care asigurările nu plătesc și pot fi costisitoare.

Odată ce v-ați pus implanturile, trebuie să sțiți că vor urma controale de rutină la fiecare 2 ani, sau poate chiar mai des, în funcție de fiecare caz în parte. Aceste controale sunt suportate de client și nu de clinica unde ați efectuat intervenția.

Este indicat ca înainte de a lua o decizie, să vă puneți următoarele întrebări:

  • Cât de mult îmi doresc să săvârșesc această intervenție chirurgicală și ce sacrificii sunt dispus să fac?
  • Îmi asum eventualele riscuri care pot să apară pe parcurs?
  • Este corpul meu pregătit pentru o astfel de intervenție?
  • Cunosc în totalitate riscurile acestei intervenții?
  • Am identificat un doctor care să îmi realizeze această augmentare mamară pe măsura așteptărilor?
  • Îmi permit din punct de vedere financiar implanturi mamare și toate consultațiile de rutină pe care le implică pentru o perioadă lungă de timp?


Recomandări

Intervenția de augmentare a sânilor poate să decurgă fără nici un risc, dar este bine să fiți pregățit pentru orice, atât din punct de vedere pshic, fizic, cât și financiar, deoarece implanturile reprezintă o intervenție costisitoare.

Nu mergeți la orice doctor fără să vă documentați bine înainte, deoarece ține foarte mult de simțul estetic al medicului și de priceperea acestuia.

Atunci când ajungeți la doctor, întrebați despre orice posibilă complicație care poată să apară pentru a putea cântări mai bine lucrurile și pentru a lua decizia care trebuie.


Data actualizare: 08-11-2021 | creare: 08-11-2021 | Vizite: 1964
Bibliografie
1. Implantul mamar, link: https://www.fda.gov/medical-devices/implants-and-prosthetics/breast-implants
2. Mărirea sânilor, link: https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-augmentation/safety
3. Siguranța implantului mamar, link: https://www.webmd.com/beauty/breast-implant-safety#1
4. Care sunt riscurile operației de implant mamar?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321610
5. Granuloame siliconice legate de implant mamar: literatură și litigii, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11932626/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nouă decese legate de o formă de cancer asociată cu implanturile mamare
  • Cum afectează suprafețele implanturilor mamare din silicon sistemul imunitar?
  •