Riscurile schiatului - cele mai frecvente leziuni ale accidentelor la schi (și cum pot fi prevenite)

©

Autor:

Riscurile schiatului - cele mai frecvente leziuni ale accidentelor la schi (și cum pot fi prevenite)

Schiatul este un sport popular, cu risc semnificativ de rănire. Începând cu anii 1970, rata a scăzut de la 5-8 leziuni la 1.000 de zile de schiat până la 2-3 leziuni la 1.000 de zile de schiat.

Natura leziunilor a suferit, de asemenea, modificări în aceeași perioadă. Leziunile de la nivelul picioarelor devin mai puțin frecvente, în timp ce incidența luxației de genunchi și a leziunilor de la nivelul mâinilor devine tot mai frecventă. (1)

Genunchi

Schiorii sunt predispuși la luxație la genunchi, deoarece sunt mai predispuși la mișcări de răsucire.

Primele simptome ale luxației sunt:

  • prezența durerii acute;
  • trosnitura genunchiului;
  • imposibilitate de mișcare;
  • durere difuză la palpare.

Ce poți face pentru a preveni leziunile ligamentului genunchiului?

1. Poartă protecție pentru genunchi. Atunci când le folosești, acestea oferă o rezistență de 30% în cazul unui accident. (2)

2. Verifică legăturile la schiuri. Legătura de schi are două funcții importante: asigură contactul între clăpari și schiuri, respectiv face posibilă desprinderea imediată a clăparilor din legături în cazul unei căzături. Este necesară vericarea legăturilor pentru depistarea eventualelor fisuri sau rupturi.

Poți face această examinare pe cont propriu. După ce te-ai încălțat cu clăparii, introdu piciorul în legături și verifică dacă se află în poziția corectă. Efectuează mișcări de tipul sus-jos, stânga-dreapta pentru a verifica dacă legătura este strânsă corectă. De asemenea, răsucește piciorul în lateral, sau înclină-l în față pentru a testa dispozitivul de eliberare a piciorului.

3. Evită să mergi încălțat cu clăparii. Acest lucru poate interfera cu mecanismul de fixare și de eliberare sau afectează contactul corect dintre clăpari și legăturile de la schi.

Cap, gât și umăr

Aproximativ 20% din leziunile produse la schi sunt leziuni la nivelul capului. Multe dintre aceste leziuni se întâmplă în timpul căderilor.

  • Contuzie: Dacă cazi în timp ce schiezi, acest lucru poate provoca leziuni cerebrale. Orice lovitură la cap trebuie monitorizată cu atenție.
Prevenție: căștile reduc riscul unor leziuni la nivelul capului. Cu toate acestea, purtarea unei căști nu protejează complet împotriva loviturilor.

  • Luxație - durerea de gât cauzată de supra-extensia gâtului (suprasolicitarea ligamentelor) ca urmare a unui accident violent.
Prevenție: întinderea mușchilor gâtului și streching-ul realizat cu o zi înainte pe pârtia de ski sunt două dintre cele mai bune modalități de a reduce la minimum șocul.

  • Umflarea umărului (fractura de claviculă): O fractură poate să se producă ca urmare a unei căzături.

  • Ruptura de coafă rotatorie: crează dificultăţi la mobilizarea umărului.
Prevenție: încălzirea corpului înainte de a face o activitate viguroasă este necesară. Fără o îngrijire adecvată, umărul poate deveni inflamat destul de repede.

  • Dislocarea umărului: Se tratează, de obicei, conservator cu odihnă, gheață și ghips.
Pentru a preveni un umăr dislocat:
  • Ai grijă să eviți căderile.
  • Poartă echipament de protecție atunci când schiezi.
  • Exersează în mod regulat pentru a menține forța și flexibilitatea articulațiilor și mușchilor.

Mâini

Mâinile sunt în pericol atunci când cazi în timpul schiatului.

  • Policele schiorului este caracterizat de lezarea ligamentului colateral ulnar (face legătura între degetul mare și metacarpian). Se poate manifesta în urma căderii cu palma deschisă, ținând bățul de schi.
  • Entorsa mâinii: Căderile pot duce la entorse, care de obicei sunt tratate în mod conservator.
  • Fracturi ale degetelor: Acestea se pot întâmpla, de asemenea, în timpul unei căderi.


La nivelul spatelui

Durerea la nivelul coloanei: Mișcările forțate sunt o cauză a durerii de spate și poți suferi un prejudiciu cauzat de căderi sau de ridicări forțate după o cădere.

  • Hernia de disc: o cădere ar putea duce la acest prejudiciu. Adesea, acesta va fi tratat conservator, dar poate fi recomandată intervenția chirurgicală.


Alte răni

  • Degerături și hipotermie: Ești în pericol de aceste situații atunci când stai prea mult timp în frig. Asigură-te că porți o îmbrăcăminte adecvată pentru a proteja pielea expusă și pentru a te menține suficient de cald.
  • Inflamația musculară cu debut întârziat: De fiecare dată când faci mișcare sau începi o nouă formă de activitate, poți simți dureri musculare o zi sau două mai târziu. (3)


Cum sunt tratate rănile de la schi?

Din fericire, cele mai multe leziuni produse la schi sunt minore și pot fi tratate printr-o odihnă suficientă, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și evitarea leziunilor secundare.

Cu toate acestea, unele fracturi și leziuni ale ligamentelor pot necesita intervenții chirurgicale în cazul în care perioadele de recuperare variază de la 3 la 6 luni sau, eventual, mai mult.

Cum pot fi prevenite leziunile de la schi?

Instrucțiuni și echipamente adecvate

Instrucțiunea înainte de a ajunge pe pârtii este importantă în prevenirea rănilor. Instructorii pot informa începătorii cu privire la importanța unui bun antrenament de încălzire. Ele pot determina, de asemenea, în ce punct este necesar pentru începători să progreseze la niveluri mai avansate.

Un echipament adecvat este esențial pentru a fi în siguranță. Echipamentul necorespunzător sau funcționarea necorespunzătoare este o cauză frecventă a rănilor. Legăturile prea libere sau prea strânse, precum și echipamentele care sunt dimensionate în mod necorespunzător sau utilizate pe terenuri necorespunzătoare pot provoca răniri.

Echipamentele preventive, cum ar fi căștile, pot preveni accidentele dezastruoase și chiar fatale.

Doar aproximativ 48% dintre schiori poartă în mod obișnuit căști. Se recomandă și protecție pentru încheietura mâinii, cot și genunchi.
Utilizarea echipamentului de protecție a fost asociată cu o scădere cu 43% a ratei de leziuni ale capului, gâtului și feței.

Supravegherea parentală

Părinții joacă un rol important în educarea copiilor lor cu privire la practicile de schi. Ei trebuie să-i ajute pe copiii lor să evite un teren care depășește capacitatea lor și să încurajeze instruirea profesională și pauzele de odihnă cu rehidratare. (4)

De asemenea, este important să atragi atenția copiilor împotriva vitezei necorespunzătoare.

Cele mai multe leziuni apar după prânz și când schiorii sunt obosiți. Asigură-te că rămâi hidratat pe tot parcursul zilei și încearcă să te odihnești la fiecare câteva ore. În plus, respectarea semnelor și a avertismentelor este imperativă pentru siguranță.


Data actualizare: 31-07-2022 | creare: 11-02-2019 | Vizite: 2898
Bibliografie
1. Alpine ski injuries and their prevention. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12238941
2. Effect of functional bracing on knee injury in skiers with anterior cruciate ligament reconstruction - A prospective cohort study. Url: https://www.researchgate.net/publication/6915271_Effect_of_functional_bracing_on_knee_injury_in_skiers_with_anterior_cruciate_ligament_reconstruction_-_A_prospective_cohort_study
3. Alpine skiing injuries. A nine-year study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8732730
4. Preventing Skiing and Snowboarding Injuries. Url: https://www.stopsportsinjuries.org/STOP/STOP/Prevent_Injuries/Skiing_and_Snowboarding_Injury_Prevention.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Pot face sport dacă sunt răcit? Se poate agrava răceala?
  • Cum să te pregătești de schi (pentru a fi în formă și a evita rănirile)
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuții din Sport, fitness