Roșiile pot fi o sursă de tratament împotriva bolii Parkinson

©

Autor:

Roșiile pot fi o sursă de tratament împotriva bolii Parkinson
Cercetătorii au dezvoltat o roșie ce conține L-DOPA, un medicament împotriva bolii Parkinson.
Dezvoltarea unei roșii modificate genetic este foarte importantă pentru țările în curs de dezvoltare, unde accesul la medicamente este limitat. De asemenea, fiind o sursă naturală de L-DOPA, roșia modificată genetic are beneficii pentru persoanele care manifestă reacții adverse, inclusiv greață și tulburări de comportament, la L-DOPA sintetizată chimic.

Echipa de cercetători a modificat roșia prin introducerea unei gene cu rol în sinteza L-DOPA în sfeclă, unde funcționează prin producerea de pigmenți betalaină.

L-DOPA este derivată din tirozină, un aminoacid întâlnit în numeroase alimente. Oamenii de știință au introdus în roșie o genă ce codifică pentru o tirozinază. Tirozinaza este o enzimă care utilizează tirozina pentru a construi molecule precum L-DOPA. Această modificare genetică a crescut nivelul de L-DOPA mai ales în partea de fruct a plantei.

Potrivit rezultatelor, nivelele de L-DOPA de la nivelul fructului roșiilor au atins 150 mg per kilogram de roșii.

Incidența bolii Parkinson este în creștere în țările în curs de dezvoltare, unde multe persoane nu își pot permite să plătească zilnic 2 dolari pentru L-DOPA sintetică.

L-DOPA, cunoscut și că Levodopa, este un aminoacid precursor al dopaminei, fiind utilizat pentru compensarea cantităților scăzute de dopamină la pacienții cu boală Parkinson. Încă din 1967, medicamentul este tratamentul de primă linie pentru boala Parkinson, fiind unul dintre terapiile declarate de OMS ca fiind esențiale.

Deși cel mai frecvent întâlnită formă de L-DOPA este produsă prin sinteza chimică, sunt disponibile și variante din surse naturale. Totuși, puține plante sunt raportate ca având cantități măsurabile de L-DOPA, majoritatea în semințe. Cea mai studiată plantă rămâne Mucuna Pruriens, care conține până la 10% L-DOPA la nivelul semințelor. Problema cu această plantă este faptul că are o suprafață ce determină iritație și reacții alergice la muncitorii care o culeg.

În concluzie, o sursă posibilă de L-DOPA ar putea fi roșiile modificate genetic care exprimă tirozinkinază.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-12-2020 | creare: 14-12-2020 | Vizite: 736
Bibliografie
Tomatoes offer affordable source of Parkinson's disease drug:https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201209094221.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telemedicina - eficientă pentru monitorizarea pacienților cu Parkinson
  • Testul de desen care poate indica primele semne ale bolii Parkinson
  • Potrivit cercetărilor, boala Parkinson va căpăta amploarea unei pandemii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum