Cheia inversării declinului cognitiv ar putea sta în plantele medicinale

©

Autor:

Cheia inversării declinului cognitiv ar putea sta în plantele medicinale
Într-un articol recent publicat în revista Brain Disorders se explorează potențialul plantelor medicinale de a îmbunătăți funcția cognitivă prin reducerea inflamației cerebrale. Aceasta este o preocupare majoră, mai ales în contextul în care tulburările cognitive sunt o cauză principală a bolilor debilitante în rândul adulților în vârstă. Condiții neuroinflamatorii precum Alzheimer, demența vasculară, boala Huntington, scleroza multiplă, precum și leziunile cerebrale traumatice și accidentele vasculare cerebrale, toate au la bază inflamația.
Peste 1.300 de plante au fost identificate ca având compuși bioactivi potențial relevanți pentru vindecarea neurodegenerării. Aceste plante acționează împotriva mai multor factori cheie ai bolii Alzheimer, inclusiv stresul oxidativ și disfuncția mitocondrială.

Studiul a identificat 251 de specii de plante cu efecte documentate de îmbunătățire a memoriei, 94% dintre acestea având activitate antiinflamatoare. Printre plantele cu efecte raportate de îmbunătățire a memoriei se numără neem, struguri, papaya, citrice, nuci, mango, mentă, ceapă, usturoi, ghimbir și scorțișoară.

Aceste plante au efect de inhibare a diverselor căi de semnalizare mediate de substanțe chimice proinflamatorii. Hiperactivarea acestor căi poate duce la inflamație neurologică persistentă, activând astrocitele și microglia, ceea ce poate contribui în cele din urmă la moartea neuronală.

Implicații și perspective

Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii clinice pentru a stabili eficacitatea acestor plante în mod specific asupra neuronilor umani. Tehnologii avansate vor fi, de asemenea, necesare pentru o evaluare mai bună a eficacității acestor compuși vegetali asupra țintelor cerebrale.

În concluzie, studiul sugerează că plantele medicinale ar putea oferi o cale promițătoare pentru combaterea inflamației neurologice și a patologiilor asociate, inclusiv deteriorarea memoriei și a funcției cognitive. Cu toate acestea, este esențială continuarea cercetărilor pentru a valida aceste descoperiri.

sursa: News Medical
foto: Antonova Ganna / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-09-2023 | creare: 08-09-2023 | Vizite: 398
Bibliografie
Could medicinal plants be the key to reversing cognitive decline?, link: https://www.news-medical.net/news/20230905/Could-medicinal-plants-be-the-key-to-reversing-cognitive-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum