Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?

©

Autor:

Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Neurology, s-a identificat o creștere moderată a riscului de boală Parkinson în rândul persoanelor care consumă regulat lactate cu un conținut scăzut de grăsime.

Boala Parkinson este o afecțiune cronică, progresivă, ale cărei cauze nu sunt complet elucidate în ciuda frecvenței sale foarte mari în rândul populației peste 60 de ani. Mai multe informații despre factorii de risc, simptomele și tratamentul bolii găsiți în articol.

Rezultatele obținute arată doar o asociere între aportul de lactate degresate și riscul de boală Parkinson ca urmare a unei analize prospective a 2 studii de cohortă derulate în Statele Unite, și cel mai important, nu demonstrează o relație de cauzalitate. Primul, Nurses' Health Study s-a derulat timp de 26 de ani și a inclus 80,736 femei, iar cel de-al doilea, Health Professionals' Follow-up Study a avut o durată de 24 de an, la care au participat 48,610 bărbați.

Consumul a 3 porții zilnice de lactate constituie una dintre principalele recomandări pentru o alimentație sănătoasă la nivel populațional. Trebuie menționat faptul că aportul global de lactate nu a fost asociat cu majorarea riscului pentru boala Parkinson. În schimb, în cazul consumului a cel puțin 3 porții de lactate cu conținut redus de grăsimi, în special reprezentate de laptele degresat sau parțial degresat și iaurtul înghețat, a fost constatat o creștere cu 34% a riscului de boală Parkinson

Riscul observat în acest studiu nu este unul semnificativ (1% comparativ cu 0.6%). Mai exact, se referă la 5,830 de adulți care au consumat de cel puțin 3 ori pe zi lactate degresate, dintre care 60 au dezvoltat boala Parkinson pe parcurul perioadei de monitorizare a studiului sau 1%, în comparație cu cele 77,864 participanți ce au consumat maximum 1 porție de lactate degresate zilnic, dintre care 483 sau 0.6% au avut Parkinson la finalizarea studiului. 

Deși consumul de lactate este un obicei larg răspândit și ar putea constitui un factor de risc modificabil pentru boala Parkinson, relația descoperită prezintă multiple necunoscute: dacă asocierea este reprezentativă pentru ambele sexe, dacă este particulară doar femeilor sau exclusiv bărbaților, dacă un anumit produs derivat din lapte a condus la această asociere, fie prezența sau absența unui nutrient specific etc.

Având în vedere numărul crescut de incertitudini, ipoteza trebuie analizată și validată prin intermediul studiilor cu grad crescut de evidență științifică pentru a genera modificări în ceea ce privește aportul de produse lactate. 
 
Sursa: American Academy of Neurology

Data actualizare: 21-06-2017 | creare: 21-06-2017 | Vizite: 1957
Bibliografie
(1) Does Consuming Low-Fat Dairy Increase the Risk of Parkinson’s Disease?, link: https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1558
(2) Intake of dairy foods and risk of Parkinson disease, link: http://www.neurology.org/content/early/2017/06/08/WNL.0000000000004057
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biopsia glandei salivare ar putea stabili diagnosticul de boală Parkinson în faza de debut
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  •