Salazionul (Chalazionul)

©

Autor:

Salazionul (Chalazionul)
Salazionul reprezinta o inflamatie cronica a glandelor sebacee Meibomius, care apare in urma obstructiei canaliculelor excretorii glandulare. Se manifesta prin aparitia unor formatiuni chistice tumorale (benigne), de mici dimensiuni, situate pe marginea pleoapelor. Chalazionul apare cel mai adesea dupa orjelet (ulcior) (orjeletul este o infectie supurativa, de etiologie stafilococica, a glandelor sebacee aflate la nivelul pleoapelor - glandele sebacee Meibomius si Zeiss).

Din punct de vedere histologic, salazionul este o reactie inflamatorie granulomatoasa cronica, cel mai adesea de etiologie microbiana (granulom = reactie inflamatorie, in care exista o arie centrala ce contine macrofage, inconjurate de limfocite activate).

Chalazionul apare ca urmare a blocarii canalului de excretie al glandelor sebacee - acest eveniment va conduce la acumularea secretiilor sebacee; in acesta moment, sistemul imunitar va recunoaste sebumul ca fiind o substanta straina si va declansa local o reactie inflamatorie complexa. Formarea granulomului inflamator presupune participarea unui numar considerabil de celule - limfocite, eozinofile, celule gigante si chiar celule epiteliode.

Aparitia salazionului este favorizata de urmatoarele afectiuni:
  • blefarita - inflamatia acuta sau cronica a marginilor pleoapelor;
  • acneea rozacee - afectiune a tegumentului, care apare datorita existentei unor disfunctii sau leziuni ale glandelor sebacee sau pilosebacee;
  • dermatita seboreica - afectiune cutanata, cu determinism imunitar-alergic, caracterizata prin absenta leziunilor veziculare si prezenta unor leziuni maculo-eritematoase localizate la nivelul regiunilor anatomice bogate in glande sebacee.

Salazionul se poate constitui in urma prezentei leziunilor tegumentare descrise mai sus, dar se poate forma si prin transformarea granulomatoasa a unui orjelet care nu s-a vindecat complet - frecvent este vorba de un orjelet intern, care nu a drenat suficient. Stagnarea secretiilor favorizeaza aparitia reactiilor inflamatorii.

Semne si simptome

Din punct de vedere clinic, salazionul se manifesta sub forma unei formatiuni chistice de mici dimensiuni (tumoreta benigna), plasata in grosimea pleoapei. Semnele inflamatorii locale sunt de slaba intensitate (roseata, caldura locala), sau pot lipsi cu desavarsire. In cele mai multe cazuri, leziunea granulomatoasa este localizata catre regiunea conjuntivala a pleoapelor - salazion intern - caz in care fata posterioara a pleoapelor se prezinta congestionata si usor edematiata.

Daca salazionul are o dezvoltare superficiala, spre fata anterioara a pleoapei, leziunile pot fi decelate foarte usor cu ochiul liber - salazionul extern. Aspectul de „creasta de cocos” al leziunilor apare atunci cand formatiunea evolueaza la nivelul marginilor libere palpebrale.

Astigmatismul reprezinta o complicatie a chalazionului care apare si se dezvolta la nivelul pleoapelor superioare (astigmatism = o disfunctie a dioptrului ocular; apare ca urmare a existentei unui defect de curbura al corneei sau cristalinului, pe unul dintre meridiane, de unde rezulta ca lumina nu va mai fi focalizata intr-un singur punct la nivelul retinei, iar conturul obiectelor va fi perceput deformat). Astigmatismul apare datorita compresiunii exercitate asupra corneei, de catre salazionul voluminos, care se dezvolta la nivelul pleoapei superioare.

Dintre complicatiile infectioase ale salazionului, putem enumera urmatoarele doua patologii:
  • celulita palpebrala - reprezinta o inflamatie localizata la nivelul tesutului celular; se manifesta sub forma unor induratii, uneori bine delimitate, induratii ce sunt sensibile la palpare si care se pot asocia cu nevralgii persistente.
  • flegmonul palpebral - o inflamatie difuza a tesutului celular subcutanat sau a tesutului conjunctiv de la nivelul unui organ; flegmonul este o inflamtie grava, deoarece produce necroza tesuturilor afectate.

Tratament

Salazioanele de mici dimensiuni se pot vindeca spontan. Pentru a grabi vindecarea, leziunile pot fi injectate cu un corticosteroid (leziunea este un granulom, generat ca urmare a declansarii unei reactii inflamtorii locale). De asemenea, leziunile tumorale se pot vindeca mai rapid, daca pacientul realizeaza aplicatii locale zilnice, cu un unguent ce contine antibiotice, aplicatii urmate de masarea usoara a zonelor tumefiate; este bine ca aceste unguente sa contina si un corticosteroid - cortizon.

Daca leziunile tumorale in salazion sunt de marimi considerabile, se poate interveni chirurgical pentru excizia acestora. Chirurgia salazionului prezinta pericolul aparitiei unor sangerari abundente (data fiind buna vascularizatie a pleoapelor); sangerarile pot fi prevenite daca regiunea incizata este clampata cu o pensa speciala. Inciziile, efectuate pentru inlaturarea salazioanelor dispuse catre fata conjunctivala a pleoapelor (salazion intern), vor avea un traiect vertical. Pentru inciziile efectuate pentru abordul tegumentar al formatiunilor chistice (salazion extern), traiectul se sectiune va fi unul orizontal.

Pentru a preveni recidiva salazionului, glandele sebacee trebuiesc indepartate complet. Plagile chirurgicale se panseaza pentru a preveni hemoragiile. Pentru o mai buna vindecare, pot fi realizate aplicatii cu unguente ce contin antibiotice.

De asemenea, trebuiesc tratate celelalte patologii, care favorizeaza aparitia salazionului - blefarita, acneea rozacee si dermatita seboreica. Ca si in cazul orjeletului, se recomanda evitarea zonelor aglomerate, in care aerul atmosferic este incarcat cu pulberi alergizante. Se va evita ducerea mainilor murdare si contaminate la ochi, precum si contactul cu prosoapele sau batistele murdare. Daca este necesar, pot fi utilizate doar batistele de unica folosinta.

Pe toata perioada tratamentului si pana la obtinerea vindecarii complete, se va renunta la purtarea lentilelor de contact.

Salazionul poate deveni destul de suparator, deoarece cresterea formatiunilor chistice este destul de lenta. Cel mai frecvent, salazionul nu produce durere in regiunea palpebrala. Daca salazionul evolueaza catre fata posterioara a pleoapei (salazion intern), atunci poate afecta functia vizuala - astgmatism, complicatie a shalazionului intern.

Data actualizare: 11-03-2014 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 78996
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum