Sânge pe hârtia igienică - când apare sânge în scaun?

©

Autor:

Sânge pe hârtia igienică - când apare sânge în scaun?

Dacă observați sânge pe hârtia igienică, acesta reprezintă un semnal de alarmă, deoarece cauzele pot fi foarte variată: de la etiologii benigne, mai puţin severe, cum sunt hemoroizii sângerânzi, până la o patologie malignă cum este cancerul de colon.

Prezenţa sângelui în scaun poate fi sub mai multe forme:

 • Sânge roşu, proaspăt, eliminat separat de materiile fecale, denumit rectoragie
 • Sânge amestecat cu materii fecale, denumit hematochezie
 • Sânge digerat, negru ca păcura, urât mirositor, amestecat cu materiile fecale, denumit melenă
 • Sânge roşu sub formă de dâre situate la suprafaţa materiilor fecale, denumite striuri sangvinolente
 • Prezenţa de sânge în scaun ce nu se poate identifica cu ochiul liber, denumită sângerare ocultă (obiectivarea prezenţei de sânge în materiile fecale se poate face prin teste specifice de tip hemocult)


De regulă, sângele roşu, nedigerat, provine din tractul digestiv inferior. Sângele care provine din tractul digestiv superior suferă procese de digestie până la eliminarea sa cu materiile fecale, conferindu-i o culoare neagră. Numai în situaţii excepţonale sângele roşu din scaun provine din tractul digestiv superior, spre exemplu în cadrul sindroamelor diareice, în care peristaltismul este acelerat, astfel încât sângele nu mai are timp să fie digerat sau în cazurile în care cantitatea de sânge este foarte mare şi nu este în totalitate digerată cum se poate întâmpla în cazul sângerării masive a varicelor esofagiene.


Cele mai comune cauze care pot determina prezenţa de sânge pe hârtia igienică sunt: (2) (3)

 • Hemoroizii, atât cei interni cât şi cei externi, care au risc de a sângera mai ales la trecerea bolului de materii fecale la acest nivel, dar şi secundar altor traumatisme locale
 • Fisuri anale care pot fi primare (idiopatice) sau secundare altei patologii precum constipaţie, sarcină, patologie intestinală inflamatorie sau infecţii cu transmitere sexuală
 • Gastroenterite, ulcere gastrice sau chiar esofagite
 • Patologie malignă precum cancerul de colon (mai frecvent colonul drept) sau formaţiuni polipoide degenerate malign care ulcerează şi sângerează
 • Diverticulită, patologie inflamatorie care devine mai frecventă o dată cu avansarea în vârstă
 • Boală Crohn sau orice altă patologie de tip inflamator localizată la nivel intestinal
 • Rectocolita ulcero-hemoragică, patologie cu leziuni ulcerative continue cu punct de plecare la nivelul rectului şi extindere înspre colon, de origine idiopatică
 • Varice esofagiene, secundare hipertensiunii portale (se pot asocia cu gastropatie portal-hipertensivă)
 • Angiodisplazie, frecvent localizată la nivelul cecului sau colonului ascendent, fiind anomalii vasculare care pot, de asemenea, sângera (malformaţii arteriovenoase, hemangioame, teleangiectazii sau ectazii vasculare)


De cele mai multe ori, simptomatologia care însoţeşte prezenţa de sânge în scaun poate să sugereze etiologia acestuia şi poate ghida către investigaţii clinice şi paraclinice suplimentare care să identifice patologia de bază. O sângerare de oriunde  de la nivelul tractului gastrointestinal se însoţeşte de cele mai multe ori şi de un sindrom anemic manifestat clinic prin paloare, fatigabilitate, ameţeli, tahicardie, hipotensiune şi în stările mai grave chiar colaps.

Trebuie să consultaţi un cadru medical în regim de urgenţă fie dacă din punct de vedere cantitativ, sângerarea este una importantă (spre exemplu apa din vasul de toaletă devine roşie) sau în cazul în care sângerarea nu se opreşte. Pierderea unei cantităţi importante de sânge poate duce la dezechilibre hemodinamice importante şi complicaţii severe cu evoluţie rapidă. (1)


Data actualizare: 05-03-2018 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 64413
Bibliografie
1. Bleeding from the bottom (rectal bleeding), https://www.nhs.uk/conditions/bleeding-from-the-bottom-rectal-bleeding/
2. Digestive health centre, Rectal bleeding: 7 medical causes, https://www.webmd.boots.com/digestive-disorders/rectal-bleeding?page=3
3. Bood in Stool, webMD, https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sânge în scaun
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum